astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą . Australijski dokumentalista Joe Cross w momencie gdy zaczął(...)później) 18.00-19.00 – 4 duże gotowane marchewki + 1/2 gotowanego brokułu +sos z dwóch łyżek oliwy lub oleju kokosowego i soku z cytryny z pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy
Karo in the KitchenJest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje. Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny, a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np. cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli(...)dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy wrzącej wody w zależności od potrzeby gotowania ryżu. Wszystkie składniki powinny być miękkie i przejść się nawzajem smakami. Przed podaniem doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołykipotrawa autorska kulinarnej gwiazdy telewizyjnej. Bardzo smaczna, duża porcja, która składa się z 3 zawijasów z różnym nadzieniem: * pęczak z grzybami i sosem grzybowym *baranina z ryżem i sosem pomidorowym *ziemniaki z sosem beszamelowym Taki talerz kosztuje 18 zł - cena wydaje mi się, że ok. Kolejną potrawą, którą skosztowałam również autorstwa Pani Magdy był pieczony
pieprzny smaczektaka trudna sprawa! Teraz praktycznie co weekend przygotowuje różne wariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego(...)powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut) 2. W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu 3. Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje
Tradycyjna KuchniaZakasajcie rękawy i DO DZIEŁA! PORTUGALSKI RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcji Składniki: 100 g ryżu krótkoziarnistego (ja użyłam SOS Classic- ryżu okrągłoziarnistego) 1 litr mleka 2 łyżeczki skórki z cytryny, startej 70g cukru (1/3 szklanki) 5 jaj cynamon Przygotowanie: Odlej 3 łyżki mleka, a resztę zagotuj ze skórką cytryny. Dodaj ryż
Gotowanie to kochaniesosie słodko kwaśnym Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt szczypiorek - 1 pęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć na sicie. Filety umyć, osączyć, pokroić w grubsze paski(...)wlać sos słodko kwaśny, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić, dodać do sosu, wymieszać. Sezam zrumienić na suchej patelni. Na talerze wyłożyć ryż, kurczaka w sosie, posypać ziarnami sezamu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusikolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w słupki. Paluszki surimi także kroimy w słupki. Łososia dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy(...)dociskając nią całość. Kroimy sushi kawałki (najpierw na pół, później każdą połówkę na trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem
Na słodko lub wytrawnieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką Składniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry(...)drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego. Wszystko podajemy z ryżem. #Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetitgdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym są delikatne, lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolskie zrazy w nowej odsłonie – z dodatkiem ryżu i sosem delikatnie pomidorowym. Bardzo konkretny i syty obiad. 1 kg karkówki 2 ogórki kiszone 4 cebule Przyprawa do karkówki Sól, Pieprz 70 g ryżu Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu 300 ml bulionu wołowego 4 ziela angielskie 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Cebulę kroimy(...)łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos zagęszczamy
VioletoweKucharzenieŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Odcedzamy. Na maśle smażymy jajka (na sucho), dodajemy ryż, chwilę razem smażymy. Do ryżu dodajemy sos rybny i sos ostrygowy. Ciągle mieszając smażymy przez kilka minut, do dokładnego wymieszania składników. Świetny dodatek do dań głównych. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny Uncle Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy olej rzepakowy sól Przygotowanie: Ryż kleisty wypłucz kilka razy zmieniając wodę, zalej świeżą i odstaw na 30 minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze(...)łyżką sezamu, przestudź. Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż 2 łyżki ryżu formując kwadrat. Na ryżu rozprowadź łyżkę Sosu Uncle Bens, wyłóż warstwę mięsa, warstwę pozostałych dodatków (szparagi, szpinak, marchewkę, pieczarki, kiełki soi), przykryj warstwą ryżu. Zawiń nori zakładając rogi do środka tak jak kopertę, całą
SzczyptaSmaQDzisiaj chciałam zaprosić na taką potrawkę która świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką SKŁADNIKI: 130 g fileta z kurczaka 50 g ryżu garść sałaty roszponka 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy(...)kroimy w paseczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonowa i przesmażamy raz z przyprawą, po kilku minutach kiedy mamy kurczaka podpieczonego zalewamy go sosem sojowym przesmażamy i podlewamy woda około 100 ml - podduszamy do całkowitego odparowania. Ryż przekładamy do miski, dodajemy kurczaka oraz sałatę - całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnim czasem przyzwyczaiłam się zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw(...)meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę
Fabryka pomysłówliść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżka papryki(pół na pół -ostra/słodka) sól, pieprz do smaku 2 woreczki ugotowanego ryżu parabolid 2 puszki kawałków tuńczyka(1 w oleju, druga w sosie własnym-odsączyć) 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim(...)paprykę i ketchup, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie 2-3 krople maggi), wyjmujemy ziele i liść laurowy, miksujemy, aby otrzymać sos, ugotowany ryż łączymy z rozdrobnioną rybą, dodajemy stopniowo do sosu, ciągle mieszając, kiedy paprykarz osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy go do słoika, zalewamy kilkoma kroplami oleju(rozlewamy go na całej powierzchni), zakręcamy
Kuchnia Beaty