sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:107/345)

Gołąbki w sosie beszamelowym 159

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim) 1 jajo 4 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Sos beszamel 50 g mąki 50 g masła 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście(...)Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku

Pysznie & Pięknie
Sylwestrowa sałatka z kurczakiem 206

szklanki ugotowanego na sypko ryżu ( gotujemy go w wodzie z dodatkiem soku z puszki po ananasie- cały sok i dopełnić wodą ) 1 średni por – tylko biały koniec 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki ( nie chilli bo będzie zbyt jadowite ) 2 łyżki gęstego greckiego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka łagodnej mieszanki curry(...)średnie kostki , niezbyt duże , wsypujemy do miski . Ananasa kroimy w kawałki podobnej wielkości jak kurczaka , dokładamy do filetów . Wsypujemy ryż i drobniutko posiekanego pora . Doprawiamy curry , papryką ,cukrem,solą , wyciśniętym ząbkiem czosnku . Uzupełniamy składniki majonezem , jogurtem i sosem chilli , mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki , najlepiej na noc . Następnego dnia można spróbować , czy nasza sałatka sylwestrowa , nie wymaga dodatkowego doprawienia

Ogrodnik w podróży
Pesto pietruszkowo bazyliowe 183

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe(...)sokiem z limonki. Pesto pietruszkowo bazyliowe jest sosem wyjątkowo aromatycznym, który wspaniale się komponuje jako dodatek do bardzo wielu potraw. Przygotowany w większej ilości przekładamy do słoiczka i zalewamy wierzch oliwą. Przechowujemy w lodówce, jak długo? U mnie nigdy długo nie stoi, zawsze zostaje zjedzony. Tym razem wykorzystałam go do ryżu jaśminowego, ale o tym następnym razem. Na blogu jest

mojewypiekiinietylko
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem.  Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy Sambal Oelek - ostry sos indonezyjski 169

pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do  smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę, pasteryzując je po zakręceniu przez 20 minut. Źródło przepisu:   Złota Porcja

Gospodyni Miejska
Kurczak curry z fasolką szparagową i ryżem 199

polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)  200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju  ryż (basmati lub  jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.  Gdy cebula się lekko zeszkli(...)kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając.  Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem

Qchnia po prostu
Pulpety pieczone w sosie serowym 430

razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku

O kuchni z uczuciem
Nigiri sushi z łososiem 156

zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi – nigiri zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu wody ryż przekładamy do garnka

mojewypiekiinietylko
Sos kurkowy z koperkiem 123

smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich ulubionych sosów

Milion Smaków
Zapiekane cukinie 211

pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu  ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz,  czosnek granulowany majeranek  Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy i pozostawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, siekamy połowę cebuli i wszystko dusimy(...)majerankiem. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka

Garnkowe fanaberie
Sałatka z tuńczyka i brokuła 192

Sałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu  tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka  szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki  light  - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować(...)osolonej wodzie  na półtwardo. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić . Ryż  ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Tuńczyka odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos. Sos : Jogurt grecki przelać do szklanki , dodać przeciśnięty czosnek, oregano, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Polać sałatkę przygotowanym  sosem

Kuchnia Danusi
Danie chińskie 217

Składniki: 1 kostka rosołowa/warzywna 2 opakowania mrożonek z warzywami chińskimi 2 sosy chińskie/słodko-kwaśne (ja wybrałam te z Łowicza) 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz, chilli ryż do podania Sposób przygotowania: 1. W szklance wody rozpuścić kostkę. Dodać warzywa(...)poddusić. 2. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Dodać do warzyw. 3. Do garnka z warzywami dodać sosy. 4. Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. 5. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem

A Ty Smakuj Mnie
Curry orzechowe z ciecierzycą (wegańskie) 234

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu curry z ciecierzycą o wyraźnym orzechowym smaku. Idealne smakuje podawane z ryżem i świeżą miętą która przełamuje orzechowy smak. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ciecierzycy, ale jeżeli już mamy ugotowaną lub używamy ciecierzyce konserwową to wykonanie tego curry zajmuje 15 minut. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 3 średniej wielkości marchewki * 400 ml mleka kokosowego(...)masła orzechowego * 800 g ugotowanej ciecierzycy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 papryczka chili * 1 łyżka oleju/oliwy * 1 łyżka pasty curry * 1 łyżka sosu sojowego * sól, pieprz *Ewentualne dodatki do podania: ryż, świeża mięta, kolendra, jogurt. WYKONANIE: Marchewkę kroimy w słupki o długości 3-4 cm. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju

Mohiella
Gołąbki z mięsem i ryżem 478

Gołąbki z mięsem i ryżem Składniki : 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl.  ryżu  główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos :  koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona  vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć(...)widelca, zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić. Z każdego liścia usunąć grube nerwy. Farsz: Ryż ugotować al.- dente w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać

Kuchnia Danusi
Dorsz skrei z risotto 127

sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka 2 łyżki masła 700 ml rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj rybnego sosu) 4 łyżki utartego parmezanu sól do smaku Do podania zielony groszek z wody kopeker do posypania karmelizowane plasterki cytryny 1 łyżka(...)masła 1 łyżka miodu Pokrój szalotkę bardzo dobro i zeszklij na maśle. Dodaj ryż. Smaż aż ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać rybny bulion. Jeśli używasz warzywnego bulionu dodaj 2 łyżki rybnego sosu. Dolewaj bulion i gotuj risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj parmezanem i dopraw

codojedzenia