zagnieść jak by się zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego soku dolać wodę(...)agotować sok W 1/4 szklance wody rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać z gotującym sokiem mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle
W królestwie smaków Beatyczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemyplacki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1.5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie:Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce(...)jajka, sól, mieszamy.Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichceniecebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku. W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać(...)piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam jej kilka minut na odpoczynek - lepiej się kroi. Podałam na sałacie z sosem vinegrette.... Smacznego
Gaździnka warzywypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo(...)jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem
w mojej kuchniSą naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko
DefinicjaSmakuCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1
Kulinarny karnet Christopheramarynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem tzatziki. Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję czyli Pitę Pan. Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn (15min(...)15min. wsypałam resztę mąki i ponownie zagniotłam ciasto (powinno już być pulchne i delikatne i nie kleić się do rąk). Podzieliłam je na 3 kawałki, uformowałam z każdego placek, który następnie smażyłam na suchej patelni. Zajęło mi to ok. 15min. (kładziemy na rozgrzaną patelnię, po czym moc palnika zmniejszamy na średnią) przy czym co 3-4 min. placek obracałam
bastalenajednak się da :) Pizza na spodzie z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 jajka ser żółty boczek pomidory mozarella papryczka chili sos pomidorowy sól, pieprz, przyprawa włoska Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z niej sok. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki(...)Wymieszać całość. Na papierze do pieczenia rozprowadzić „ciasto”. Rozgrzać piekarnik do 180stopni i piec do momentu aż spód pizzy się zarumieni. Na tak przygotowany już placek, można nakładać ulubione składniki. Następnie znów wsadzić całość na parę minut do piekarnika. I wyszła prawie dietetyczna pizza :) Mniam Mniam
MarciochaKucharzygotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane i gniecione zielone banany). Jednak chciałam napisać kilka(...)usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników
noteskulinarnyfigaMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię
Kraina Miodem Płynącałopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić(...)zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając
W Mojej Kuchni Lubięprawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część
Wyprawy kulinarneJakiś czas temu pisałam o moich pierwszych plackach ziemniaczanych . Miałam rozterki jak je przygotować - czy według przepisu Mamy czy Taty. Zrobiłam, więc wersję pośrednią. Od tamtego czasu kilka prób już było. I teraz mam już swoją wersję, która zawsze robi furorę. Składniki: 5-6 sporych ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)podobnie cebulę. Dodajemy całe jajka. Solimy, pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami: śmietaną, keczupem lub pikantnym sosem - mięsno warzywnym
Kuchnia po mojemumój zapał i zmusił szare komórki do wypróbowania czegoś innego... Więc stwierdziłam, że chcę bliny, ale ziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... Potrzebujemy:4 duże ziemniaki1 cebulę2 jajka3-4 łyżki oleju ryżowegoSól, pieprzZiemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy(...)patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym
Emcia Pichci