sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:209/290)

Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą 253

zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem. Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza tym w jej składzie pojawiają(...)patelni drugą stroną. Po przypieczeniu drugiej strony ponownie obrócić patelnie zrzucając quesadillę na rękę i kładąc na desce do serwowania lub dużym talerzu. Gotową quesadillę pokroić w trójkąty jak pizzę. W ten sam sposób jak powyżej przygotować kolejne dwie sztuki quesadilli

Passions hobbies life
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 180

jestem głodna to mam ochotę kogoś pobić, zabranie obiadu do pracy chroni Was przed kłótniami z najbliższymi, gdy wracacie głodni z pracy i ewidentnie jesteście nie w sosie. ;) 4. Menu dopasujcie do możliwości kulinarnych Jeśli potrawy będzie przyrządzać więcej niż jedna osoba, to warto się zastanowić, co, kto robi lepiej - co lepiej smakuje w wykonaniu żony, a co w wykonaniu(...)warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami i słodkie z ananasem na deser. Planujcie menu tak, by niczego nie wyrzucać i marnować! Pomyślcie, które

Cooking Monster
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 181

gdzie zamieniając 1 lub 2 składniki uzyskamy zupełnie inny efekt. Ważne jest tylko, żeby gotować składniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jaki obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem(...)Chivoret są dość uniwersalne. Dlatego wystarczy zaopatrzyć się w książkę z pomysłami na lunche i umówić się na wspólne gotowanie z domownikami czy współpracownikami. Już nigdy nie zamówicie więcej pizzy! Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann Data premiery: 2016 Ilość stron: Okładka: miękka

Ugotowane pozamiatane
Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 138

dość obszerny post z informacjami, co to za mięso, skąd się wzięło i gdzie można kupić najlepsze. I tym razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka(...)patelnię z piekarnika, postawiłam na blacie, posypałam szczypiorkiem i pomidorami.  Teraz tylko zostało rozłożyć jedzonko na talerze. Cały ten bałagan jedliśmy z sałatą z rzodkiewką i ogórkiem w sosie w stylu tza tzyki. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Monte del Fra z Veneto 112

której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie(...)cynamonu oraz suszonych owoców i miodu. W ustach wyczuwamy słodycz oraz taniny, które są bardzo ładnie zaokrąglone i ciepłe. Wino dobrze zrównoważone i eleganckie. Idealnie pasujące do ragu (sos boloński i neapolitański) . Wspaniałe na obecną porę roku do mięs pieczonych, gulaszów, mięs duszonych i innych tłustych „zimowych” potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino

królestwo garów
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 114

pójść do restauracji, zdecydowałby się na tę, która specjalizuje się w kuchni polskiej lub regionalnej? Myślę, że większość z Was  wybrała by  modny  ramen , nieustannie popularną pizzę, czy  hipsterskiego  burgera rodem z food trucka. Ba! Sam pewnie wytypowałbym jakąkolwiek opcję z powyższych, a rodzimą  „ polszczyznę ”  zostawiłbym pewnie co najwyżej jako opcję(...)sera ze Ślubowa i kiszonymi warzywami ( Malarska 25 słynie ze swoich fermentacji). Dla mnie niezwykle intrygujące połączenie! Do tego na talerzu otrzymujemy kawałki grillowanej cukinii zamiast frytek ze świetnym sosem z wędzoną papryką (taki polski  BBQ ). To naprawdę fajny fast  slow food w polskim wydaniu! Danie główne w Menu A: Bułka z palonym sianem / sezonowana szarpana kaczka / remulada

Food Square
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 111

dania wyszukane pod względem składników, ale niesamowicie smaczne. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie(...)Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli spis

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 354

Kucharzowi 17 października miną roczek (dziękujemy za wszystkie życzenia!!!) i w związku z jubileuszem przez tydzień zamieszczaliśmy zestawy najbardziej popularnych dań na blogu: z warzywnych makaronów, typowe i nietypowe pizzy, zapiekanki ze słoika, zupy dobre na jesień i garść przepisów na słodkie i wytrwane śniadania. Rocznicowy tydzień był pierwszym tygodniem od roku, kiedy nie robiliśmy jedzenia na cały tydzień! Zrobiliśmy(...)makaronowe, żółtawe i podłużne, które po upieczeniu można podzielić widelcem na żółte, piękne makaroniki. Po prostu czary:) Prawdziwa magia zaczyna się w momencie, kiedy dyniowy makaron zostaje zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy

Niedzielny kucharz
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 142

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza na grubym cieście 121

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 131

Często zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek

Pełny talerz
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 90

dania wyszukane pod względem składników, ale niesamowicie smaczne. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie(...)rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Zobacz przepis Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli

Niedzielny kucharz
Coś jak pizza, ale inaczej. Super 280

To było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki

Kuchnia Pokoleń
Kalabria – przewodnik kulinarny 162

obejrzeć jak z aptekarską dokładnością robi się ciasto na pizzę i jakie niesamowite kształty można z niej wyczarować. Adres: ul. Tommaso Campanella 10 Mają stronę na FB i dowożą pizzę na terenie Palmi. Przystawki Jest taka scena w którymś z Ojców Chrzestnych, że młody mafiozo zasiada do kolacji ze swoją dziewczyną z północy, jedzą, jedzą, jedzą po dłuższej chwili dziewczyna(...)Makaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami

Ugotowane pozamiatane
Parmezan - skład, historia, produkcja 174

produkcji parmezanu sięgają XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów. źródło: sport.pl Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie. Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan(...)duma Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny. - Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat. - Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich. Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości.  I tak sery: - 18 miesięczne mają kolor czerwony - 22 miesięczne mają kolor srebrny

Gotuję Testuję