sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:205/290)

Placek ziemniaczany a'la pizza 97

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja!  Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo(...)piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na upieczonym placku ziemniaczanym rozsmarowujemy ketchup lub sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wykładamy pokrojone dodatki - pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni jeszcze na około

Kuchnia MagdaLeny
Placek ziemniaczany a'la pizza 97

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja!  Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo(...)piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na upieczonym placku ziemniaczanym rozsmarowujemy ketchup lub sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wykładamy pokrojone dodatki - pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni jeszcze na około

Kuchnia MagdaLeny
Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem 137

sobie podczas upalnego popołudnia dania lekkiego, a pożywnego. Kucharz podał mu caprese. I to podobno było wielkie wejście prostej sałatki na stoły bogatych i mniej zamożnych, która, podobnie jak pizza Margherita (również odwołuje się do włoskich barw) o panzanella (tu element narodowy również występuje), stała się synonimem Włoch. Sałatka caprese zapiekana Caprese podawana jest najczęściej jako przystawka, sałatka robiona podawana(...)blendera 2 łyżki siekanego szczypiorku, pietruszki, kilka listków bazylii, wlej 2 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego lub soku z cytryny, papryczkę chili lub szczyptę pieprzu kajeńskiego, zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przemieszaj kuskus widelcem, dodaj pesto, wymieszaj z kaszą. Posól i popieprz do smaku. Wysyp kaszę na dwa talerze. Pokrój pomidory i mozzzarelle w plastry. Układaj na kaszy

Niedzielny kucharz
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy oliwą z oliwek(...)potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Quiche z anchois 143

Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku

Dorota Smakuje
Zapiekanka gyros z ryżem 207

Kolorowa i pyszna zapiekanka inspirowana znaną sałatką gyros. Kilka prostych składników i mamy pyszne danie. Wszystkie składniki świetnie się komponują zarówno wizualnie jak i smakowo. składniki

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka od serca z makaronem 140

Od serca to zapiekanka  z makaronem i mielonym, oraz buraczkowymi sercami. Ciężko jej się oprzeć bo jest taka dobra. Jest prosta do zrobienia i szybka

wesoła kuchnia
Lazania ze szpinakiem 161

W tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobić

Monia miesza i gotuje
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 97

Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie. Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi(...)sporą zawartość tłuszczu. Zastosowanie w kuchni Pole do popisu z wykorzystaniem Pecorino Romano w kuchni jest ogromne, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Starty idealnie nadaje się do makaronów, sosów, różnego rodzaju zapiekanek lub warzyw. Wyśmienity jest również sam, wystawiony na desce wędlin i serów w towarzystwie dobrego wina oraz podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jako miłośniczka serów, począwszy

Oryginalny smak
Czwartek: Jak upiec polędwiczkę wieprzową 107

podczas pieczenia – pieczona za długo w najlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa. Nam udało się trafić na super patent na zrobienie idealnej polędwiczki. Pomysł przypomina trochę pieczenie pizzy – polędwiczka pieczona jest na dobrze i długo nagrzewanym w piecu naczyniu. Najlepiej w tej roli sprawdza się patelnia żeliwna lub żeliwne naczynie do zapiekania. Grube dno solidnie się nagrzewa(...)przesuszyć pieczeni, wyjmij ją po 10 minutach i sprawdź stopień wypieczenia termometrem (145 stopni) lub nakłuwając polędwiczkę w najgrubszym miejscu cienki szpikulcem. Gdy wypłynie z niej klarowny, przezroczysty sos, polędwiczka jest gotowa. Zawin pieczeń luźno w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Artykuł Czwartek: Jak upiec polędwiczkę wieprzową pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Calzone z mięsem mielonym 186

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej(...)smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Pierś z kurczaka po włosku 266

Pierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się

Poezja smaku
Domowa pizza 176

naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm 3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody  0,5 kostki drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy(...)mozzarelą i świeżym tymiankiem - wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę - piekę 8-10 minut - po tym czasie wsuwam kolejną - daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli   i można zajadać :) Smacznego

Basia w kuchni
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 130

resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt(...)aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI

Niedzielny kucharz
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 155

pozostawiał wiele do życzenia. Przyspieszone bicie serca powodowało, że szybko się męczyłam, nie było mowy ani o aktywności fizycznej, ani o gotowaniu. Pączek czy bułka zjedzona w drodze czy pizza na zamówienie zjedzona przed snem nie pomogły ani mojej figurze, ani samopoczuciu. Jak to się stało, że tak szybko osiągnęłyśmy poprawę – samopoczucia, wyglądu, zmniejszenie masy ciała… Co w Twoim odczuciu(...)organizm jest powolna normalizacja stężenia glukozy we krwi po posiłku i zmniejszenie poposiłkowej hiperinsulinemii. Rukola z kolei dostarcza chrolofilu i kwasu foliowiego.  Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem w diecie osób z niedoczynnością tarczycy

Kulinarne Inspiracje