sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:188/290)

Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 160

klimat miejsca. Restauracja Łyżka i widelec to miejsce położone w samym sercu Radomia, na ulicy Żeromskiego. W menu każdy znajdzie coś dla siebie – od smażonych kalmarów, poprzez sałaty, pizze, makaron, kończąc na azjatyckich pierożkach. Szczerze mówiąc nie jestem pozytywnie nastawiona do restauracji z tak obszernym i różnym menu, bo wydawać by się mogło, że wszystko będzie średnie. Myliłam się(...)którą zamawiałam, tylko finezyjnie przybrana liścćmi sałat oraz pomidorkami koktajlowymi! Istne dzieło sztuki! Sami spójrzcie, jak apetycznie wygląda. Ser kozi doskonale komponował się z grzankami oraz sałatami z delikatnym sosem vinegret. Drugą przystawką, którą zamówiliśmy były smażone kalmary. To najlepsze kalmary, które do tej pory jadłam! Cudownie wysmażone, podane z sosem tatarskim oraz warzywami w tempurze. Muszę wrócić

Kuchnia Bazylii
Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 118

chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą

Czerwień i błękit
Pizza na drożdżowym cieście 117

wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg  świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki mąki i połowy mleka robimy rozczyn.Odstawiamy w ciepłe(...)salami. Składniki: Mozzarella Listki świeżej bazylii Salami Gorgonzola 3 sery Składniki: Feta Gorgonzola Mozarella Listki świeżej bazylii Z papryką Składniki: Czerwona papryka Mozzarella Gouda Szynka gotowana Listki świeżej bazylii Sos pomidorowy   Z jajkiem i kukurydzą Składniki: Jajko Kukurydza z puszki Mozzarella Sos pomidorowy Listki świeżej bazylii Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
pizza z czosnkiem niedźwiedzim 121

składniki na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży 80 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże

Domowy Smak Jedzenia
Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem 346

zwana rokiettą, jest rośliną leczniczą, używaną w musztardach zamiast pieprzu, a z jej nasion można otrzymać olej, ja zaś kocham ją za to, że jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy, kanapek ponadto jej liście nadają potrawą żywy, naturalny i miły dla oka wygląd. W dzisiejszym poście dość nietypowe połączenie słodkiej gruszki w słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione(...)łyżce oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem. Sałatka gotowa! Rada: Zanim posypię sałatkę słonecznikiem, wsypuję go na jednorazowy ręczniczek i odsączam z oleju, co by nie był ciężkostrawny. Smacznego

Pause Gotowanie!
Domowa pizza na cienkim spodzie 154

jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak były tak dobre, że nie doczekały się ani wpisu ani zdjęcia, to nic przynajmniej będę miała powód do kolejnego wpisu:) Na pizzę s erdecznie zapraszam:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , u mnie lekko zmodyfikowany. Składniki: 25 gram świeżych drożdży 0,75 szklanki ciepłej wody 0.75 szklanki ciepłego mleka 3,5 szklanki(...)czasie, lekko je przerabiamy i wykładamy na blaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami  oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem

Krakowskie smaki Ani
Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe. 110

przechowywanie w lodówce. Co można pakować próżniowo i dlaczego warto? Prawie wszystko (oczywiście są wyjątki, jak np. biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania(...)wyrzucamy jedzenia, nie marnuje się), porządek w kuchni/lodówce, zmniejszyć ilość mieszaniny zapachów w lodówce, ochrona żywności przed bakteriami / grzybami. w każdej chwili możemy skorzystać z zapasów np. robiąc pizze Wpis powstał we współpracy partnerskiej

Słodkie okruszki
Gniazda makaronowe a'la lazania 190

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejszy obiad, to polecam ten przepis. To taka oszukana lazania, ale smakiem absolutnie jej nie ustępuje.  I szybko do

Gosia gotuje
Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE. 224

oczekiwań to spróbuj tego przepisu. Potrzebujesz tylko wagi, ponieważ dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem, stwierdzenie że ciasto powinno być elastyczne, może być niezbyt precyzyjne Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.   Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 40 min   Ilość porcji: 2 blachy Składniki 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 200g wody letniej(...)gładkie. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na średnicę większą niż blaszka. Blaszki ok 30 cm smarujemy oliwą. Układamy ciasto i zawijamy brzegi do środka. Ciasto smarujemy dowolnym sosem, dodajemy ulubione dodatki, posypujemy serem. Pieczemy ok. 20 min w wcześniej nagrzanym piekarniku do 230 stopni

Apetyt na Zielone
Jesienne zapiekanki z dynią i cukinią 153

Pyszne i pożywne zapiekanki z kawałkami pieczonej dyni i cukinii, kurczakiem i makaronem. Zapiekanki przygotowałam w małych naczyniach żaroodpornych aby każdy miał swoją porcję ale można

Monia miesza i gotuje
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 132

jest też pyszny sam. Na deser był przepyszny sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką. Przepis łatwy, ale też pracochłonny – zwłaszcza kruszonka, która wymagała obierania orzechów i sos wiśniowy, który trzeba zredukować, co zajęło więcej czasu niż zakładano w przepisie. Być może wynika to ze zbyt małej ilości cukru. Podsumowując: Warto mieć “Prosto” na swojej półce(...)towarzyszą piktogramy pokazujące, jaki rodzaj prostego dania mamy (szybkie, dla leniwych itp). Obrazki te są nieco mylące. Bardziej praktyczny byłby zwykły czas podany w minutach. Kiedy dziś rano przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie

Ugotowane pozamiatane
Big Woyda 115

Mój kolega nazwał pizzę swoim nazwiskiem. To czemu ja nie mogę nazwać kanapki - pomyślałem.      Dziś prezentuję mój przepis na Big Woyda dla tych, którzy wyleczyli się już z fast foodów lub nie mogą zrezygnować z jakiś Big Maców lub innych Big Kingów... Jak ktoś tęskni za umazaniem się i spadającymi w samochodzie na kolana składnikami kanapki, prosto(...)Warzywny Big Woyda w Twoim domu... :) Składniki: bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis:  Bułki żytnio-pszenno-owsiane ) masło kapusta pekińska  pomidor pieczarka papryka czerwona sól i pieprz ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis:   Sos czosnkowy ) Przygotowanie: Bułeczkę kroimy poziomo na 3 cześci. Można  nożem, ja jako typowy przykład leniwego mężczyzny zrobiłem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Owsiana pizza 154

niektórych z Was pewnie to będzie profanacja zwykłej pizzy, jednak ja lubię takie eksperymenty. Tradycyjną pizzę jadam raz na jakiś czas, staram się nie za często, ta owsiana wersja jest szybsza do zrobienia i spokojnie mogą ją zjeść osoby, które się odchudzają/zdrowo odżywiają w ramach obiadu lub kolacji. Ja swoją przygotowałam z tuńczykiem, czerwoną papryką i oliwkami, bo tylko(...)jajka 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej 1 łyżeczka pieprzu – do smaku, ja dałam mniej olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania formy sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej

Fabryka pomysłów
Rybka z kurką 151

domową jadłodajnię albo super drogą, niekoniecznie ekskluzywną restaurację. Miejsca, gdzie naprawdę dobrze karmią są niewyobrażalnie oblegane, a jak człowiek wygłodniały zejdzie ze szlaku... to zje nawet i tę góralską pizzę. Sama też poczyniłam takie obserwacje, choć w górach nie byłam dawno, to jak widać niewiele się pod tym względem zmieniło. Jak o tym myślę, to chyba lekko lepiej jest(...)zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej

Pichceniomania
W poszukiwaniu utraconego smaku... 153

lodówce świeci pustkami) . Przynajmniej z taką nadzieją składałam zamówienie… Nie ukrywam, iż wczoraj w Olsztynie ciężko było dodzwonić się na jakikolwiek kebab.  Nie jestem jakąś wielką fanką pizzy, a burgery były już zamknięte. Zatem jednym miejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce.  Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną(...)prosiłam o podgrzanie. Widać to dalej się nie zmieniło… Duży kebab naprawdę był duży. Wielka szkoda, iż smak mięsa i warzyw został w tak dużym stopniu zatuszowany ogromną ilością sosu, jaka znalazła się w środku. Wszystko smakowało tak samo, no i wcale nie było ostre. A teraz mój – kebab grecki. Warzywa spoko, frytki i mięso zimne. Wszystko ułożone obok siebie

Sajkofanka smaku