Połaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowym Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki wiórków kokosowych sól,pieprz, olej do smażenia Wykonanie: Piersi mielę w maszynce,doprawiam solą,pieprzem,.Formuję paseczki, panieruję w rozkłóconych jajkach a następnie bułce wymieszanej z wiórkami. Smażę na rozgrzanym
Z Majeczką w kuchnimleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie
Tajskie smakizdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy warzywa, smażymy, podlewając odrobiną wody, aż zmiękną. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny i kurczaka. Mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i surowego mielimy w malakserze. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kalafiora razem z cebulą. Następnie podlewamy wodą
Czerwona Porzeczkapuszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy(...)makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Delikatnie połączyć wszystko razem, dekorujemy rukolą i pomidorami koktajlowymi. Smacznego
kgwjanczewowcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light
Fabryka pomysłówsosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak'a z rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu(...)przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 2 łyżki oliwy wymieszałem dokładnie z sokiem z połowy cytryny, odrobiną soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu. Na talerzu ułożyłem garść rukoli, a na niej pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Sałatkę polałem sosem z oliwy i soku z cytryny. Mięso bezpośrednio przed smażeniem delikatnie robiłem dłonią, a następnie posmarowałem z obu stron niewielką
Wyprawy kulinarnepozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce(...)cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki 1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników
Moje domowe kucharzenieWspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny * olej rzepakowy * opcjonalnie(...)dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny
Magiczne Życie Martybeszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku(...)pomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera
Wyprawy kulinarnepokroić bezpośrednio przed zrumienieniem. Ziemniaki osolić. 3. Ułożenie musaki: W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, mięso mielone z indyka, bakłażan, paprykę. Co drugą warstwę podlewać olejem oraz doprawiać do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać przeciśniętego czosnku. 4. Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło wraz z mąką i dobrze wymieszać. Kiedy będzie lekko zrumienione, stopniowo dodawać(...)świeżo starta gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Wykonanie sosu beszamelowego wymaga ciągłego mieszania w celu uniknięcia przypalenia i całkowitego rozprowadzenia grudek mąki. Czynność ta nie należy do najprzyjemniejszych, ale warto poświęcić trochę energii, żeby sos był naprawdę aksamitny. Gorącym sosem beszamelowym polać ułożone w naczyniu żaroodpornym warzywa. Sos powinien całkowicie przykryć wszystkie warzywa. Musakę na wierzchu można posypać
Pij soki wyciskaneśmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska: pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku. Do dzieła: Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy
Spektrum Smakustworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem
DefinicjaSmakumakaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente
Moniki Smakołykimrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy
Kolorowy PrzepisownikWielkanoc, więc wszystkie jajeczne przepisy na pewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu spora garść posiekanego szczypiorku sól morska pieprz świeżo mielony ( najlepiej kolorowy ) ulubione kiełki bułka razowa/ pełnoziarnista/ grahamka lub inna Sposób przygotowania: Jajka blendujesz z majonezem, i połową szczypiorku na gładką pastę
Wielki apetytpiekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Kuchnia domowa Aniłyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula · sól i pieprz Sos: · 50 g jogurtu naturalnego
Powiedz dietom nienożyka do obierania warzyw. Całość zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. Danie zalane pastą pomidorową. W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente
Mój Smak na Życiemarchewka * 1 średnia pietruszka * kawałek selera * 1/2 brokuła * 1 nieduża papryka czerwona * 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie) * przyprawa do pieczeni wieprzowej * pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszki marynata * 4 łyżki oleju * 5 łyżki sosu sojowego * 3 łyżki miodu * 1,5 łyżki majeranku lub oregano * 1 łyżka octu winnego * 3 ząbki czosnku Sposób wykonania W miseczce wymieszać wszystkie
Mix smakudodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem. frytki przed upieczeniem
Bon Appetit Małgorzatysolą, zmielonym pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru. Jeśli lubimy -jak my- trochę ostrzejsze smaki, to można dodać pieprzu kajeńskiego lub chili mielonego. Gotować kolejne 10-15 min. U mnie – ponieważ nie dolewałam dużo wody – sos był gęsty i nie musiałam robić do niego zasmażki. Smacznego Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmakaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez
Gospodyni Miejskanaprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z sosem do obiadu:) Składniki; 1 kg schabu, 2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu mielonego czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, wg. uznania przyprawy Wykonanie; schab włozyć do zimnej wody, wrzuciś przyprawy, od zagotowania gotować 30 minut
Anioły w kuchnikruche babeczki . A oto co wyczarowałam z tych kilku składników. Składniki: 20-30 dag mielonego białego sera 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru miód, sos czekoladowy 10 gotowych babeczek Przygotowanie: Ser mieszamy z jajkami, cukrem i dokładnie ucieramy Masę przekładamy do gotowych babeczek, zapiekamy do lekkiego
Proste Potrawyciągu zaledwie dekady firma zdobyła pozycję renomowanej marki skupiającej się na wytwarzaniu wyrobów najwyższej jakości -Produkty tej firmy są różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele
Moje domowe kucharzenieSkładniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić
Świat Smaku