sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:79/303)

Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 186

głębokiej patelni. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego zalewę z ananasa, sok z cytryny, posiekany czosnek i mieloną paprykę. gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy do nich sos. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy jakieś 20 minut. GOTOWE

ClauditteMissCooking
Wołowina w czerwonym sosie curry 148

wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę

Kulinarna rozmowa
Wołowina pieczona w niskiej temperaturze 194

przepisu. Wiedziałam, że znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade.   Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego - sól - świeżo mielony czarny pieprz - słodka czerwona papryka - rozmaryn (dałam suszony) - olej rzepakowy   Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy

mojewypiekiinietylko
Kotlety schabowe w sosie barbecue 172

znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu! Składniki: 4 kotlety schabowe po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście

Kuchnia domowa Ani
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 195

porcje 600g obranej dyni  3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól (lub sos sojowy), pieprz suszone oregano, cząber, tymianek słodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również.  Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju.  Następnie dodaję dynię, chwilę

W kuchni Karmel-itki
Sałatka caprese 473

również dodałem go do moździerza. Dolałem 3 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek oraz dodałem obrany ząbek czosnku i niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu. Całość utarłem na w miarę gładką masę przypominająca sos pesto i odstawiłem na około 10 minut na bok. Konsystencję dressingu można regulować zmieniając proporcje oliwy do sera - dodanie większej ilości sera zagęści

Wyprawy kulinarne
Gołąbki 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i

Marta Gotuje
miły wieczór andrzejkowy. 167

grzdylka i padli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec

Brzuszki Łakomczuszki
Mini gołąbki w liściach botwiny 130

gołąbki. Pozostałam przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu

Pasja Smaku
Jaja na twardo z guacamole 200

odpowiednika sosu na bazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE  - jeden dojrzały owoc avocado - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - sok z limonki  -łyżeczka białego sezamu Avocado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy

Sajkofanka smaku
Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie 244

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpety w sosie pomidorowym 248

gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu wszystkich pulpecików, do wywaru dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, mieszamy. Osobiście lubię dobrze doprawione potrawy, dlatego do sosu dodałam jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany. Na koniec wsadzamy pulpety do sos aby lepiej przeszły smakiem. Potrawę można również podawać z gotowanymi ziemniakami

Pudełko rozmaitości
Ostre serduszka 175

oryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili,   2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g  drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki(...)solą, pieprzem, oregano wymieszaj, potem dodaj mąki i całość mikserem zamieszaj. Jak ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, aż wyjdzie gładkie. Ro zwałkuj delikatnie, wytnij serduszka ładnie  . Sosem chili pomaluj serca pizzowe, dodaj oliwki, pomidorki, capresi i gotowe. Na blachę posmarowaną oliwą serca poukładaj, na wierzch jeszcze po łyżeczce sera camembert pododawaj. Piecz ok. 20 minut

Moniki Smakołyki
Tata, tata jest frittata!!! 121

oprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można(...)skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso

I tu będę miała takie te
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 215

przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur. Pulpeciki wołowo-wieprzowe  w sosie azjatyckim Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 50 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 2 małe(...)cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki  ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Wykonanie: Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę cynamonu, 1 posiekaną papryczkę chili i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania