cudownych rzeczy. Jeżeli takiego czegoś nie macie, nie trzeba od razu kupować spiralizera za nie wiadomo ile pieniędzy. Poszukajcie zwykłej obieraczki, takiej jak do ziemniaków, ale z kilkunastoma ząbkami. makaron raczej nie będzie się kręcił, ale będzie równie wąski. Czasami takie obieraczki są do dostania w Lidlu, ja przynajmniej swoją tam zakupiłam. A jeszcze taka moja uwaga – ta porcja(...)nasion słonecznika 1 łyżkę nasion lnu Przygotujcie spaghetti – w zależności od tego z jakiego przyrządu skorzystacie. Podzielcie je na dwie równe porcje i umieśćcie na talerzach. Teraz robimy sos i tutaj mała dygresja – jeżeli chcecie żeby byływ nim kawałki nasion, sięgnijcie po blender. Jeżeli lubicie gładkie sosy sięgnijcie po mikser z dużą mocą. Chociaż oba sosy były dobre
Szybko Tanio Smaczniemoże przypominać pszenicznego makaronu. A jednak! Nitki z cukinii smakują podobnie do makaronu i, jak dla mnie, są dużo pyszniejsze. Nie do wiary, że można jeść bardzo smaczny, zdrowy MAKARON będąc na diecie witariańskiej. Surowe dania coraz bardziej mnie przekonują do przejścia na ten styl żywienia. Czuję się po nich świetnie, dają mi duży "zastrzyk" energii nie obciążając układu trawiennego(...)szczypcie). Wykonanie: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię obieramy nożykiem Julienne lub przepuszczamy przez spiralizer do warzyw. Mieszamy z sosem z awokado, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i liście rukwi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiużeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości. Do garnka wlać olej i od razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty(...)uchyloną pokrywką na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Na końcu sprawdzić, czy danie jest dobrze doprawione i ewentualnie dodać ciut cukru, soli lub pieprzu. Podawać z makaronem
Posadzone i zjedzonerukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza (z ostrym sosem z papryczek piri piri ). Błędem było wybranie tej opcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności(...)cena, mając na uwadze smak. Nie jadłem wszystkiego z oferty gastronomicznej Spinacza, to fakt. Ale patrząc na menu to chyba na naleśniki pójdę raczej do Zadory, zupę zjem gdziekolwiek, makaron zjadłbym w Czarciej Łapie, Aventino lub Atrium. Ale po przyzwoitą kanapkę, lokalne piwko i fajny klimat z przyjemnością przyjdę ponownie do Spinacza
Right Behind The KitchenPesto alla genovese to pochodzący z Genui sos, którego głównym składnikiem jest bazylia - pochodząca z Azji i zdziczała na południu Europy już przed wiekami roślina jednoroczna. W Persji bazylia była nazywana zielem królewskim, a w średniowieczu była miłosnym talizmanem. W lecznictwie podawano ją flegmatykom i melancholikom, a to zapewne za sprawą tego, że poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie(...)morskie, bo jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna
W SMAKKluski kładzione przypominają trochę kopytka. Są jednak bardziej proste w wykonaniu i bez porównania robi się je znacznie szybciej. Mają delikatny i wyjątkowy moim zdaniem smak
Ukojenie PodniebieniaSkładniki: 300g mąki pszennej 3 łyżeczki masła 3 jajka 100ml zimnej wody szczypta soli do ciasta 3 łyżki oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania
W garach u GosiTrudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z
zadanie-gotowaniegrzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej3 całe jajka3-4 łyżki wody1 łyżeczka soliZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego
Food SquareSałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) )Możemy przyrządzić
SMYKWKUCHNIkolejnego dnia, na śniadanie była pyszna jajecznica z kurkami. Domownicy mieli już dosyć mało domowych obiadów na mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej(...)dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u Gosijemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu(...)patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut. Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut do połączenia się składników. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące(...)ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze
królestwo garówopalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas i temperatura fermentowania ciasta. Następnie(...)właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają
Kulinarne przygody Gatitydzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory(...)dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza