Smacznie i pożywnie, zamiast obiadu albo na kolację. Trochę po włosku, trochę po polsku. Co powiecie na taki pomysł? Spróbujecie? Ja polecam. SAŁATKA TORTELLINI ITALIANI Składniki
Bon appetit mon amiePesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto
codojedzeniaoregano sól, pieprz dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli" dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego pesto, gdyż bardzo dobrze komponuje się z pomidorami makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów. Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami, dodać do smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak(...)drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak się usmaży dodajemy Philadelphię, mieszamy aż serek się rozpuści i będzie równomiernie rozprowadzony i ponownie jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy bulionu. Gęstość sosu zależy od naszych upodobań. Ja podałam go dziś z kluseczkami, dlatego nie chciałam, aby był zbyt rzadki, jednak jeżeli ktoś ma ochotę zjeść
Codzienne GotowanieKrewetki to nie jest moja mocna strona. Raczej jestem w trakcie eksperymentów i
Eli Gotowaniemałych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć(...)sokiem z limonki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski. Z majonezu, jogurtu greckiego i czosnku, przeciśniętego przez praskę zrobić sos i wlać do sałatki. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychJedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka(...)drobno pokrojony czosnek, świeżą bazylię, pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. Przecieram pomidory. Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym. Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. W wersji
IzaGotujeSzparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski
OstryKęsPesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji
Food SquareSzparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski
OstryKęsgłów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu- ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem
Karo in the KitchenTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskiulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy
Szefowa kuchniLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego(...)szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone
Salonik smakówkostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni(...)dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie kilka suszonych pomidorów w oleju
My Chcemy JeśćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –
Marta GotujeSezon jagodowy jeszcze dobrze się nie zaczął a już straszą, że jagód w lesie brakuje. Kupiłam więc więcej i raczyliśmy się
To co kochamZabieram Was ze sobą w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (możne to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na
Szybko Tanio Smacznienajeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ(...)wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka
Powiedz dietom nieKiedy szybko coś chce zrobić na obiad na myśl przychodzi mi ryż bądź makaron. Przeglądając książkę A. Starmach moją uwagę przykuło risotto. Wszystko to co zazwyczaj każdy ma w kuchni tworzy to wspaniałe danie. To naprawdę było smaczne, delikatne i syte. Zapraszam... Skala smaku 10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso. Książka(...)pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście bazylii poszatkowane tymianek
Kubki smakuMarzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko, które ścina się w trakcie dolewania, kiedy zupa się gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam(...)włoszczyźnie, 2 ćwiartkach kuraczaka i kościach z kaczki) 2 łyżki oleju 1 biała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wina ryżowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie
W kuchni wieczoremZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiBardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i
kuchnia doski