ścieramy na tarce, dodajemy do makaronu razem z jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym sosem. #lubelloveinspiracje
Kuchnia w czekoladziedusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również z serem korycińskim
Di gotujeuwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej
Gotowanie i blogowanieMakaron i ulubiony ser na jednym talerzu, to jest to co lubię. Ser oczywiście z przerostem niebieskiej pleśni a do tego ulubiona, niedawno odkryta trybula i obiad gotowy, polecam serdecznie. Danie robi się błyskawicznie a to ważne jak zgłodniali wracamy do domu po pracy. Karbowane wstążki z sosem z sera pleśniowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodparowania wody. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając na jej wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos zgęstnieje. zapiekanka makaronowa z pomidorami
O kuchni z uczuciempoprzednia połączyła się już z sosem. Otrzymamy gęsty i puszysty miodowy winegret. Polewamy nim sałatkę cienkim strumieniem, z łyżki, lub robimy grube kleksy. Całość jeszcze lekko solimy i pieprzymy, ewentualnie możemy posypać ziołami dalmatyńskimi lub suszoną czy świeżą bazylią i oregano. Sałatka jest prosta, pyszna i szybka. I okrutnie zielona. Wersja bez makaronu będzie idealna dla tych z Was , którzy
Karo in the KitchenJajka roztrzepać dodać do makaronu i jeszcze raz wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu
Sama słodycz i szczypta chilichillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę
Niezły Młynekpomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki(...)pomidorowego przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy
Ratunku obiadkaczka z chrupiącą skórką jest pyszna. Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić. Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu. Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba i chrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie. Składniki: kaczka 1-2 szt. jabłek 4-6 ząbków(...)tymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek
potrawyregionalneschabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, to jest to coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu(...)około 45 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek, papryki, sól i pieprz. Miękkie kotlety wyjmujemy z rondla, a pozostały sos zalewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. Całość gotujemy, aż sos się zagęści, cały czas energicznie mieszając. Sosem polewamy bitki. Artykuł Bitki wieprzowe duszone z warzywami pochodzi
e-PrzepisyKulinarneprzecier, olej oraz sos sojowy) i całość ponownie gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. 4. Następnie ściągamy garnek z palnika, doprawiamy (jeśli potrzeba) i zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. 5. Na końcu bulion odcedzamy i gotowe! :) Do bulionu możecie dodać ugotowany makaron (jak do rosołu), zrobić z niego
Bez Cebulipodać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę
PatiGotujesuszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan do posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar
KUCHNIA POLSKASzybkie danie idealne na imprezy lub na obiad. Smacznego Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i wrzucić brokuły. Gotować 3
Kuchnia Pokoleńprzekładamy do gjuweczu i zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietanką. Gotową potrawę można posypać szczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwystarczy jedną jej łyżką posypać makaron , skropić oliwą , wymieszać i gotowe – mamy wspaniałe , zdrowe danie . Dzięki suszonym pomidorom i słodkiej papryce ,ma ona niepowtarzalny smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość
Ogrodnik w podróżyzapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Musicie jej spróbować! Jeśli nie lubicie zbyt dużo przypraw lub różnorodnego połączenia przypraw, skróćcie jej listę wedle uznania. Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu świderki - może być kolorowy
Zasmakuj KuchniSkładniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu
czarrna od kuchniMożna ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego! Składniki: 9-10 marchewek 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca suszony lubczyk ½ łyżeczki wędzonej papryki sos sojowy sól, świeżo mielony czarny pieprz
Qlinarnie i Qlinarnienajlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany w towarzystwie kaszy perłowej, ale równie dobrze mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi. Składniki: udziec z indyka
na moim stole...stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji
Marder&Marder Manufacturewymienić na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki
Kuchnia z widokiem na ogróddusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem.Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron w kształcie ryżu
Stare Garymakaron i mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Wymieszane składnik makaronowego ciasta wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem.Na nim układamy plasterki białej kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut. Zapiekanka gotowa.Polewamy sosem pomidorowym
Maminek kulinarnylasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2
Smakowity Blog Kulinarny