sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:475/630)

Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 323

Wystarczy do tego jakaś szybka sałatka lub makaron z cukinii ew. ryż i danie gotowe. Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła

PaleoLife
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 141

mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem

Di gotuje
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 160

zupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz

Pora na pora i pomidora
Pulpety w sosie pomidorowym 161

obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki sos : 1 słoik koncentratu +1 szklanka wrzątku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka makaronowa z brokułem i fasolką 403

ząbek czosnku sól, pieprz   Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i gotować na parze przez 5 minut (gotowanie na parze spowoduje, że nie straci koloru). Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą.   Z majonezu, jogurtu, musztardy i zmiażdżonego ząbku czosnku przygotować sos, dodać do składników sałatki, przyprawić

Jadło i czytadło
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 199

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem

e-PrzepisyKulinarne
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 156

lanymi  kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnku5-6 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu 5  goździków3 listki lauroweparę gałązek lubczyku (opcjonalnie)liście selera (opcjonalnie)sos sojowy (opcjonalnie)sól2500

Stare Gary
Sos z cukinii słodko-kwaśny 183

podzieliła się ze mną przepisem na pyszny sos, który używa do wszystkiego od mięs po kanapki, a jej syn zamiast keczupu także do wszystkiego. Zrobiłam i fakt jest genialny. Córce bardzo zasmakował, więc dorobiłam drugą porcje, bo naprawdę jest warto mieć go na zimę w zapasie. Idealny do wszystkiego. Zjedliśmy z nim makaron z piersią kurczaka, był super obiad. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cannelloni nadziewane bobem i papryką z beszamelem i serem 142

Kolejna odsłona bobu- tym razem zapiekany z makaronem. Nie mogłam się powstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem!Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki  50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej  pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna(...)dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu oraz ugotowania zielonej fasolki. Ja zawsze na początku lubię przygotować beszamel- ba! mój ukochany sos!. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę. Dodaję mleko i cały czas mieszam by nie powstały grudki. Gotujemy sos tak długo aż zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem

Mango Papaja
Wieprzowina Kung Bao 147

pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie  w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego

Kulinarne przygody Gatity
MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE 159

rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo

JejKuchnia
Obiad w 5 minut - sos soczewicowy 268

fodmap to aż 270 g sosu, co jest moim zdaniem dość pokaźną ilością :)  Składniki: Passata 700 g Puszka soczewicy 260 g (bez zalewy) 5 plastrów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki bazylii łyżka oregano łyżka tymianku łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka ostrej papryki łyżka suszonych pomidorów w płatkach makaron (u mnie kukurydziany) Przygotowanie: Na głęboką patelnie/wok

pyszne zdrowości
Penne z groszkiem ,marchewką ,kukurydzą i sosem balsamicznym na szybko 136

zdrowym obiedzie, z pomocą przychodzi nam makaron- filar włoskiej kuchni ,oraz warzywa. Tym razem z braku czasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne  Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z makaronem i rukolą 216

łyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Cannelloni z farszem szpinakowo-serowym pod beszamelem 143

Makaron cannelloni z przepysznym farszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni

MyCookBook.pl