łyżka cukru 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 100 g makaronu chińskiego (ja lubię mieszankę grochu i fasoli mung) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka sosu tamari lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 1 marchewka (około 100 g) 1 średnia cebula(...)półcentymetrowe kawałki. Można również użyć noża. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i drobniutko kroimy. Szczypiorek też drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy makaron i całość smażymy przez około minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy sos tamari (lub sojowy), cukier i pieprz i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy olej sezamowy, mieszamy i ściągamy z ognia. Makaron przekładamy do naczynia
Lamarida.plmałym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie. 2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry(...)limonki, zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, cukrem lub sokiem z limonki. Gdyby był za mało esencjonalny można dodać jeszcze jedną łyżkę sosu rybnego. 6. Do miseczek nałożyć porcje makaronu, po trochę kiełków i mięsa, udekorować plasterkami chili, zieloną cebulką i kolendrą. Na stole postawić salaterkę z mięsem, małe miseczki z kolendrą, kiełkami, plasterkami chili i szczypioru
Kuchnia Prezydentowejminut. Dodajemy starty żółty ser. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadki, dodaj więcej śmietanki. Na koniec dodajemy brokuł, lekko pokrywając go sosem, aby się nie rozpadł. Gotowy makaron podawać od razu, posypując go startym parmezanem oraz oprószając dodatkowo solą i pieprzem
Calzonella.comPomidory w puszce, lub passata Makaron Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano Przygotowanie: Najpierw podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. W czasie gdy nasz sos się "przegryza" i bulgoce wstawiamy makaron. Nakładamy na talerz póki ciepłe. Gotowe :) Danie gotowe w jakieś 20 minut. Fajnie mieć też w lodówce paczkowane mixy sałat - można wtedy do obiadu zaserwować pyszną
Mama z Motylemzrobić? Można zrobić zapiekankę. Wystarczy kilka głównych składników, do tego beszamel i powstaje pyszna, syta zapiekanka. Moja propozycja to zapiekanka z brokułami, czosnkiem, kurczakiem i makaronem zapieczone pod beszamelem. Wszystko pod sosem jest soczyste, chrupkie i delikatne, a brokuł ma piękną zieloną barwę. SKŁADNIKI: brokuł 0.5 kg. filety z kurczaka 3 szt. makaron pełnoziarnisty z mąki durum
Kuchnia PaulettesBlueberry Corner by "jagodzianka" Pesto jest prostym, pysznym, świeżym sosem. Mi kojarzy się z latem i wakacjami w Rzymie. Świetnie komponuje się z makaronem, … Przeczytaj cały artykuł Post Pesto – bazyliowy sos pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda
Szefowa kuchnigniazdka i zostawiłam na ok. 2,5 godziny do podsuszenia. Podsuszony makaron wrzucałam na wrzącą, osoloną wodę i gotowałam przez ok. 2 minuty. Podawałam z sosem cukiniowo-szpinakowym z kurczakiem. *z makaronu można także wycinać inne kształty - myślę, że na przykład różowe makaronowe serduszka świetnie sprawdzą się na walentynkowe danie
Kulinarny Pamiętnikkiełbasek wieprzowych (ok 400-500 g) 500 g świeżego szpinaku "baby" 2 cebule dymki 3 ząbków czosnku łyżki kwaśnej śmietany soli i pieprzu wody oleju do smażenia 400 g makaronu łyżki startego parmezanu Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Z surowych kiełbasek wyjmujemy mięso i lekko je rozdrabniamy. Smażymy razem z zeszkloną cebulką. Myjemy szpinak i dorzucamy go na patelnię(...)odda na patelnię sporo wody, pod koniec gotowania dodajemy do niej solidną łyżkę kwaśnej śmietany. W razie konieczności podlejcie zawartość patelni wodą, chcemy uzyskać tylko niewielką ilość sosu, który połączy całość z makaronem. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajcie, że kiełbasa jest już przyprawiona- dlatego z dosmaczaniem najlepiej poczekać do samego końca . Teraz wystarczy już tylko ugotować ulubiony makaron
PichceniomaniaRzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła
PodwójnaporcjaPrzepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese: 400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki
Di gotujeilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 20 dag dyni 35 dag świeżego szpinaku 2 czubate łyżki masła klarowanego Sól i pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka(...)masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia
Wanilia i Kardamonokoło 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSałatka. Przepisy na sałatki. Sałatki z mięsem. Sałatki z makaronem. Sałatki ziemniaczane. Sałatki z kurczakiem. Sałatki z anansem. Sałatki z brzoskwinią. Sałatki z ryżem. Sałatki z pomidorem. Sałatki z ogórkiem. Sałatki z kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą(...)czosnkowym Sałatki z sosem ziołowym Sałatki z sosem paprykowo-ziołowym. Sałatki z sosem chili. Sałatki z sosem słodko-kwaśnym. Sałatki z sosem czosnkowo-ziołowym. Sałatki z sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko
Kulinarne Przebojefarszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy(...)zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników
Słodka Strona