oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler, por i suszone pomidory razem(...)lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował
vegetanieMakarony z różnymi sosami to szybkie, proste i bardzo smaczne dania. Makarony można podawać z warzywami, różnymi mięsami, pomidorami, serem. To spaghetti to połączenie plasterków czosnku podsmażonych na oliwie z oliwek ze świeżym pomidorem i kwadratami mozzarelli. Mozzarella rozpływa się w ustach, a sos dzięki jej dodaniu jest łagodny przełamany lubczykiem, ziołami prowansalskimi i cukrem trzcinowym. Musicie go wypróbować! :) Składniki(...)dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w mniejszą kostkę. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy mocno ziołami i cukrem. Mozzarellę kroimy w kostkę. Gdy sos będzie gotowy dodajcie kostki mozzarelli. Duście z pół minuty. Nakładajcie na ugotowany makaron, udekorujcie świeżą bazylią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisię troszkę napracować. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos. Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna. Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania(...)puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu. Na koniec posypuję serem
Passion of CookingBavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti. To długi, typowo liguryjski makaron. Danie z użyciem makaronu bavette wyszło znakomicie, sos doskonale otula makaron i rezultat jest znakomity. Polecam gorąco bo danie szybko się robi, trochę się czeka a potem szybko znika. Bavette w sosie pomidorowym z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone(...)marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem i posypać dużą ilością pietruszki
Kuchnia PaulettesJest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi
codojedzenianowo rozkopanej kuchni, stworzyłam coś prostego, szybkiego, ale jednocześnie bardzo pysznego. Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny kremowy sos serowy. Do jego przygotowania wykorzystałam włoski ser gorgonzola, parmezan oraz pecorino, który połączyłam z jajecznym makaronem typu tagliatelle. Idealny przepis dla wielbicieli włoskich smaków ;) polecam serdecznie i życzę smacznego! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu tagliatelle 100 g sera gorgonzola(...)senza grumi. Per ultimo aggiustate di sale e pepe. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz startym parmezanem. **** Scolate la pasta e versatela nella pentola con la crema di formaggi, mescolando bene il tutto. Servite la pasta
La grande e la piccola cuocażeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem(...)nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego
Passions hobbies lifeAromatyczny jesienny obiad gotowy w kilka chwil. Makaron penne zanurzony w pysznym dyniowym sosie z rozmarynem i parmezanem oraz sytą cieciorką. Takie 15-minutowe patenty na obiady bardzo się przydają, gdy półtoraroczny szkrab wisi ci na nodze ;P Przepis pochodzi z "15 minut w kuchni", książki Jamiego Olivera , którą ostatnio odkrywam na nowo. Przepisy Jamiego Olivera są fenomenalne, pozwoliłam sobie(...)lubisz. Ja zmiksowałam go tylko trochę - sos stał się bardziej kremowy, ale zostawiłam kawałeczki dyni oraz ciecierzycę. Dodaj do sosu parmezan, dopraw go solą i pieprzem. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem dyniowym. Rozłóż pomiędzy talerze, posyp odrobiną parmezanu i kilkoma listkami rozmarynu. Macie swoje patenty na 15 minutowe obiady? Co przygotowujecie, gdy czasu i sił Wam brakuje
Chilli Czosnek i Oliwazastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula 50 g parmezanu(...)pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut. 5 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem. *wpis powstał we współpracy z marką Barilla Artykuł Makaron z pieczarkami i szynką
Kuchnia BazyliiMakaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki
Moja Galeria SmakuCoś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy(...)odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji
Wypisz Wymalujpracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko ten wstęp, to podzielę się z najważniejszymi rzeczami do jakich doszłam(...)zapakować gotowe danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy
Ugotowane pozamiatanewinegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy(...)wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiajłc sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynowa?. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykajżc kawałkami wędzonego łososia
Sztuka gotowania w/g Samiryjakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące i pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (al dente). Gdy makaron się ugotuje, dodajemy do sosu starty parmezan i dużą garść porwanych na mniejsze części listków bazylii. Wrzucamy makaron i gotujemy go w sosie jeszcze minutę. Od razu podajemy przybrany bazylią – możemy
Poezja smaku