sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:526/664)

Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 219

się podzielić 😉  Można tutaj użyć  piersi z kurczaka. ja wolę mięso z udek - jest bardziej soczyste i zróżnicowane strukturalnie.  Składniki: 2 udka i 2 podudzia z kurczaka - miałam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części i wytrybowałam 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów(...)Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać.  Do sosu włożyć zamarynowane mięso, lekko wymieszać  i dusić ok. 15 minut do miękkości. Duszenie wykonać pod przykryciem. Na koniec duszenia

Ze smakiem bez glutenu
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 258

Pieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, od czasu do czasu polewam powstałym sosem. Gotowe dekoruję zielonym akcentem - natką, rukolą. Podałam je z pieczonymi ziołowymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z pieczenia drobiu, sosu miodowo-musztardowego. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 202

Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty(...)obok składników) dostaniecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. Kosztuje około 12-15zł. Jeśli jej nie ma – zróbcie ją według tego naprawdę prostego przepisu.   Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych

Karo in the Kitchen
Indyk z pastą curry 205

pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry(...)już nie przykrywać, gotować 5 minut.  Dodać paprykę, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie pastą curry do smaku. Z papryką już długo nie gotować (2 minuty). Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po dodaniu do indyka wszystko wymieszać i zagotować. Ja nie zagęszczam, gdyż po dodaniu do ryżu część sosu jest wchłaniana przez

Kuchcik gotuje
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 228

parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
Miodowe pałki kurczaka 173

trudności. Jest za to wymoczone, zamarynowane i upieczone mięso kurczaka. Poza kilkoma prostymi czynnościami robi się praktycznie samo. Żeby ułatwić sobie pracę, warto mięso zamarynować wieczorem. 10 pałek z kurczaka 4 łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy 1-2 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz biały, pieprz ziołowy, szczypta(...)sprawdzić miękkość mięsa. W razie gdyby było twardawe, a mocno się dopiekało, obniżamy temperaturę o około 5-10 stopni i pieczemy do miękkości). W trakcie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem.   Źródło

Smaki Na Talerzu
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 188

tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka(...)także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 163

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych

Ostra na Słodko
Pikantne serowe paluchy 167

temperatura także podskoczyła na miarę tych czerwcowych. Aż ma się ochotę na piwko;) A do piwka polecam te super proste i szybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki(...)Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne

My simple kitchen
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 245

inne w następny poranek. Uspokaja nerwy po walce z porońcem, a także potrafi ukołysać do snu mimo obrzydliwego smrodu Zeugla na ubraniach. Podobno smakuje też świetnie z kanapką z kurczakiem (a to już nie może być przypadek!). Tak niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina(...)jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal

Nerds Kitchen
Calzone 209

dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby(...)wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij . Smacznego

W kuchni u Moniki
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 113

Mięso z pałek kurzych jest bardzo dobre, ja je bardzo lubię. Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Roladki drobiowe z salami i serem 224

płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Roladki drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty(...)będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść resztki. Zostało Wam trochę żółtego sera i wędlina? Wiecie

Proste-przepisy.pl
Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatka z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich 164

minuty z każdej strony, ewentualnie ciut dłużej, żeby nabrały złocistego kolorku. Potem dodajemy tymianek, czosnek, masło i wodę - wtedy też zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 30 - 40 minut do miękkości mięsa. W połowie tego procesu przewracamy ćwiartki na drugą stronę.  Składniki do duszonego groszku: - 25 gram masła - słoiczek marynowanych cebulek - kilka gałązek tymianku - paczka(...)kiełki i orzechy włoskie.  Składniki na dressing: - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie dressingu: Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu. Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)! Smacznego i do napisania wkrótce! Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 217

piekarnik. Lubie zapiekanki bo łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji(...)wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki

karmelowy
KEEP CALM and WOK THIS WAY 133

Zapraszam na kolejną porcję Azji na talerzu. Dzisiaj danie z woka nagrodzone w konkursie" Gotuj z Doradcą". Wyróżnienie i te wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i

Bon appetit mon amie
Krewetki w panierce panko 825

Można do smażenia użyć jednak zwykłego rzepakowego lub słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem) Wykonanie: Jajko roztrzepać i doprawić(...)porcję krewetek i znów kłaść szybko na tłuszcz w jak najmniejszym odstępie czasu by wszystkie krewetki smażyły się mniej więcej tak samo długo. Gotowe podawać jeszcze na gorąco z sosem-dipem. Najbardziej nadają się do tego czosnkowe sosy na bazie jogurtu lub majonezu z dodatkiem chili

Sztuka gotowania w/g Samiry
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 103

karmione i w jakich warunków trzymane, że hodowcy opłaca się sprzedać kurczaka za 7,50 minus marża sklepu? A indyka podobno nie da się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy go nie w supermarkecie tylko ze sprawdzonego źródła(...)sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture