sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:136/664)

Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 363

cebulę i podsmażyć aż kurczak się zrumieni, a cebulka zmięknie. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, wymieszać i wyłączyć palnik. Na patelni powstanie trochę aromatycznego sosu. Wrzucić do kurczaka ugotowany makaron, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia - nie musi być całkiem zimne, chodzi o to by zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu

Kulinarne Inspiracje
Filet z kurczaka "India" z mleczkiem kokosowym 197

Szybki obiad z filetów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi. Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne(...)cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak po chińsku 189

wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 100 g makaronu chińskiego 25 g grzybów mun 400 – 500 g fileta z kurczaka 2 cebule 250 ml bulionu grzybowego 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek ½ pęczka szczypiorku pieprz sól Przygotowanie: Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć grzyby przez(...)przepisu na opakowaniu (makaron zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut). Makaron przed ugotowaniem można połamać na mniejsze kawałki. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron, sos sojowo-grzybowy oraz doprawić według potrzeb. Całość posypać szczypiorkiem i gotowe. Krok po kroku: 1. Wymoczyć grzyby 2. Pokroić grzyby 3. Ugotować

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym 166

przetestować. To jeden z nich. Prosty do wykonania a naprawdę pyszny kurak ze śliwkami i sosem sojowym. Zrobiłam z połowy porcji, użyłam ud kurzych ze skórą. Kurak był "wolnowybiegowy" i sądzę że to ważne. To danie ma mało składników, istotna jest więc ich jakość. Kurczaka podałam z ryżem. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z książki 'Hug's three good things(...)pestki, papryczki pokroić w poprzek w paski. Po 30 minutach wyjąć blachę z kurczakiem z piekarnika, posypać chili, czosnkiem i imbirem. Delikatnie obracać kawałki mięsa, tak aby przyprawy równomiernie je otoczyły. Piec kolejne 10 minut, a następnie rozłożyć pomiędzy mięsem połówki śliwek i polać wszystko sosem sojowym. Jeżeli na blaszce jest mało płynu, należy dodać kilka łyżek wody. Wstawić blaszkę

Stare Gary
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 208

piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża(...)szklanego naczynia ( miska, lub głęboki talerz), dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości

ClauditteMissCooking
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 620

kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :)  Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka  1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli  2 szklanki płatków kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki(...)jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu  Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.  Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spring rolls czyli sajgonki 265

sajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy. Składniki na ok 6 szt: pojedynczy filet z kurczaka 6 arkuszy papieru ryżowego 3-4 liście sałaty 1 marchew 1 ogórek  kawałek korzenia imbiru szczypiorek lub natka cebuli dymki 2 male papryczki chilli(...)łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego ząbek czosnku sok z połowy limonki szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami. W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go  w lodówce. Filet

Mechanik w kuchni
Pierś z kurczaka w sosie cebulowo-miodowym 221

Pyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy(...)złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy zimnym bulionem. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i przyprawy. Dusimy kilka minut. Następnie sos miksujemy blenderem (niekoniecznie) i mieszamy z kurczakiem

e-PrzepisyKulinarne
FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 184

Lekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe.  Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki(...)podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 250

local shop where they have a wide range of it. Sekretem tego sosu, jak i każdego innego dania, są świeże składniki. W tym wypadku szpinak. Podstawą dobrego sosu szpinakowego jest ten świeży, liściasty szpinak, a nie mrożona pulpa, którą możemy kupić za 2 złote w sklepie. The secret are, as always, fresh ingredients and in this case, spinach. Base(...)Stew it on a medium heat till the liquid is boiled away and the sauce becomes thick. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka na brązowy kolor. Gorącego kurczaka dodajemy do sosu szpinakowego i przez chwilę dusimy. Sear the chicken on another pan. Put the hot chicken to the spinach sauce and stew it for a minute Makaron gotujemy al dente

Jacob Tastes
Szybki obiad, czyli warzywa na patelni 164

duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 opakowanie  warzywa na patelnię Poltino 2 łyżko sosu sojowego sól pieprz gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mrożone warzywa, sól, pieprz i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM 136

mąki 140 ml oleju (troszkę więcej niż pół szkl) 560 ml gorącej wody ( 2 i 1/4 szkl) 3 płaskie łyżeczki soli NADZIENIE pierś z kurczaka ulubione przyprawy, odrobina oleju MIODOWY SOS WINEGRET 2 łyżki soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki miodu szczypta soli i pieprzu opcjonalnie DODATKOWO mix sałat Do większej miski wsypać mąkę, dodać(...)Część sosu wymieszać z sałatą, a resztę zostawić do polania gotowego dania (opcjonalnie). Na upieczone placki nałożyć porcję sałaty, grillowane mięso i polać odrobiną sosu. Zwinąć i zajadać. Artykuł DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pomarańczowy kurczak stir fry 405

Cebulę kroimy na półplasterki. Brokuł rwiemy na różyczki i gotujemy z fasolką ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Stir fry: Kawałki kurczaka solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Smażymy go wraz z cebulą przez 3-4 minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni(...)jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z botwinką i szparagami 152

makaronu spaghetti 7 zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona masło klarowane 1/2 cukinii kurczak: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka  przypraw rozmaryn, oregano, bazylia Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sos balsamico, sól, pieprz

wesoła kuchnia
Tortilla z kurczakiem 549

łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany koperek Ketchup Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawa do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany(...)Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Tortillę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne