sos do jajek - 5296 przepisów (strona:35/354)

Czas na śniadanie! #13 - English breakfast / Angielskie śniadanie 233

trochę po mojemu. W Anglii dodaje się jeszcze pomidory, bekon i np. pieczywo w postaci tostów. Składniki: /dla 2 osób/ 4 frankfurterki 2 pieczarki puszka fasolki w sosie pomidorowym 2 jajka boczek lub bekon sól, pieprz    Wykonanie: Frankfurterki ponacinać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki, kiełbaski i plastry boczku podsmażyć na patelni. Fasolkę podgrzać w rondelku

Pasja Smaku
Jajka po szkocku 254

Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewki Jajka podalam z sosem koperkowo - pietruszkowym. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z tuńczykiem 537

jakieś postanowienia noworoczne? Jeżeli też chcecie prowadzić zdrowy styl życia zaglądajcie na mojego bloga, będzie tu teraz bardzo lekko i zgrabnie :) SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 jajka - kilka liści sałaty lodowej - papryka konserwowa  - kilka oliwek - pół puszki kukurydzy konserwowej - 4 ogórki konserwowe - kawałek pora - jogurt naturalny - sól, pieprz Składniki do sałatki podałam

Zgrabne Gotowanie
Sniadanie mistrzów ;) 128

oczywiście tosty z serem...No i nareszcie sie doczekałam...;) Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem(...)nadziewamy serem i pokrojonymi  brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu gotujemy wodę do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i wrzucamy na ten wrzątek surowe jajko...uważając aby nie zepsuć żółtka... Sos holenderski: Masło topimy w rondlu uważając by się nie przypaliło..żółtka ubijamy mikserem z solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny... Stopniowo dodajemy jeszcze gorące masło

NaKońcuJęzyka
Parówki w cieście francuskim 171

parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki. Ciasto podzielić na 5 kawałków. Każdy z nich posmarować sosem (wymieszanym ketchupem(...)żółty ser - przygotowane kawałki zrolować. Za pomocą noża zrobić na samej górze nacięcia. Przygotowane parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem i piec najpierw 20 minut w 165°C, a później 10 minut w 195°C. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują na ciepło

Ugotować
Babka ziemniaczana 188

coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki muszkatołowej  Sposób przygotowania(...)patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C . 2. Sos: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero

Gotuj Z Muzyką
Sałatka wielowarstwowa 179

groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego. Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki. Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego. Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy. PRZEPIS W WERSJI FILMOWEJ ZAPRASZAM Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 249

pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól szczypta śliwki Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych(...)jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia. Sos śmietankowy

Ala piecze i gotuje
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 165

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry(...)Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę

VioletoweKucharzenie
Ravioli z wątróbką drobiową 235

przepisu jest bardzo smaczna, pachnie tymiankiem, a w połączeniu z sosem szpinakowym po prostu MNIAM! ;) Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki nigdy nie spróbuję. Może i Was do niej przekonam ;) Porcja na 4 osoby. Składniki: Ciasto makaronowe: 250g mąki pszennej 2 jajka woda jeśli potrzebna łyżka oleju sól, pieprz Nadzienie: 150g wątróbki drobiowej(...)cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie

Czerwona Porzeczka
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 473

cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę lub ćwiartki 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie) sumak do posypania (opcjonalnie) na sos: 6 łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj(...)Dzięki temu cebula stanie się łagodniejsza. Przełóż cebulę z natką do fasoli, dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli używasz, udekoruj wierzch sałatki ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i posyp sumakiem. Alternatywna metoda podania: przełóż fasolę z sosem na płaski półmisek. Następnie otocz fasolę wiankiem z cebuli i natki. Udekoruj ćwiartkami pomidorów i jajek. Posyp sumakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 405

olej – 3 łyżki FARSZ: - podsmażone mięso mielone – ok. 300 g – jajko – 1 szt – sól , pieprz – do smaku – cebula – 1 szt – czosnek – 1 ząbek – ryż – 1 woreczek SOS: - pomidory koktajlowe – 200 g – oregano suszone – 1 łyżeczka – sól, pieprz – do smaku – śmietana 18% słodka(...)miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy. SOS: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając

Ostra na Słodko
Wypasiona sałatka (cieciorka,tuńczyk,roszponka,cukinia,słonecznik,jajka,ser itd...) 290

Czemu wypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :) Składniki: opakowanie roszponki mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 3 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki 4 łyżki mieszanki warzywnej ze słoika(marchewka, kukurydza, groszek) 1 cebula 2 łyżki prażonego słonecznika kawior (można pominąć) 100 g żółtego sera(...)roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem. Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej trzepaczką by oliwa się "wtłoczyła" sałatka wypasiona

Bon Appetit Małgorzaty
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 124

ręczniku papierowym. Następnie jajka obtaczać w mące, rozmąconym jajku, parmezanie i bułce tartej.  Smażyć na maśle na rumiano. Jajka można podawać z fasolką, szpinakiem... z różnymi sosami lub jako samodzielne danie. Jajka te gotowałam w Bobowej, miejscowości położonej na trasie Tarnów – Krynica. W sezonie zimowym, przez Bobową przejeżdżają sznury samochodów z turystami podążającymi na narty, deski do Krynicy

królestwo garów