sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:346/429)

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 377

Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 1 duża śmietana 18% (300-400g) średnia cebula (najlepiej czosnkowa) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku łyżeczka pieprzu ziołowego duża szczypta soli Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut(...)kolejne 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie. Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści. Podawać z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym 257

sera żółtego, najlepiej wędzony lub inny o zdecydowanym intensywnym smaku 1. Mięso myjemy, oddzielamy od skóry i kości, kroimy każdy udziec na 3-4 kawałki, marynujemy w sosie sojowym i teryiaki oraz w occie ryżowym, pozostawiamy na kilka godzin do macerowania. Nie dodajemy soli. Gotowe mięso przesmażamy na oleju aby lekko się zrumieniło. 2. Przygotowujemy lekki dressing do sałaty(...)przypiekamy na rumiano z dwóch stron. 3. Na dużym płaskim talerzu układamy większą część sałaty, rumiane wysmażone mięso, pokrojone w połówki pomidory, dodajemy resztę sałaty i polewamy całość dressingiem czosnkowym. Do przegryzania podajemy serowe placuszki

Apetyczna babeczka
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 189

Łosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby  około 700-800 g łososia norweskiego  marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki:  1 łyżka musztardy,  1 łyżka miodu,  sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę

Jadło i czytadło
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 345

kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem.  Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka   tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy(...)szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym  i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Carbonara z sosem z mascarpone 77

pomysł na pyszne i szybkie danie, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku – jest ono gotowe w kilkanaście minut. Składniki: makaron boczuś 30 dkg cebulka czosnkowa czosnek 1 duży ząbek 2 jajka serek carbonara sól i świeży pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj, drobno pokrojony boczek podsmaż na patelni, dodaj cebuli i wszystko duś na koniec dodaj czosnek(...)boczuś wytopi i cebulka zeszkli dodaj ugotowany makaron i zalej jajkami z serem. Nie gotuj tylko podgrzej żeby był sosik. Autor przepisu: Sylwia Dumańska Artykuł Carbonara z sosem z mascarpone pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tatar z łososia z oliwą 143

innego, jak drobno posiekany filet rybny z dodatkami i przyprawami Jest smaczny, szybki w przygotowaniu i efektownie wygląda. Dobrze smakuje z pieczywem (chlebem, bagietką, ciabattą, grzankami, pieczywem czosnkowym) . Zależnie od upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”.   Pomysły na przekąski: ** Sałatka z makaronem ryżowym(...)porcje: 200 g wędzonego łososia 1 mała cebulka (np. szalotka, dymka) mały ogórek konserwowy świeży koperek sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju pieprz łyżeczka sosu sojowego (lub szczypta soli do smaku)   Łososia, cebulę, ogórek i koperek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż

Kulinarny S.O.S.
Zupa krem z białej fasoli 145

Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek

To co kocham
Zaplanuj obiady na cały tydzień 154

kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba. Wtorek : wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami. W daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę z dzisiaj. Z 250-gramowej paczki boczniaków zachowamy też kilka grzybów na później. Środa : Przy okazji pieczenia wtorkowej zapiekanki, upieczemy drugą połowę kalafiora(...)ugotujemy i odstawimy do lodówki. Czwartek : W czwartek zrobimy meksykańską zapiekankę z ryżu, kukurydzy, fasoli i mięsa mielonego – tu wykorzystamy zamrożonego w poniedziałek indyka i gotowy ryż Piątek : Smażony, czosnkowy ryż z warzywami (rzodkiewka i szpinak) z sadzonym jajkiem. Tu wystarczy tylko przesmażyć wyciągnięty z lodówki ryż i usmażyć jajka Tak wygląda menu obiadowe. Na śniadania jemy: ja – codziennie płatki

Niedzielny kucharz
Błyskawiczny, domowy majonez 181

Kupujecie majonez czy raczej robicie sami? Ja różnie ale częściej robię sama w domu i zajmuje mi to około 2 - 3 minut. Jak to robię zapytacie

Moje Małe Czarowanie
Zupa rybna ze szczupaka 152

średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw(...)następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Podawałam z grzanką czosnkową

Darcia w kuchni
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 157

Grill......mniam :) Składniki: 1 kg żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny(...)lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe

Moniki Smakołyki
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 134

Polędwiczka w glazurze czosnkowe to właściwie polędwiczka adobo. Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba(...)przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 323

Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem Bardzo szybka i smaczna zapiekanka, która często króluje na moim stole i znika w całości. Dobra jest nawet na drugi dzień. Składniki: 400-500 g makaronu świderki średnia śmietanka 18% natka koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera(...)cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron. Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros i gotowe wykładamy na nasz makaron. Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie

W Moim Magicznym Domu
Zupa krem z batatów i dyni 119

papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki, kurkuma 0,5 łyżeczki, kozieradka 0,5 łyżeczki, pieprz 1/4 łyżeczki, chili do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, sos sojowy 2 łyżki, natka pietruszki lub lubczyk posiekany 2-3 łyżki, olej do smażenia, woda 7 szklanek, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i chwilkę(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Dodatkowo zupę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika

kulinarne odsłony pati
Risotto z krewetkami i cukinią 268

Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina

Kuchnia Bazylii