pieczywo, pyszny! TATARÁK Z TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona(...)knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym. To było tak pyszne, że wróciłabym tam tylko po ten deser! I piwko oczywiście Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona i szczęśliwa, chociaż pewnie tutaj duży wpływ
karmelowymnie była obiadem i śniadaniem. Składniki: Szynka około 2 kg 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 kostki czosnkowe knorr 8 ząbków czosnku Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju(...)czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony, przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewymojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki 2 średnie cebule sól pieprz olej do smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki szoruję, obieram(...)twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe
Bea(u)ty kitchenPyszne danie, kolejny hit na imprezach. Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować. Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży(...)łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać
MamaOskarkaDelikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego(...)gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domuząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, kolendra 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, sos sojowy do smaku, imbir do smaku, papryka ostra do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulkę i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy(...)czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i czosnkową grzanką. Smacznego
kulinarne odsłony patiorzechów włoskich olej czosnkowy sól, pieprz "Przyprawa do kurczaka" Knorr Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami(...)gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem
Marder&Marder Manufactureziemniaków 2 łyżki mielonego siemienia lnianego Skworcu 8 łyżek wody pół szklanki mąki z migdałów Skworcu 4 łyżki suszonych płatków drożdżowych Skworcu łyżeczka suszonych płatków czosnkowych Skworcu pół łyżeczki soli morskiej Skworcu szczypta pieprzu cayene Skworcu Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli ziemniaki są duże, wtedy kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce(...)parmezanie" i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec w 200C około 30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionym sosem. Danie jak najbardziej jest daniem wegańskim. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Najlepiej smakują ciepłe) Składniki: 4 woreczki brązowego ryżu 2 jajka 1/2 cukinii czerwona papryka 270 g wędzonego boczku 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej szczypta(...)boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem, lub innymi sosami
Gotuj z Agneswięc zupełnie się przyłożyłam. Nie mniej bardzo polecam, idealna szybka kolacja. Składniki: 100g krewetek surowych w skorupach 4 łyżki mleka (ja użyłam śmietanę) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka oliwy czosnkowej (użyłam oliwę i 3 ząbki czosnku) 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli (ja użyłam posiekanych suszonych papryczek chilli Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini(...)mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiWystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe do podania. Można je nakładać łyżką lub postawić obok wykałaczki. 600-800 g fasolki szparagowej, 3-4 łyżki obranych pistacji, 2 łyżki startego parmezanu, mała doniczka(...)soli. Pod koniec blendowania dodajemy 2 łyżki wody z gotowania fasolki. Odsączoną fasolkę łączymy z pesto – pyszne na ciepło i na zimno. wiejski chleb, ciabatta lub bagietka, oliwa czosnkowa, ricotta, świeże figi, miód. Grzanki z ricottą i figami to coś wybornego. A zajmują tylko kilka chwil. Wystarczy pokrojony chleb (bagietkę czy ciabattę) podsmażyć do zezłocenia na czosnkowej oliwie (można
Poezja smakuzeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty. W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy. Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy(...)minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej). Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiFilety pokrój w kształt, który najbardziej przypomina frytki. Nie jest to trudne, ale i niezbyt łatwe, wiadomo mięso to nie sztywny ziemniak, mi wyszło średnio Przełóż do miski, dodaj sos chilli, granulowany czosnek sól do smaku i tyle mielonego chilli ile lubisz. Jajko roztrzep widelcem, żeby białko połączyło się z żółtkiem. Wlej do miski mięsem i dokładnie wszystko wymieszaj(...)Ostrożnie układaj na mocno rozgrzanym oleju i smaż, aż zbędą złociste i chrupiące z obu stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub na zimno z dipem serowym czy czosnkowym Smacznego ! Artykuł Frytki z kurczaka w prażonej cebulce pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypomidorów około 80 ml śmietanki 30 % przyprawy: papryka ostra i słodka, sól, cukier, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn 3 łyżki twardego, tartego sera np. parmezanu olej/oliwa (może być smakowa np. czosnkowa, bazyliowa) 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy zachowując z około 1/2 szkl wody spod makaronu. 2. Boczek przesmażamy, a następnie odkładamy go na bok. 3. Następnie dolewamy(...)gotowania makaronu. Całość doprawiamy, a następnie wrzucamy makaron i mieszamy całość. W trakcie mieszania makaronu na patelni, dodaje 2 łyżki startego, twardego sera. 4. Gotowy makaron z sosem wykładam na talerze, a po wierzchu posypuje resztą startego sera. Smacznego
Gotowanie...to proste !