przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z cytryny, - szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy(...)ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty. 3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. 5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego. Sałatka jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapsalon XXL Kapsalon to danie, które łączy w sobie wszystko to co najlepsze. Soczyste mięso w przyprawie gyros, pyszne frytki, świeże warzywa i domowy sos czosnkowy. Danie to wywodzi się z Holandii i uważane jest za mocno kaloryczne. Nic dziwnego, smażone mięso, do tego frytki, również smażone na głębokim tłuszczu i sos majonezowy to tak zwana(...)sera żółtego 1 czerwona cebula 1 mały por 1 mały ogórek świeży 4 łyżki kukurydzy 100 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki ketchupu przyprawa gyros papryka słodka sól pieprz SOS CZOSNKOWY 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę
Przepiski.plgały co widziały i padło na zwykłe kajzerki. Porcją, którą robiłam, spokojnie zapchamy brzuchy czterech głodomorów :) Składniki: Warstwa pieczarowa: 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 9 kajzerek masło czosnek granulowany 20 dag sera żółtego Pieczarki obieramy i ścieramy(...)żółty ser. Gotowe kajzerki zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (aż ser się roztopi a bułka stanie się chrupiąca). Gdy zapiekanki będą w piekarniku przygotowujemy sos czosnkowy. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe zapiekanki świetnie smakują podane właśnie z sosem czosnkowym i keczupem
My simple kitchenSos czosnkowy Sos czosnkowy jest ulubionym dodatkiem mojej rodziny do frytek i pizzy. Ale nie tylko. Dobry jest do kanapek, grilla, i wszelakich pieczonych mięsiw. Sos można oczywiście modyfikować, można zamiast czosnku dodać koperek, albo odrobinę pieprzu cayenne. Składniki: 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżka ostrej musztardy 4 łyżki majonezu 4 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki pikantnego
na moim stole...towarzystwie kurczaka, sera pleśniowego.. zresztą sami zobaczcie co znajduje się w tej sałatce w składnikach :) Według mnie jedna z lepszych sałatek jakie jadłam. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Na zdjęciu jest większa porcja - podwoiłam wszystkie składniki prócz suszonych pomidorów. Składniki ; 2 brokuły pierś z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 opakowanie sera pleśniowego (np. blue ) przyprawa(...)gyrosa + Sos czosnkowy Przygotowanie : Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę następnie podsmażamy z przyprawą do gyrosa. Suszone pomidory wykładamy na sitko by choć trochę obciekły. Następnie kroimy w kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru- gotujemy al dente. Ugotowane brokuły przelewamy zimną wodą
Garnkowe fanaberieSkładniki • sałata lodowa lub masłowa ( 1/2 główki ) • 1 cebula • ogórek długi • 2 pomidory • puszka czerwonej fasoli • 2 – 3 laski kiełbasy śląskiej • przyprawa do grila • sos czosnkowy ( majonez, czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny ) Sposób przygotowania 1. Kiełbasę kroimy w paseczki , posypujemy przyprawą do grila, i smażymy na rozgrzanej patelni by się zrumieniła. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Sałatę drzemy (szarpiemy ) na mniejsze(...)kawałki 3. Cebulę i ogórki kroimy w półksiężyce, pomidora w kostkę. Fasolę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu mieszamy duży jogurt naturalny z dwiema łyżkami majonezu czosnkiem solą i pieprzem. ( czosnek wg. uznania ). 5. Do dużej miski kładziemy kolejno sałatę, cebulę, ogórka świeżego, pomidora, opłukaną fasolę czerwoną i podsmażoną kiełbaskę
Darcia w kuchnikoleżanka Ania z pracy. Przeszukałam więc internety żeby znaleźć przepis i stwierdziłam że troszkę muszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone(...)cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory
Magiczne Życie MartyTaką sałatkę miałam okazję jeść u koleżanki na urodzinach. Niedawno nadarzyła się okazja, aby wypróbować ją w domu. I myślę, że też się przyjęła. To sałatka warstwowa polana sosem czosnkowym - naprawdę bardzo dobra! Składniki: 1,5 szklanki suchego kolorowego makaronu - u mnie kokardki 2/3 kostki sera typu feta 1 pojedyncza pierś z kurczaka + przyprawa gyros 1 mały brokuł(...)pomidorów suszonych Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie lub suszona bazylia Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. 2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy gyros i wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym
Kuchnia domowa AniSoczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Proponuję podawać z delikatnym sosem czosnkowym i kaparami. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje. ok. 300 g filetu z łososia 1/2 cytryny sól łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula 1/2 białej części pora Sos czosnkowy: 4 łyżeczki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku szczypta soli(...)czasie kiedy ryba się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem. Upieczonego łososia wyłożyć na talerze, posypać kaparami i podawać z sosem czosnkowym
BullioKasza gryczana z gotowaną marchewką muśniętą cebulką oraz świeży mix sałat z sosem czosnkowym. Macie ochotę na smaczny, szybki, a w dodatku zdrowy obiad? Potrzebne Ci będą (składniki dla dwóch porcji): - woreczek kaszy gryczanej; - 6 dużych marchewek; - 1 cebula; - sałata lodowa (6 liści); - rukola (garść lub dwie lub więcej :) ); - jeden średni ogórek; - garść natki pietruszki ; - 1 średni pomidor; - łyżka oliwy(...)wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt naturalny łącze z posiekanymi ząbkami czosnku i posypuję bazylią. Ugotowaną kaszę nakładam na talerze i przykrywam potrawką z marchewki, a sałatkę polewam 2 łyżkami sosu czosnkowego! Gotowe
MintTasteoleju kokosowym. Takie szybkie pieczarki są doskonałe na każdą uroczystość. Polecam przygotować je w większej ilości na zbliżającego się Sylwestra. Panierowane pieczarki podaję zawsze w towarzystwie mojego ulubionego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek) 15 małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta(...)obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki obieramy (same kapelusze bez ogonków). Następnie maczamy dokładnie w jajku, a potem w bułce. Smażymy na małym ogniu na oleju kokosowym
Słodkie okruszkiplasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy(...)kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane świeżymi ziołami i polane domowym sosem czosnkowym
Blog z Apetytemłopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz(...)czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze
MarciochaKucharzyHolenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego. Składniki (2 porcje) -1 podwójny filet kurczaka -1 czerwona cebula -2 pomidory -1/2 świeżego ogórka* -1 czerwona cebula -150 g tartego żółtego sera -4 ziemniaki -sałata lodowa(...)ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Foremki wyjąć z piekarnika. Na wierzch układać sałatę, pomidory i ogórki. Całość polać resztą
Zielona Kuchnia