początku do końca. Warsztaty rozpoczęły się od kilku słów wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała(...)kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy
Plate of Joysztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mleka papryka słodka sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: 200g śledzi w oleju z papryczką chili ( Mr Śledź sweet chili - SEKO ) Ponadto: olej do smażenia Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić(...)wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące
Di gotujeSkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1
Gaździnka warzysurowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się fermentacji w przygotowywaniu gravlax. Ryby przyrządza(...)Ryba w kuchni”. Składniki: 2 filety z łososia 1,5 kg 1/3 szklanki soli morskiej 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka pieprzu cytrynowego Kamis świeży koperek, ja nie ma to może być suszony Przygotowanie: Filety łososia dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól, cukier, pieprz i siekany koperek przed posypaniem filetów. Obsypujemy skórę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebule 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki sól himalajska azjatico do smaku (Azjatico to mieszanka najbardziej charakterystycznych smaków Azji. Całej kompozycji oryginalny smak nadają owoce goji, trawa cytrynowa, imbir oraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań(...)multicookerze ugotowałam ją na ustawieniach COOK- QUICK COOK i czas 25 minut. PO tym czasie kosmosę odsączyłam poprzez sitko. Ponownie umieściłam w misie multicookera i dodałam mięso z sosem. Przemieszałam. Ustawiłam program FRY i czas 10 minut. Zamknęłam pokrywę. GOTOWE :) Kosmosę i inne super produkty zamówisz tutaj
ClauditteMissCookingmiodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy(...)zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodzieobiad? , Karoliną z Quchniakaroli i Amelią z Pierwsze primo . W zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować : 1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku(...)małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną kwasku cytrynowego). Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron. Całość dokładnie wymieszać doprawiając
Kuchnia w opałachostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek(...)ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego
Kuchnia Łukaszaprzypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn,tymianek,oregano,słodka papryka. Dopełnione aromatycznym i wyrazistym czosnkiem stanowią doskonałą bazę dla dań z drobiem. Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym na 4 porcje. To kolekcja ziół i przypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn, czosnek, papryka słodka, szałwia oraz tymianek. Aromatyczna szałwia stanowi ciekawe dopełnienie dla słodkiego smaku jabłek, podczas(...)Firma KAMIS w swojej bogatej ofercie posiada serię MŁYNKÓW SPECIALITE wymienię tylko niektóre z wielu występujących: przyprawa do dań słodkich: cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon 3%,goździki,ekstrakt z kurkumy. przyprawa do kawy i deserów: cynamon 62%,cukier kandyzowany,goździki,kardamon,wanilia ognista mieszanka przypraw: pieprz czarny 30%,sól,chili
potrawyregionalnelucuma. Następnie przechodzimy do pierwszych przepisów, są to napoje i coraz bardziej popularne u nas smoothies. Sam kiedyś piłem dużo różnych napojów z chemią i cukrem, kupowałem wodę niby cytrynową. To jest pójście na łatwiznę i ze zdrowym nawadnianiem organizmu nie ma nic wspólnego. Odkąd mam bloga moja świadomość bardzo wzrosła, jeżeli chodzi o jakość produktów i to co spożywam(...)można również traktować jako rodzaj deseru. Znajdziemy w nim między innymi różnego rodzaju puddingi z nasionami chia i owocami. Następnie przechodzimy do dressingów. Znajduję się w nim siedem różnych sosów, a także rady i wskazówki Janka co do tworzenia własnym kombinacji i szukania swoich smaków co do idealnego dla nas sosu do warzyw. Wśród siedmiu propozycji znajdziemy między innymi
Parowar FacetaEkipa Powiśla przyszykowała dla nas wielką ucztę. W menu znalazły się różne sałatki, wśród nich znana sałatka z kotletem schabowym. Niestety sałatki były troszkę suche, dodałabym do nich więcej sosu. Po sałatkach na stół wjechały wrapy zielone ( z ciecierzycą, z mozzarellą i z kurczakiem) i wrapy czerwone (z kurczakiem, ze schabowym i z wędzonym łososiem). Wrapy były smaczne, ale też(...)wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane z dodatkiem czekolady. W międzyczasie mogliśmy spróbować 3 rodzajów domowych lemoniad: szpinakowej, grejpfutowej i cytrynowej. Zdecydowanie ta szpinakowa skradła moje serce. Oprócz lemoniad załoga Powiśla serwowała nam różne koktajle alkoholowe. Spodobał mi się specyficzny styl tego miejsca i to jak była wystylizowana jego ekipa. Obsługa
Kulinarne przygody Gatityzielonego groszku aromatyzowanego trawą cytrynową. Danie wyglądało tak apetycznie, że moja podświadomość wciąż mówiła do mnie - ależ to musi być pyszne! :) Niestety nie miałam ani przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego! SKŁADNIKI (2 porcje) chrupiąca ryba 2 polędwiczki z dorsza(...)patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli. Zalewamy, winem oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje. Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polędwiczkę z dorsza dokładnie
DefinicjaSmakuokoło 2-3 minuty z każdej strony. Ser Halloumi najlepiej podawać bezpośrednio gdy jest on nieznacznie chrupiący na zewnątrz oraz miękki i lekko lepki pośrodku. Grillowany ser Halloumi z cytrynową nutą Czas przygotowania: 10 minut, Czas grillowania: 6-8 minut składniki: 1 ser Halloumi 1 cytryna oliwa z oliwek Przygotowanie: Pokroić ser na 1 1 ½ cm plastry. Cytrynę pokroić(...)Halloumi pokroić w 1 ½ cm plastry ½ łyżeczki oliwy z oliwek do dekoracji: świeżo zmielony czarny pieprz oregano lub liście mięty 4-5 przeciętych na połowę pomidorków cherry sos vinaigrette Przygotowanie: Rozgrzać grilla do dużej temperatury, plastry sera natrzeć oliwą z oliwek, grillować z jednej strony przez 1 minutę obrócić i grillować 1-2 minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany
naRuszcieżółtą ostrą pastą curry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki(...)starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę. . Podawałam z ryżem. Na wierzch można posypać natkę pietruszki
potrawyregionalneCebulę na ćwiartki a pieczarki na pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka... i tak do wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek(...)każdej strony, tak długo aż kurczak nie będzie surowy. Czas na dip Składniki: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu kilka listków świeżej mięty i bazylii dwie krople sosu cajun Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe A teraz drink! dwa kieliszki Martini Rosso dwa kieliszki Sprite (lub więcej) oliwka
Mango Papaja