sos curry - 2998 przepisów (strona:37/200)

Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 75998

cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej  ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku, sól pieprz, szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super) Przygotowanie: Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną(...)niżej) smarujemy roztrzepanym jajkiem  i pieczemy ok 15 -18 min(aż się ładnie zrumieni), składniki na sos mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i curry bułeczki jemy polane sosem mniam.... Smacznego

Swojskie jedzonko
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 174

cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe bez problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach. Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie(...)pokrojona  1 mała czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam  TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy

cool and minty
Kurczak w curry z masłem orzechowym 130

fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 ml mleczka kokosowego filet z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki   imbiru ½ cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego 4 czubate łyżki masła orzechowego Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę

kulinarnyswiatdomi
Tagliatelle z wieprzowiną w sosie pieczarkowym 179

House)   ok. 300-350 g pieczarek  500 g szynki wieprzowej  1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie  Sos:  100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz   Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić(...)pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć.   Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Do dać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce , wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez p ieczarki płynu , zamieszać

Simply Food
Spring Rolls z indykiem 191

krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli z fileta z piesi indyka awokado czerwona papryka 100 g serka śmietankowego mix sałat papier ryżowy olej kokosowy curry kurkuma sól pieprz chili cayenne sos sojowy Przygotowanie  Sznycle z indyka kroimy w paseczki, oprószamy curry, kurkumą, solą, pieprzem chili cayenne oraz doprawiamy sosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju kokosowym Awokado i Paprykę kroimy

Taste Therapy
Omlet z curry po indyjsku 179

łyżeczki curry szczypta kurkumy szczypta cynamonu szczypta papryki chilli sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki tłuszczu (u mnie olej kokosowy oraz masło) Sos: 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Na łyżeczce tłuszczu podsmażyć przez minutę starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę curry, szczyptę kurkumy, cynamonu(...)Warzywa dusić pod przykryciem 4. Roztrzepać jajko i usmażyć omleta 5. Na omlet wyłożyć farsz i zawinąć 6. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Omlet z curry po indyjsku Artykuł Omlet z curry po indyjsku pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Currywurst - niemiecki fast food 427

zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny 1-2 łyżki curry chilli sól, pieprz, olej 1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka(...)gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.  2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.  4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 184

owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego(...)podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około

Karo in the Kitchen
Curry z wołowiny 148

dość dawna nie było przepisu na curry, a ponieważ kuchnia indyjska należy do moich ulubionych, postanowiłam dodać coś nowego. Danie nie jest możne stricte indyjskie, ponieważ do przygotowania tego curry użyłam wołowiny, której jak wiadomo w Indiach się nie jada, jednak ciekawa byłam tego połączenia, tzn. mięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się(...)curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa uwolni się jeszcze sporo wody, a ponieważ z wolnowara nie ma ona jak ujść, sos może wyjść za rzadki. Jeżeli będziecie gotować curry tradycyjnie w garnku lub rondlu można dolać nieco więcej bulionu, ponieważ sos nieco odparuje i zgęstnieje (nawet gotowany pod przykryciem). Sos zagotować po czym dodać

Codzienne Gotowanie
Rybna potrawka z ryżem i warzywami 194

się zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami  w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki(...)dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lunch'owa sałatka ;) 519

sobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem.Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż

Czerwona Porzeczka
Kalafior marynowany w curry 114

wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki -  porcja na około 6 półlitrowych słoików(...)podania : Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Kalafior marynowany w curry

Cztery Fajery
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 130

Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu

Wegańska kuchnia orientalna
Pikantne kotleciki na fasolce 173

minut Składniki: 20-25 dag  mielonego z piersi  indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu(...)chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z  sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem

Buniabaje w kuchni
KOTLECIKI MIELONE ORIENTALNE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 155

kuchni orientalnej, a przecież toteż właśnie ta kuchnia ma wszystkie składniki potrzebne nam do schudnięcia.Dziś Was kochani uraczę bardzo delikatną wersją dietetycznych kotlecików na bazie curry ,odrobiny papryczki chilli ,sosu sojowego i sezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania(...)tłuszczu , na którym smażyło się mięso , dodać łyżkę oleju , curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać wodą.Dodajemy dymkę z curry i chilli.Gotujemy 20 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i sosem sojowym.Do fasolki wkładamy kotleciki .Mocno podgrzewamy.Posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy na stół.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki