Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną(...)pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż
Zasmakuj Kuchniktóry pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej i w ten sposób mam już gotowy do wykorzystania na następny dzień. Do tego ulubione warzywa, sos beszamelowy i pomidorowy (ja wykorzystuję moją passatę), tarty ser i gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała(...)wykorzystać także dobre pomidory z puszki) - ok.150g startej mozzarelli - 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub innego tłuszczu, gdy mamy bardzo chudy boczek, lub w wersji wegetariańskiej (bez boczku) Sos beszamelowy: - 40g masła - 40g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub 44g typ750) - 200g mleka - 200g wody - sól, świeżo mielony pieprz - 2-3 szczypty gałki muszkatołowej - ser typu blue
Smaczne Zdrowepszennej 1 litr mleka liść laurowy duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Składniki do przygotowania lazanii: kilka płatów makaronu lasagne 2 kulki mozzarelli Starty parmezan sos mięsny sos beszamelowy Jak zrobić lazanie, czyli włoską zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Jak zrobić sos do lazanii (ragu)? Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną(...)czasu aż sos zgęstnieje. Powinien być gęsty, półpłynny. Zdjąć z ognia i odstawić. Przygotowanie lazanii: Dno dużego naczynia żaroodpornego posmarować niewielką ilością sosu mięsnego (ragu). Ułożyć na nim płaty lazanii, na niej położyć warstwę sosu mięsnego (ragu), polać beszamelem (białym sosem) oprószyć parmezanem i kawałkami mozzarelli, przykryć warstwą płatów lazaniii ponownie posmarować sosem mięsnym i beszamelowym i posypać serami, ułożyć
Codzienne GotowanieDzisiaj obiad jednopateniowy, który skradł serca mojej rodziny. Po pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu. Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka mleka sól do smaku 3 łyżki kminu rzymskiego sos beszamelowy 50 g masła 3 czubate łyżki maki pszennej 3 szklanki mleka sól i pieprz do smaku odrobina gałki muszkatołowej Wszystkie składanki znajdziecie tutaj
Niezły Młynekkrajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie, nie potrzeba do niej żadnych dodatków(...)mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 0,5 suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 200ml mleka 30g masła 30g mąki 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30g startego parmezanu Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 0,5cm, posypać solą, zostawić na pół
Codzienne Gotowaniecebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy(...)czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy
Pyry na GazJeśli szukacie nowego pomysłu na obiad z rybą, wypróbujcie przepis na te canneloni, czyli faszerowane makaronowe rury. W środku szpinak i kawałeczki fileta, zapiekliśmy je pod sosem beszamelowym, nieprawdopodobnie smaczne. Przepis na canneloni z rybą i szpinakiem Składniki: Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 gramów), 400 gramów fileta z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 większa cebula, 3 ząbki czosnku(...)mąki pszennej, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą w jednolitą zasmażkę. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dopraw solą . Rurki makaronowe wypełnij przestudzonym farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylej 1/3 sosu beszamelowego, wyłóż canneloni, polej resztą sosu – każda rurka powinna być nim dokładnie przykryta. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez około
Kulinarna Polskaserem. Kiedy pracę rozłoży się na kilka dni i sos przygotuje się wcześniej, złożenie lasagne to już kwestia kilku chwil a efekt jest niezwykle pyszny. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy przy użyciu sosu bolońskiego czyli takiego z winem, marchewką i selerem naciowym lecz ten sos też jest bardzo smaczny :) Składniki: Sos pomidorowy z mięsem mielonym: 2 małe cebule 400 g mięsa(...)Domowy makaron również nie wymaga wcześniejszego obgotowania. Złożenie: naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno naczynia wlać troszkę sosu beszamelowego, na sos ułożyć pierwszą warstwę płatów makaronu lasagne, polać sosem pomidorowym z mięsem, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć aż do wyczerpania składników, przynajmniej cztery razy. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Kocham..lubię..gotuję..Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ . Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem. Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny. Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować(...)oliwek sól i pieprz /do smaku/ 12 płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar) 50 g parmezanu (lub pecorino) sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka sól (do smaku) pieprz (do smaku) gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku Wykonanie: -Liście bietoli
Zakamarki mojej kuchniBlaszkę w której chcemy piec lasagnę smarujemy masłem. Wlewamy 3 łyżki wody na spód. I zakrywamy pierwszą warstwą makaronu. Następnie wlewamy 1/4 sosu pomidorowego, układamy połowę brukselki i polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy makaronem, później sos pomidorowy, beszamelowy i makaron. Znowu sos pomidorowy, pozostała brukselka, sos beszamelowy i makaron. Na koniec pozostały sos pomidorowy, beszamelowy i całość wykańczamy serem. Zakrywamy folią
wysmienitywrzuceniem na patelnię pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić) . Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody. Przygotować sos beszamelowy: W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę do masła i smażyć przez około(...)wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami
Moja DelicjaPodlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia(...)rozpuści zasypać całość mąką. Po przesmażeniu zasmażki wlać mleko i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać do zgęstnienia sosu. Przygotować foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4 sosu beszamelowego. Wyłożyć płat makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić
kawawszklanceCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa
Moja Galeria Smakukostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę(...)pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw. Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas
karmelowy