posmarować całe mięso. Posypać solą i pieprzem. Umieścić bezpośrednio na ruszcie do pieczenia tłuszczem do góry, pod rusztem umieścić blachę lub naczynie w którym będą się gromadzić wyciekające soki. Takie umieszczenie mięsa powoduje,że podczas pieczenia nie trzeba go odwracać. Topiący się tłuszcz będzie polewał mięso, spływając z góry.Przez pierwsze pół godziny piec mięso w temperaturze(...)temperaturę wewnątrz. Wyciągnąć pieczeń z pieca, gdy temperatura wewnątrz pieczeni wyniesie 57 st. C do 60st. C. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na ok 15 minut.sos:soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować, wyskrobać
Stare Garyoryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku z cytryny1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka śmietany kremówki1/4 szklanki miodu ( dałam mniej)3 łyżki cukru (dałam mniej)2,5 łyżki żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków)1/4 - 1/3 szklanki wodyprzygotowanieSkładniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem
Stare Garypomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego
Stare Garydużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku i odstawić na co najmniej 30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę przełożyć(...)naczynia, lekko ugniatając, tak aby kapusta przykryta była sokiem. Położyć na wierzchu liść, na nim mały talerzyk, a na talerzyku kamień lub inne obciążenie, przykryć ściereczką i odstawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare Garyteraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam(...)czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej
Stare Garyoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 3/4 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę(...)Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.W dużej misce wymieszać ciecierzycę, oliwę z oliwek, , miętę, skórkę z cytryny i sok, sól i pieprz, jeśli używasz. Doprawić do smaku. W zależności od rodzaju użytej mięty, można dodać jej więcej. Ciecierzyca powinna być podawana
Stare Garypieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych lub małych oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek(...)miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek.Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się
Stare Garykostkę3 łyżki lodowatej wody. placekporcja ciasta (przepis wyżej)1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)1/4 szklanki bazylii pociętej w paski2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella(...)usunąć papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym. Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą
Stare Garysklepowy jest DUŻO gorszy od domowego, robionego własnoręcznie i z sercem :)Aaa, i ten cudowny zapach rozchodzący się po całym domu...* truskawki- 2 kg* cukier trzcinowy- 1 kg** cytryna- sok z 1* wanilia- 1 laska* pestki cytryny- ok 15 szt**Umyte, odszypułkowane truskawki, przełożyć do garnka/dużej patelni (na patelni smaży się szybciej), zmiksować (jeżeli lubicie czuć kawałki truskawki(...)zimnego piekarnika, ustawcie temperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru, no chyba, że lubicie baaardzo słodkie dżemy? :)** pestki cytryny (również sok oraz skórka z cytryny) zawierają naturalną pektynę, która pomaga zagęścić dżem*** konsystencję dżemu sprawdzamy w bardzo prosty sposób: wkładamy talerzyk do zamrażalnika. Na zmrożony nakładamy łyżeczkę smażącego się dżemu i jeżeli
Kraina Miodem Płynącastole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle(...)łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się
Kraina Miodem Płynącapowidła śliwkowe- 3 łyżki* migdały- 100 g* śliwki- 7 sztuk* szczypta soliLukier:* cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor)* sok z pomarańczy/cytryny- 2 łyżkiCiasto:Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawi(...)stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach.Lukier:Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta.Smacznego! :)* kroiłam na większe kawałki (ok. 2 cm) i dlatego wyszło mi tylko 10 ślimaczków o wielkości standardowej bułki, czyli dosyć spore.Jeżeli zależy
Kraina Miodem Płynącaoczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :)Polecam!* łosoś- 300 g* szpinak- (u mnie mrożony)** cebula- 1 szt.* czosnek- 4 ząbki* sok z cytryny- 1 łyżka* masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik(...)nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno
Kraina Miodem Płynącamąka- 100 g* jajko- 1 szt.* cukier- 4 łyżki* szczypta soli* masło klarowane/oliwa- 2 łyżki**Mus czekoladowy:* czekolada mleczna- 40 g* kremówka- 75 gDodatkowo:* banan- 2 szt.* sok z cytryny* kakao doposypaniaNaleśniki:Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.Mus czekoladowy:Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć(...)dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Przygotowanie:Usmażone naleśniki złożyć a trójkąty, w jedną górną 'kieszonkę' nałożyć mus czekoladowy, a w dolnej ułożyć plastry banana skropione sokiem z cytryny.Posypać kakao.Smacznego! :)* z podanych proporcji wyjdą nam 4 naleśniki wypełnione musem i bananami.** roztopione masło (lub oliwę) dolać do ciasta, wtedy nie trzeba smarować dna patelni, można również
Kraina Miodem Płynącastartego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe ząbki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprzPlacki:Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę.Uformować koło o grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty(...)pizza).Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia.Sos tzatziki:Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok.Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny.Doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego! :)* moim ziemniakom taka ilość mąki wystarczyła, ale tym bardziej wodnistym trzeba dosypać więcej. Masa nie powinna się kleić do rąk
Kraina Miodem Płynącawięc jesteście miłośnikami tych dwóch smaków, to ten koktajl szczególnie powinien przypaść Wam do gustu, bo mówię Wam- rewelacja! :)1 porcja: * rum- 30 ml* mleczko kokosowe- 50 ml* sok ananasowy- 70 ml* lód- 3 kostkiDo shakera wrzucić kostki lodu, wlać sok ananasowy wraz z mlekiem kokosowym i wymieszać.Od razu podawać.Na zdrowie
Kraina Miodem Płynąca