Kisiel w proszku można kupić...ale można także zrobić samodzielnie w domu...i będzie o wiele smaczniejszy.. Jeden przepis ..ale wiele możliwości..smak kisielu zależeć będzie od dodanego soku..ilość mąki ziemniaczanej także można dodawać wedle gustu..i wtedy będzie kisiel rzadszy lub gęsty..mój mąż np. lubi kisiel bardzo gęsty..cukier także dodajemy wedle gustu..Ja zrobiłam kisiel(...)dodatkiem soku z żurawiny..Sok z żurawiny oraz inne soki są produkowane przez Polską Aronię ..Sok z żurawiny pic można z wodą gorącą lub nawet gazowaną.Jest pyszny i zdrowy..polecam. 4-6 łyżek soku z żurawiny 2 szklanki wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki wody i cukier oraz sok zagotować
Moje domowe kucharzeniePrzepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min.Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć
Bon Appetit Małgorzatynajlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam witaminki z soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;) Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej(...)łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się
Bon Appetit Małgorzatyporzeczkicukier wedle uznaniaSposób wykonania:1. Umyte i oberwane z gałązek porzeczki umieszczamy w koszu sokownika.2. Całość gotujemy, pamiętając o tym, aby co jakiś czas uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Sok odprowadzamy rurką do garnka. Nie wyrzucamy owoców! Przydadzą się do zrobienia dżemu.4. Sok podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Zagotowujemy, ściągamy pianę i sok przelewamy do buteleczek lub słoików. Mocno zakręcamy
Kuchnia domowa AniDzisiejsza moja propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja(...)którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy
Kraina Miodem Płynącamnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego(...)spróbujcie koniecznie.Twist ze słonecznikiemSkładniki:(na 1 spory bochenek)300 g mąki pszennej200 g mąki pszennej pełnoziarnistej20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli250 ml letniej wody100 ml letniego soku jabłkowego1 łyżka oleju słonecznikowego70 g ziaren słonecznikadodatkowo:3 łyżki wody30 g ziaren słonecznikaMąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Wsypać cukier, wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostkę podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Dodajemy do niej wątróbkę i podsmażamy ok. 1 min. delikatnie mieszając. Dodajemy 8 śliwek pokrojonych w plasterki, sos sojowy i sok z ½ pomarańczy (ok. 3 -4 łyżki soku). Wszystko razem podgrzewamy, tak aby sok z pomarańczy nam się zredukował. (wszystkie smaki przenikną się wzajemnie). Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadzienie
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 kg wiśni, 1,5 kg cukru, sok z 2 cytryn. Przygotowanie: Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na gazie sok wiśniowy. Od momentu zagotowanie gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Mocno
Aga w kuchniJeszcze nie czas na zbiory owoców aronii, która dojrzeje dopiero jesienią. Natomiast coraz trudniej o liście wiśni, które znakomicie poprawiają smak soku z cierpkiej aronii. Można je zebrać latem i zamrozić. Przepis na sok z aronii o smaku wiśni od dawna krąży w internecie, a jednak wiele osób rezygnuje z przetwarzania tych wartościowych owoców. Nie dawno słyszałam narzekanie(...)liście wiśni zalać wodą, zagotować. Wsypać cukier, gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przecedzić. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu
Praktyczna plWitam, zaczynamy! Moja przygoda z sokami wyciskanymi zaczęła się całkiem niedawno. Miało to miejsce w maju 2016 w otu linie Puszczy Noteckie j w e wsi Nowina . Na pomysł spróbowania soków wyciskanych wpadłem całkiem przypadkowo, szukając po prostu nowych smaków i inspiracji na zdrowe jedzenie. Szybko okazało się, że znajomy posiada wyciskarkę, ale specjalnie jej nie używa. Udało(...)się ją wypożyczyć. Najpierw na weekend. Sok owocowy. W skład pierwszego soku wchodziły jabłka i marchew z dodatkiem cytryny. Bardzo dobrze pamiętam ten nowy smak. Niby znajome jabłka, no i jakże powszednia marchew, jednak wyciśnięty sok w towarzystwie cytryny stworzył całkiem nowe walory smakowe. Kubki smakowe ( słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami ) dostały nowe zadanie i przekazały do mózgu bardzo
Pij soki wyciskanecodziennej diecie staram się pić jak najwięcej soków owocowych i warzywnych, oraz przygotowywanych na ich bazie koktajli. Nie są to soki z kartonu, tylko prawdziwe owocowe lub warzywne soki bez dodatku cukru i innych sztucznych dodatków w tym barwników. Są to soki świeżo wyciskane przygotowywane z owoców sezonowych, warzyw, a czasami z dodatkiem zielonych liści szpinaku, pietruszki oraz jarmużu.Polecam(...)sok z marchwiowo-owocowysok z owocówkoktajl warzywny ze szpinakiemdietetyczny koktajl z burakaKoktajl z kiwi (shake z kiwi)Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mangoKoktajl warzywny ze szpinakiemKoktajl truskawkowy na kefirzeKoktajl warzywny z koperkiemSoki owocowe i warzywne doskonale mogą zastąpić jeden z posiłkiem, będą też urozmaiceniem diety niskokalorycznej.Tym razem proponuję Wam przygotować sok z buraków i jabłek.Buraczki są tanie i niskokaloryczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPełnia witamin i energii. Sok na śniadanie, bez dodatku cukru i wszystkich innych śmieci jakie znajdują się w sokach kartonowych. Jest tylko jeden warunek: MUSISZ MIEĆ SOKOWIRÓWKĘ.Dla dwóch osób- 3 jabłka- 5-6 małych marchewek- 1 średni burak- kawałek imbiru ok. 1 cm- pół łyżeczki oliwy z oliwekWszystkie warzywa i owoce myjemy, obieramy, kroimy.Wrzucamy do sokowirówki.Dolewamy pół łyżeczki
Pasje Jolkiweekend zlewalismy sobie soczek nastawiony parę dni wcześniej:) Domowy sok to jest to:) Zachęcamy do robienia w domach.Przyznam sprzątania potem mnóstwo;)))...radość jednak też ogromna;) Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Składniki; cukier, maliny Wykonanie; Maliny zasypujemy w duzym słoju cukrem w stosunku 1:1. Jak puszczą już sok przecedzamy przez gazę i pasteryzujemy około 15 minut
Anioły w kuchnisklepie garneczki.pl JEST IDEALNY. MIAŁAM DOPIERO OKAZJE JEDEN RAZ UŻYĆ SOKOWNIKA ,dziś wiem że jest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z niego sok ale również dżemy. Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców -truskawka -jagoda -malina -wiśnia czy jeżyna Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam(...)sok i co z tego wynikło. Najpierw składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne
Różowa kuchniacukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek(...)łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego poncz 2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić
Smakołyki Berenikiśliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca: kwas sorbowy 282 kcal/100 g Morela suszona Bakalland, ok. 4,99 / 200 g Składniki: morele suszone 284 kcal/ 100 g 4. Przecierowe soki warzywne, owocowe, owocowo-warzywne lub smoothie Słowem wszystko co gęste. Dostarczają błonnika, witamin, mikroelementów, dobrze zaspokajają głód mimo, że są niskokaloryczne. UWAGA NA CUKIER! Fortuna Sok 100% warzywny(...)Składniki: przecier z przecieru zagęszczonego i przeciery z: pomidorów (64%), marchwi (9%), selera, cebuli (6,7%), pietruszki (3,5%), papryki (3%) i czosnku (0,2%), zagęszczony sok z buraków czerwonych (0,3%), sól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi
Powiedz dietom nierożnymi jego rodzajami po to by wybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny(...)zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym lub warzywnym czy też wg. uznania dodać ulubiony aromat. Możemy również z łatwością stworzyć lukier kolorowy zamiast mleka czy śmietanki dodając sok z odpowiednim kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało
Pyry na Gazrozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego
Walijskie Pichceniewyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg jabłek pół szklanki naturalnego soku malinowego ( mój powstał z rozmrożonych malin) 30 dag. cukru ( tutaj można mniej) 1 szklanka wody WYKONANIEPigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką wody i podgrzewać w naczyniu(...)jabłkami zrobić podobnie, jednak do pigwy dodać jak już będzie miękka. Smażyć do momentu, aż jabłka również zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować wszystko na mus, Następnie wlać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min. Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić
W kuchennym oknie EwySkładniki: jabłka 3 sztuki, woda 3/4 litra, cukier 2 łyżki, sok malinowy - ile potrzeba, jogurt naturalny - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki słodko-winne jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczkado garnuszka wlać 1/2 litra wody i dodać jabłka starte, cukier po zagotowaniu gotować ze 3 minutyw pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się(...)jabłek, mieszając zagęścić kisielprzelać do miseczki, talerza i zostawić do wystudzeniapodać kisiel polany sokiem malinowym i z jogurtem do smaku...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : połowa małej główki białej, świeżej kapusty (może być jeszcze taka z zeszłego roku) 8-9 łyżek soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta 2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód
Proste Potrawy