sok - 13499 przepisów (strona:181/900)

Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki 328

łyżka sezamu - jajko - 2 ząbki czosnku - 6 gałązek tymianku Cukinię obieramy (lub nie, jeśli mamy ją z zaufanego żródła), ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Tymianek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy wraz z resztą składników w dużej misce. Mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem(...)Smacznego!   Składniki na surówkę z kalarepki: - 700-800g kapusty - 500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego) - 3/4 łyżeczki ksylitolu - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Kalarepę i marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach., a kapustę siekamy. Dodajemy resztę składników i porządnie mieszamy, do całkowitego ich przemieszania

Be Fit Be Strong
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 175

ciasto się zarumieni). Po upieczeniu należy odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć tartę na np. talerz czy paterę do góry dnem (owoce będą na górze). Jako że śliwki puszczą sok, musimy uważać żeby się nie oparzyć przy odwracaniu i wykładaniu tarty. Z tego też względu patera winna być większa niż forma w której pieczemy oraz winna mieć zaokrąglone boki(...)góry aby nie spływał wyciekający z owoców sok. Tartę najlepiej podawać na ciepło np. z gałką lodów (to już taka wersja bardziej rozpustna ). Uwaga: 1. Są różne opcje jeżeli chodzi o cukier i owoce. Merry sypała cukier na dno naczynia – w którym pieczemy – i na nim układała owoce a następnie piekła, natomiast jest jeszcze opcja aby najpierw skarmelizować

Kuchenne Wariacje
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 235

dobrze przyrządzoną.  Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą.  Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem

paapilotkaa
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 228

minut, aż skórka pomidorów zacznie lekko odchodzić. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika), przestudź i zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj wydobywających się z nich soków. Jeżeli używasz pomidory z puszki, pomiń ten etap. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut(...)cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej 100 ml oliwy (właśnie tak, bakłażan chłodnie dużo

Chilli Czosnek i Oliwa
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 191

małe kawałki. Do dużego słoja (mój 2.5l)  wrzucamy owoce i zasypujemy cukrem. Słój stawiamy na parapecie, lub w innym słonecznym miejscu. Pod wpływem ciepła owoce puszczą sok, a cukier ten sok "zakonserwuje" Warunek - owoce muszą być w całości zasypane cukrem, gdy cukier się rozpuści należy go uzupełnić, by nie dopuścić do kontaktu owoców z powietrzem, bo zaczną fermentować

Walijskie Pichcenie
Pomidorki koktajlowe z serem feta, w oliwie 223

papryczka chili, 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka listków rozmarynu, 1 mały liść laurowy, ziele angielskie (2-3 sztuki), pieprz czarny (4-5 sztuk), cukier, sól, sok z cytryny, Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Włożyć umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę. Wyjąć(...)pomidorki, odstawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym słoiku. Oliwę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Zalać chłodną oliwą pomidory z serem, dodając do słoika czosnek, chili i inne przyprawy. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. zastawa

królestwo garów
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 178

prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem jednak nie poszłam utartą ścieżką, i sięgnęłam po zupełnie inny rodzaj śliwek. Słonecznie żółte, dziko rosnące niemal wszędzie: mirabelki . Ach, jaka śliczna to nazwa! Nie wiem(...)Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie soczysta. Spróbujcie, póki jeszcze można znaleźć mirabelki! Przepis znalazłam na blogu   Bazylia czy wanilia , nieco tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kuskusem, awokado i szuszonymi pomidorami 424

zdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były suszone pomidory Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić by wystygła. Paprykę pokroić w drobną kostkę a awokado w nieco większą(...)Suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką* i skropić sokiem z cytryny. Wlać olej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. *zamiast papryki w proszku możecie pokroić kawałeczek ostrej papryczki, jeśli taką macie

My simple kitchen
Jesienny pieczony udziec z indyka 151

muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami

Pociąg Do Kuchni
Owocowa sałatka końca lata 107

dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku z limonki balansuje wszystkie smaki. Całość utrzymana w konwencji jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin(...)garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto i smacznie, Klaudia

Mango Papaja
Chipsy kiwi z truskawką i suszone truskawki 168

prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają. Składniki kilka kiwi pół kilograma truskawek 6 łyżki cukru 6 łyżki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie  Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić w plasterki. Każdy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 222

lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować.  dodatkowo 3 średniej wielkości gruszki 2 łyżki miodu łyżka soku z cytryny 1 żółtko Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń

Kuchnia Ellie
Lekka sałatka z komosą ryżową 210

150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję(...)plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłka prażone z aronią 170

cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać,  usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych

SzczyptaSmaQ
Borówkowy las 190

gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części(...)blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około 15-20 minut. Ubij białka na sztywną pianę wraz z połową cukru. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką

Garniec Magalie