sok - 13499 przepisów (strona:189/900)

Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym 201

mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3-4 łyżki sera Grana Padano posiekana natka pietruszki tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku sól i pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut(...)zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Podawać z ryżem lub kaszą i surówką

Czerwień i błękit
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 173

Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki    Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy  4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki  Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej  Szczypta Soli Cukier Puder do posypania Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm Olej do posmarowania Sposób(...)najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę.  • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach  • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.  • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka .  • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski

Gotowanie Patki
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 194

mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać(...)razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy

Pełny talerz
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 178

Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube(...)zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Mleczny ryż z karmelizowanymi śliwkami 155

szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła Karmelizowane śliwki: 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki miodu cynamon 2-3 łyżki soku z pomarańczy Ryż opłukać, przełożyć do garnka i zlać mlekiem. Zagotować. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając. Ryż powinien wchłonąć sporą(...)dorzucić śliwki. Smażyć je na małym ogniu aż zmiękną (ale się nie rozpadną) i nabiorą lśniącej powłoki a powstały na dnie sos zgęstnieje. Oprószyć śliwki szczyptą cynamonu i dolać soku z pomarańczy. Jeszcze chwilę smażyć i podawać ciepłe z ryżem. Mleczny ryż możecie podać podobnie jak ja - przekładając go na przemian ze śliwkami tworząc efektowne warstwy lub po prostu podać

My simple kitchen
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym 258

garść oliwek   sól  świeżo mielony pieprz Sos sezamowy   1 duże opakowanie jogurtu greckiego light   2 łyżki sezamu   1/2 łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku z cytryny   sól   świeżo mielony pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy(...)miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które lubią tuńczyka polecam także

My Chcemy Jeść
Hummus 211

łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 ząbki czosnku 80 ml zimnej wody 4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła sok z połówki cytryny 1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą.  2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej.  3. Partiami  dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy

NA MOIM TALERZU
pyszna flądra z garam masala... 138

Składniki: flądra 7 nieduże bez skóry, garam masala 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól morska 1 łyżeczka przygotować marynatę: garam masala, pieprz, sól, sok z cytryny, olej dobrze wymieszać kupiłam nieduże fląderki oczyszczone bez skóry, ryby opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć flądry włożyć do marynaty, dobrze je natrzeć

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański serek typu „ricotta” 169

bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego w proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około

greenscarf
Kaszotto z kurkami 199

sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę(...)Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy. Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto

Moniki Smakołyki
dorsz pieczony z grejpfrutem 250

tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy,  następnie posypujemy solą, pieprzem i  skraplamy sokiem z połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.  Do miski wyciskamy sok z  pozostałej połówki  grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy

Miód i pieprz
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 154

garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone w ćwiartki figi (ze skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką(...)małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Ciasto jogurtowe z jabłkami 301

mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 75 g drobnych rodzynek 2 duże jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny oraz: 60 g płatków migdałowych  Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić(...)małe kawałeczki. Wrzucić do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie

maniapieczenia
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 212

masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej(...)spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka

Wanilia i Kardamon
Jeżynowiec Joli 159

jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny  Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania