czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)jeszcze przez minutę. Gdy się zezłoci, z powrotem wrzucić na patelnię kurczaka. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić paprykę, dolać sok z ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne
Grunt to przepis!Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki dżemu jagodowego mały koszyczek borówki amerykańskiej Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypując cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca(...)arkuszu papieru do pieczenia, delikatnie odkleić z góry papier, na którym piekła się beza. Bezę delikatnie posmarować cienką warstwą jagodowego dżemu. Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Krem rozsmarować na dżemie, zostawiając na końcu ok 2 cm wolny brzeg (w ten sposób nadzienie nie wycieknie podczas zwijania). Delikatnie, pomagając sobie papierem ze spodu zwinąć roladę
6nieboSkładniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru(...)budyniowym, bo wypłynie. Tak przygotowane spody ciastek ponownie schłodź w lodówce. Czas przygotowania masy budyniowej będzie wystarczający do ich chłodzenia. Banany zblenduj na puszystą masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do średniej wielkości garnka przełóż całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę bananową i zagotuj cały czas mieszając
greenscarfdokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody tak, by powstała gęsta pasta. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały
Pociąg Do Kuchniwersji nie-wege może być masło płatki migdałowe na wierzch Na masę jabłkową 1i 1/2 kg jabłek (ja użyłam papierówek, które zebrałam z pobliskiej jabłonki :) 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać odrobinę cukru jeśli masa wydaje nam się nie słodka 1 czubata łyżka cynamonu Przygotowanie: Kaszę dwa razy płuczemy w zimnej wodzie odlewamy(...)resztę kaszy położyć na wierzch, jeśli przygotowujemy wersję z migdałami i gotujemy mniej kaszy to całą dajemy na spód), jabłka obieramy, ścieramy na tartce lub drobno kroimy dodajemy mąkę, sok z cytryny, cynamon ewentualnie cukier, jabłka układamy na kaszy na wierzch dajemy migdały lub kaszę jaglaną, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, cukrem i dodajemy kawałki oleju kokosowego/ masła, przykrywamy folią aluminiową
zdrowa vege kuchniakolebkę. Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy(...)doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko
Codogaraspada, ale i tak świetnie sobie radzi. Zuzia potrafi już nawet sama pić z normalnej szklanki, jeszcze nie za dobrze, ale sama byłam pod wrażeniem, jak piła wczoraj mój sok po obiedzie. Trzymała szklankę oburącz i nie uroniła ani jednej kropli. Zostawiłam jej niewiele soku, jednak jeszcze jakiś czas temu i tę ilość łatwo rozlewała. Jeszcze trochę, a zamiast kupka
Anioszek w kuchniłyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy
Kolorowy Przepisownikwywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy. Ja tym razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko do chwili, aż będą potrzebne do użycia). Wywar zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię(...)Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy, czy w ostateczności nawet wodą. Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd też przysłowie „Zdrów jak ryba
mojewypiekiinietylkooleju 200 ml mleka 250 g wiśni Wykonanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mleko i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Czekoladę drobno siekamy nożem. Wiśnie drylujemy. Sok, który z nich wyciekł, zostawiamy. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, cukier z wanilią. Mieszamy. Do drugiej, większej miski wkładamy wszystkie produkty mokre(...)jajka, olej, mleko, wydrylowane wiśnie, razem z sokiem, który z nich wyciekł. Produkty mokre roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do wymieszania się składników. Produkty suche przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja piekę w temperaturze
Smak mojego domuDrukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek(...)kostkę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Zalewamy mlekiem kokosowym, w którym rozprowadzamy również sok z limonki, sambal i przyprawy – gałkę muszkatołową oraz goździki. Dodajemy pokrojone mango, wszystko mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem przez
Kulinarna Pokusaktórym będziemy chcieli je przechowywać ( naczynie z gliny, garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przelać do innego naczynia, przestudzić czekając, aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa i resztki przypraw. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem (bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić
Stare Garyzdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się(...)stopni. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylko zakończoną otwartą gwiazdką. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi (moje miały ok 10 cm średnicy
Ciastkozercypieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę(...)lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i sokiem cytryny. Następnie lekko, delikatnie łączę serek ze śmietaną, tworząc jednolitą lekko tylko słodką masę do rozłożenia na obie części placka. Połowę serowej masy rozprowadzam na placek w głębokiej blaszce, ukrywając
I tu będę miała takie tepomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) kora cynamonu Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do szerokiego garnka wlewamy sok z pomarańczy i wkładamy śliwki. Gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Jak śliwki zaczną się rozpadać i gęstnieć wówczas mieszamy
Marder&Marder Manufacture