sok - 13499 przepisów (strona:110/900)

Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 145

propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki.  Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki chilli, ostra papryka, sól, oliwa Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury(...)układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30-40 minut. Natkę pietruszki i listki oregano umieszczamy w pojemniku blendera lub moździerzu, dodajemy czosnek, odrobinę soku z cytryny, płatki chilli i trochę oliwy z oliwek - wszystko dokładnie rozcieramy / miksujemy. Na koniec dodajemy więcej oliwy z oliwek - zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać - przyprawiamy solą i pieprzem

Plate of Joy
Szybki deser z jagodami i czekoladą 253

podgrzewać, aż się rozmrożą, następnie dodać cukier puder (choć to też opcjonalne), gotować na małym ogniu, aż całość zacznie lekko gęstniej - jagody można wcześniej wyciągnąć, a zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem

Plate of Joy
Pieczony antrykot wołowy 326

przed pieczeniem! Tak przygotowane jest bardzo aromatyczne! Nam po pierwszym dniu sporo mięsa zostało, a nie chcieliśmy raczyć się drugi dzień tym samym obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu(...)czosnek i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 2 godziny. U nas mięso w środku miało około 70 stopni. Co jakiś czas, podczas pieczenia mięso podlewamy sokami z blaszki.  Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do odpoczęcia przykryte luźno folią aluminiową na około 20 minut. My zjedliśmy z surówką z fenkuła, pomarańczy i rukoli

Plate of Joy
Klasyczny Sos Tzatziki 1121

zostały zebrane w specjalnym wpisie. Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2-3 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży koperek sól i biały pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego Do miseczki przekładamy jogurt grecki, do którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy(...)zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu. Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z kurkumą i tymiankiem 176

około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem(...)sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia rewelacyjna chrupiąca z wierzchu skórka :) Przepis może stanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku

Świat Domowej Kuchni
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2297

cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można użyć nieco mniejszej wtedy warstwy będą wyższe i nawet będą się wtedy lepiej prezentowały. Potrzebujemy: Masa budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie(...)torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru  100g masła 500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Gotujemy jak tradycyjny budyń na mleku. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Po ostudzeniu budyniu miksujemy masło będące w temperaturze pokojowej

MamaOskarka
Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno 170

schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza!   składniki   dla 4 osób 300 g ogórków + kawałek do dekoracji 1 awokado, bez skórki i  pestki  1 łyżka soku z cytryny  1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji  2 papryczki  jalapeno, bez pestek grubo posiekane 2 ząbki czosnku  75 g rukoli 500 g kefiru(...)Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny

Stare Gary
Zielone smoothie 116

Każdy wie, że zielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu

Mango Papaja
Hummus 197

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Domowej roboty lody śmietankowe z cytryną i miętą 194

dodatek ziołowo-owocowy. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Składniki 300g śmietany 36% puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g) skórka starta z 2 sparzonych cytryn sok z 4-5 cytryn kilka gałązek mięty kilka listków mięty Sposób przygotowania Śmietanę i mleko ubijamy do gęstości mikserem. Sok z cytryny i 4 gałązki mięty miksujemy razem. Dolewamy(...)sok z miętą do ubitego mleka i śmietany. Dodajemy również skórkę z cytryny i kilka całych listków mięty. Wszystko razem ubijamy jeszcze przez 5 sekund. Tak powstałą masą wypełniamy foremki na lodu lub słoiczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody będą gotowe za kilka godzin

W kuchni wieczorem
Galaretka marchewkowa 177

Czas na marchewkowy podwieczorek. Nasza propozycja to pyszna galaretka przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z marchewek. Intensywna w smaku, mocno marchewkowa, zdecydowanie lepsza niż kupne galaretki owocowe, choć mniej słodsza J Czas przygotowania 5 minut + kilka godzin chłodzenia Ilość porcji: 2-4 Składniki: 1 litr świeżo wyciskanego soku z marchewek 4-5 łyżeczek żelatyny Listki mięto do ozdoby Żelatynę umieszczamy(...)szklance i zalewamy minimalną ilością wrzątku. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia proszku. Lekko ostudzoną żelatynę dolewamy do świeżo wyciśniętego soku z marchewek. Jeśli wolimy słodycze smaki można dosłodzić np. ksylitolem. Przelewamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Kolizje Smaków
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 213

smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone pestki. W oryginalnym przepisie makaron – aby nadać mu przepiękną czerwoną barwę kontrastującą z bielą kalafiora- namacza się w soku buraczanym. Ja akurat miałam pod ręką dobrej jakości barszcz czerwony- taki sprzedawany w butelkach, o dobrym składzie bez problemu znajdziesz w sklepowych chłodniach.  Przepis pochodzi z magazynu Slowly Veggie(...)odczuć patrząc na wspaniały efekt, jaki uzyskasz na talerzu.  Składniki: 200ml czerwonego barszczu  1 opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania

Roślinna - blog wegański
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 411

tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej(...)minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać  sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.  Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować

Chocolate Muffin Blog
Zupa z botwinki 153

Ponieważ botwinka już się pojawiła nadrobiłam zaległości i zupę ugotowałam. Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi  buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki (ok 200 g) ząbek czosnku 1000 ml rosołu lub bulionu(...)sok z cytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę,  pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę.  Botwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok. Do rosołu dodać warzywa + pokrojone

Stare Gary
ciasto Shrek 435

podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio 3 budynie waniliowe wykonanie: W 250 ml soku mieszamy budynie (nie dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia