się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą. Składniki Czas przygotowania
Słodki KompromisJedzenie nasion daje siłę, kocham kasze pod każdą postacią, nie ma chyba rodzaju, który mi nie odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy się ze świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli
Słodki Kompromisprosty i nieprzyzwoicie smaczny posiłek uchodzi dziś za jeden z bardziej powszechnych w kanonie hiszpańskiego Street food, pakowane w pudełka są sprzedawane praktycznie wszędzie. Churros najczęściej jada się na śniadanie, maczając te złote pręty w filiżance wypełnionej sosem czekoladowym, nazywają się wtedy chocolate con churros jednak w Urugwaju podaje się churros ze stopionym serem. Churros mimo smażenia
Słodki Kompromisaparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie dość dziwi., gdyż
Słodki Kompromisnajlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu
Słodki KompromisZapraszam Was na przepyszne placuszki bananowe. Przepis na te pancakesy znalazłam w Internecie. Tak mnie zaintrygował, że od razu go wypróbowałam. Sprawdził się znakomicie. Podałam je na niedzielne, leniwe śniadanie. Placuszki można serwować z różnymi dodatkami: miodem, syropem klonowym, sosem owocowym. Świetne są również bez dodatków. W takiej wersji saute lubię je najbardziej. Polecam. Składniki (na 6 placuszków
W mojej kuchniPyszne, puszyste naleśniki z lekką piernikową nutą. Nadziane kremowym twarożkiem i prażonymi jabłkami z cynamonem . Idealne na zimowe śniadanie :) szklanka mąki owsianej bezglutenowej szklanka soku owocowo-warzywnego (u mnie z buraków i jabłek) 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości 2 jajka łyżka oleju rzepakowego duże jabłko szara reneta (lub 2 mniejsze) 0/5 łyżeczki cynamonu 6-8 łyżek
Mienta blogOwsianka z bananem, jabłkiem i suszonymi śliwkami to proste, szybkie i jedno z najzdrowszych śniadań jakie możemy sobie podarować. Owsianka zawiera mnóstwo witamin, minerałów, błonnika do tego jest bardzo smaczna. Taka owsianka to doskonały pomysł na dobry początek dnia. składniki na 2 porcje 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 banan
Smakowite DaniaDziś mam dla Was pomysł na prosty zdrowy kremowy serek kanapkowy. Często przygotowuję taki serek moim dzieciom. Uwielbiają go. Czasem w prostocie tkwi siła Spróbujcie. Do
Słodkie okruszkinaturalnym syropem klonowym, który można zastąpić np. syropem z agawy lub płynnym miodem. Pudding ze względu na swoje walory smakowe oraz odżywcze będzie doskonały także jako pierwsze bądź drugie śniadanie :) Składniki (na 4 porcje): 400 ml (puszka) mleka kokosowego 100 ml dowolnego mleka (np. sojowego, krowiego) – może być także sok ananasowy 4 czubate łyżki nasion chia 1 czubata łyżka
MyCookBook.pltakie wegańskie jedzonko! Zwłaszcza jeżeli to wspaniały kuskus, brokuły, wędzone tofu i sos BBQ. Bardzo prosty obiad, ale niesamowicie smaczny i zdrowy. Doskonale nadaje się też na większe drugie śniadanie. A i zróbcie sosik z przepisu, bo wyszedł na prawdę bardzo smaczny Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów
rabarbarowoWłoch na coś słodkiego. Nie będzie klasycznego tiramisu, które wszyscy tak uwielbiamy, ale będzie coś fajnego do chrupania, a mianowicie Sprelle . Są to słodkie, smażone przekąski idealne na drugie śniadanie albo sodki podwieczorek. Robi się je błyskawicznie i niesamowicie uzależniają! Gwarantuję, że będziecie chrupać jedno za drugim. Świetnie smakują oprószone cukrem pudem albo np. moczone w gorącej czekoladzie. Koniecznie
Ostra na Słodkokażdy jego dzień przynależy do kuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo smakowitymi zdjęciami wykonanymi przez autorów "Jedz i pracuj". Przepisy, co jest bardzo ważne, nie są zbyt skomplikowane
Kulinarne przygody GatityWojciech Zieliński. Jest i kulinarny czarny charakter, którego gra Piotr Stramowski. Pomiędzy nimi dwie charakterne kobiety - grane przez Weronikę Książkiewicz i Joannę Jarłomowicz Przepisy to cztery działy - śniadania, dania od serca, dary morza i desery. Nieskomplikowane i nowoczesne. Bardzo kolorowe z pięknymi zdjęciami, bardzo apetycznie się prezentujące. Już kilka wybrałam do przygotowania w najbliższym czasie. Książka
kruche babeczki