śmietanowie - 6000 przepisów (strona:115/400)

,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 128

truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła(...)Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy

Podróż w kulinaria
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 97

zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze) 30g masła pół łyżki brązowego cukru(...)Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 310

szpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy(...)cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze

Podróż w kulinaria
,,Tarta z różyczkami’’ 132

przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię

Podróż w kulinaria
,,Złota rosa z jagodami’’ 125

kołderką z jagodami. To dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek jagodowy. Zapraszam! Składniki: 1 kg jagód 1 szklanka śmietany 18 % 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia

Podróż w kulinaria
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 191

masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez(...)mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki

Podróż w kulinaria
Tarta z łososiem i brokułami 197

pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko Farsz: 200 g łososia wędzonego 1/2  cebuli pół ząbka czosnku 150 g sera ementaler 1/2 brokuła 1 szklanka słodkiej śmietany 12 %  4 jajka 1 pęczek szczypiorku  pieprz Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zwijamy na wałek i odwijamy na formę(...)wystające z blachy odcinamy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Łososia kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną. Pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
ciasto słonecznikowiec 753

dodajemy stopniowo ugotowane mleko (toffi) i miksujemy. Do kremu dodajemy ok. 3/4 uprażonego słonecznika i mieszamy. składniki na polewę czekoladową: 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g masła 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki ciepłej wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W rondelku mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Brzoskwiniowiec 159

pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości(...)drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Sernik waniliowy z musem jagodowym 164

herbatników maślanych 100 g biszkoptów 60 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przygotowujemy mus jagodowy. W garnuszku miksujemy jagody z łyżeczką cukru. Jeśli(...)boki formy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 5 minut, wyciągamy i studzimy. W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, ziarenka wyskrobane z wanilii i śmietanę. Miksujemy, wbijamy po jednym jajku, ale uwaga! miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, bo wtedy mocno wyrośnie, a następnie opadnie, pękając przy okazji. Masę serową wykładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Placek dyniowo-jabłkowy 191

dyni i jabłek. Smaczne, wilgotne i bardzo dyniowe:) Składniki: 250 g margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka cynamonu 2 szklanki startej dyni 3 jabłka Sposób przygotowania: Jabłka obrać , pokroić dowolnie w cieńsze kawałki. Oddzielić białka od żółtek.  Margarynę, mąkę i cukier wyrobić w palcach(...)kruszonkę. Białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, dynię, jabłka, cynamon, pianę i dokładnie wymieszać - ale nie ucierać.  Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, na złoty kolor. Smacznego

na moim stole...
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 187

Polędwiczki w  śmietanie udusiłam, sera dołożyłam, fajnie doprawiłam, a kaszę  gryczaną na popcorn uprażyłam. To tak w jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam.  Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje   oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek(...)minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól dodajemy na sam koniec, jeśli

Moniki Smakołyki
Ciasto śliwkowe z kruszonką 149

forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła (zimne) dodatkowo: 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek Przygotowanie: ciasto:  Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się(...)cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana). Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami

Kuchcik gotuje
Makaron z sosem cukiniowo - pomidorowym. 160

smakowało nie gorzej niż takie nad którym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc(...)miękkości. Jęśli płyn nam szybko wyparowuje to podczas duszenia co chwile dolewamy po odrobinie wody i mieszamy. Kiedy warzywa już są miękkie doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy aby cały makaron ładnie nam się obkleił sosem. Podajemy posypany

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania