śmietanowego - 1000 przepisów (strona:45/67)

Malinowe fale dunaju 243

Dwukolorowe ciasto z malinami i słodką śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:) Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto. Składniki: Ciasto na formę o wym 24/28 cm: 5 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 25 dag margaryny

Wanilia i Kardamon
Torcik śmietanowo-truskawkowy 164

letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek

Wanilia i Kardamon
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 235

ziołami prowansalskimi. Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami i zalewamy śmietanowym sosem. Na sos wykładamy plastry pomidorów i starty żółty ser. Tarte wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180stopni piekarnika ( do momentu,aż masa sie zetnie). Smacznego

ChilliJemy
Deser biszkoptowo-truskawkowy pod mascarponową "chmurką" 159

miseczek (mi wyszło 6 porcji) wykładamy  biszkopty, na które wykładamy ok 2 łyżek przygotowanej masy. Delikatnie wyrównujemy łyżką. Na serku układamy warstwę pokrojonych ulubionych owoców i przykrywamy ją śmietanową pierzynką :) Delikatnie posypujemy cynamonem i wstawiamy na ok godzinę do lodówki.  Pychota

ChilliJemy
Cynamonowo-jabłkowy torcik 171

łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal

My simple kitchen
Lody miętowe z czekoladą 171

pozostałą śmietanę (100 ml), wsypać cukier puder i dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać aż masa lekko zbieleje i stanie się puszysta (ale nadal będzie lejąca). Mieszając, wlać trochę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie masę z żółtkami przelać do garnka z masą mleczną i ponownie zagotować. Masę gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (łyżka, wyjęta

My simple kitchen
Kostka miętowo-truskawkowa na maślance. 245

sztywno. Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić. Wylać masę na biszkopt. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia Masa miętowa: Liście mięty drobniutko posiekać  lub też zblendować. Śmietanę ubić. Maślankę połączyć z cukrem

Malinowa Kawiarenka
Włoskie lody bazyliowe - również bez maszyny! 201

wyjęciu z lodówki bez użycia specjalistycznego sprzętu! Nie trzeba wcale czekać by lody odtajały. Lody wyglądają i smakują jak lody z najlepszej lodziarni :-) Są stanowczo lżejsze niż tradycyjne lody śmietanowe. Można je długo przechowywać w zamrażarce - nie powstaną w nich kryształy lodu. Są mega pyszne! Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 450 ml tłustego mleka 3.2 % 235 g schłodzonej śmietany

maniapieczenia
Przekładaniec masą śmietanową 158

przynajmniej wszystko trzymało się razem i można było ukroić ..i smacznie zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 652

filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa

Passions hobbies life
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z marchewką i cebulką 251

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym

Ugotować
Kopiec kreta z masą śmietanową 209

niedzielnej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śmietanowy krem rabarbarowy 142

śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy i kroimy na kwałaki - całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę

Szybko Tanio Smacznie
Dania obiadowe - mięso 220

Pieczeń z sosem żurawinowym       Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym     Bitki z karkówki z esencją Knorr     Sznycel z fileta z piersi indyka     Kaczka z piekarnika po poznańsku

Passions hobbies life
Knedle z truskawkami 159

Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem śmietanowym.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook

Kuchnia Danusi