rozbite mięso, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Następnie posypujemy cebulą, układamy po kawałku słoniny i ogórka i mocno zwijamy. Jeżeli mamy wystarczająco duże kawałki mięsa możemy dołożyć po jeszcze jednym kawałku słoniny i ogórka. Na koniec roladkę spinamy za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczki. Na patelni rozgrzewamy olej ze smalcem i obsmażamy roladki zaczynając od miejsca w którym skończyliśmy
Kulinarna PatilogiaSyrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny Przepis tutaj 1. Śniadanie Pomidor Papryka czerwona Seler naciowy Kiszony burak Kiszony ogórek (kiszony z burakami) Jajka przepiórcze Olej lniany tłoczny na zimno - do skropienia warzyw Brukselki - wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut podane z gęsim smalcem -->Tu można
Szkrab Je Samwody, z koperkiem i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z obu stron
R'n'G KitchenOstatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na
slodkokwasnaplniepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól
Moje Qulinarianiepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól
Moje Qulinariaśląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyPotrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i
Oryginalny smakcałą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, olej
W Mojej Kuchni Lubięzastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka
Wyprawy kulinarneschabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól, pieprz, majeranek
Magiczne Życie Marty20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle i słoninę wędzoną kroimy w kostkę,wrzucamy do dużego garnka i topimy na ogniu,dodajemy posiekana w półplastry cebulę,dusimy.Kroimy mięso w kostkę i dorzucamy do garnka.Kie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 jajko 2 duże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget y 3/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki wod y bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski
Gotuj z Agneswiększej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem
VioletoweKucharzenieSkładniki na Gulasz Waga warzyw podana jest przed obieraniem. Podane składniki są na 6 porcji. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, schab lub polędwiczka) 400 g pieczarek 200 g cebuli 3 średnie ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka bazylii (ewentualnie oregano lub ziół prowansalskich) 2 łyżeczki(...)szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu dodatkowo około 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa i warzyw (olej roślinny lub smalec) oraz woda do duszenia gulaszu Sposób wykonania gulaszu wieprzowego Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, patelni oraz garnka. Zanim przystąpisz do wykonywania gulaszu, przeczytaj
Ania gotuje