smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:661/904)

Makaron z bobem i tuńczykiem 166

przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy.  Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)Smażyć kilka minut. Dodać masło. Poczekać aż się roztopi, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.  Wyłożyć na talerze. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie posypać startym parmezanem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem 250

przepis doskonale sprawdza się i na grillu, i na patelni, a nawet w piekarniku😉 A jak smakuje… my z moim łasuchem jemy po cztery szaszłyki na obiad. Plus sałatka😀 W przepisie nie używam żadnych przypraw, bo kurczak i boczek to połączenie samo w sobie doskonałe😉 Ale można doprawić solą, pieprzem czy słodką papryką – jak kto lubi😉   Składniki(...)ogniu grillowanie powinno zająć 3-5 minut z każdej strony. A w piekarniku 180°C około 10minut (zależy od piekarnika!). No i gotowe, wystarczy zajadać po podaniu z jakąś smaczną suróweczką czy sałateczką😀 Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 182

sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)  Składniki :  500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku(...)się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.  Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pstrąg z patelni 139

słuszne? Nie. Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". Od tego czasu chyba niewiele się zmieniło - w Polsce ryb na ogół jada się za mało, choć są one dostępne świeże także daleko od morza. Pstrąg łososiowy, zwany(...)cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na minutę przed końcem czasu patelnię przykryć - dzięki temu ryba będzie bardziej miękka i soczysta. Mojego pstrąga podałem z gotowanym pęczakiem i  sałatką z jarmużu , co także i Wam polecam

W SMAK
Sałatka z wędzonym oscypkiem i makaronem ryżowym 187

Niebanalna, z wędzonym posmakiem oscypka i orzeźwiającym sosem na pewno przypadnie do gusty tym, którzy lubią niestandardowe smaki. Idealna na letnie kolacje, kiedy człowiek marzy o

ChilliJemy
Surówka pomidorowo-brzoskwiniowa 107

Dzisiejsza propozycja to surówka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, aczkolwiek jest połączeniem niebanalnym. Co więcej przygotowana z sezonowych warzyw smakuje niewiarygodnie. W oryginalnym przepisie głównymi

PatiGotuje
Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki 157

Idealna tradycyjna surówka, którą pamiętam z dziecinnych lat, była zawsze serwowana do smażonej ryby. W domu było nas dużo, więc i składniki są na rodzinną dwudniową

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z ryżem preparowanym 177

To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej

Salonik smaków
Litewski chleb na zakwasie. 163

U nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi

Kuchnia Łukasza
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 197

jemy. Po prostu pyszne! Wraz z moją rodziną szczerze Wam polecamy te zdrowe przekąski. Mąż, jako wielbiciel buraczków, upatrzył sobie te zdrowe plasterki. A ja poza jabłuszkami tworzę sałatki z plastrami pomidora. Nawet moja córeczka się domaga takiej przekąski Miseczka jabłuszek i buzia się uśmiecha Aktualnie w ofercie znajdziecie: suszone krążki jabłka suszone krążki jabłka premium suszone krążki jabłka(...)jogurtowego chia, znów kostkę jabłkową i chia. Wierzch deseru zdobimy kostką jabłkową, listkami świeżej mięty i 1-2 plastrami jabłek suszonych bez skórki z cynamonem. Podajemy. Szybko, zdrowo i smacznie. A do tego taki deser też cieszy oczy Smacznego

Słodkie okruszki
Szparagi zapiekane z parówkami i serem 173

trochę o szparagach....;) Szparagi są sezonowe, występują tylko do końca czerwca, więc warto je jeszcze kupić i spróbować przyrządzić je w domu. Smakują pysznie smażone, pieczone, gotowane, w sałatkach lub jako dania główne z różnymi dodatkami. Te zielone są najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz szparagi fioletowe - słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu. Szparagi to bogate źródło witamin(...)bardzo delikatne, należy na nie uważać. Mam nadzieję, że trochę Wam pomogłam, szczególnie tym którzy nie mieli do czynienia jeszcze ze szparagami. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego:) Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 cienkie mięsne parówki 2 plasterki żółtego sera oliwa z oliwek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Szparagi myję, osuszam ręcznikiem. Następnie łapię za końcówkę

Zasmakuj Kuchni
Płaski chlebek 161

Polecam dla tych co lubią czasem coś przegryźć a niekoniecznie się najadać ,chlebek jest cienki i chrupiący ale w środku miękki ,rewelacyjny będzie również jako dodatek do zup czy sałatki :) polecam ,chwila roboty a efekt świetny Składniki na 23 sztuki - 500 g maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek(...)kolejno pieczemy chlebki za każdym razem kładąc chlebki ułożone na papierze na gorącą blaszkę. Pieczemy po 5-7 minut obserwując żeby za mocno się nie spiekły, studzimy na kratce / Smacznego

Wypieki Rene
Ziołowy sos do sałatek 144

chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle.  Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego(...)się zwarzyć. Miksujemy musztardę z octem jabłkowy, dodajemy jogurt naturalny, cukier, pieprz i zioła. Nie przerywając miksowania, powoli dolewamy olej i oliwę.  Konsystencja sosu powinna być dość gęsta. Smacznego

bistro mama
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek ze Świeżymi Ziołami 170

widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu co w niej pływa i ona nabierze niepowtarzalnego smaku(...)Zamknęłam słoiki i wstawiła do lodówki na co najmniej 4 dni. W lodówce oliwa może lekko skrzepnąć, ale spokojnie wystarczy słoik wyciągnąć na blat i pozostawić kilkanaście minut.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 137

także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach.     Składniki(...)burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka sposobów – w czekoladzie białej, deserowej, w pistacjach i wiórkach kokosowych. Oczywiście możliwości na tym się nie kończą… a dopiero zaczynają. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko