pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie na bazie oleju arganowego(...)blenderze), aż otrzymamy konsystencję pudru. Przenosimy do miski dodajemy miód, olej arganowy i całość mieszamy. Przechowujemy zamknięte w słoiku w lodówce prze ok 1 tydzień. Wszystkiego zdrowego i smacznego
Szybko Tanio Smacznieprzygotowanie tej sałatki, a w zasadzie surówki bo na surowo :) Składniki: dla jednej osoby 2 liście sałaty rzymskiej 1 figa 2 plastry fety odrobina octu balsamicznego Przygotowanie: sałatę pokroić i położyć na talerzu figę pokroić w cząstki i dodać do sałaty dodać również pokrojoną fetę delikatnie polać octem balsamicznym Zajadać od razu :) Smacznego
Gotowanie z pasjąResztę sosu zostawiamy do sałatki. 3. Pomarańcze obieramy, musimy ją wy filetować (ostrym nożykiem musimy wykroić cząstki miąższu z pomiędzy błonek). Rukolę myjemy, osuszamy, orzechy podsmażamy chwilkę na suchej patelni. Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy ziarenka. 4. Na talerzu układamy osuszoną rukolę, kurczaka, orzechy, pomarańcze, orzechy, oraz owoce granatu. Całość polewamy sosem :-). Smacznego
kruche babeczkisłodyczy najbardziej lubię sałatkę ;) ale nawet ja mam czasami ochotę na jakiś deser. Jest tylko jeden warunek - musi być zdrowy! Dlatego raczej nie znajdziecie tu białego cukru, niezdrowych tłuszczy, a już na pewno białej mąki, która ze względu na celiakię jest dla mnie zupełnie zakazana. Nie znaczy to wcale, że nie może być smacznie. Deser, który Wam dziś przedstawię
Quinoa Raz!Czwartek: Podobna sałatka już byla, ale że bardzo mi smakowala, dziś kolejna jej odsłona. Nie trzeba na nią przepisu, podam tylko składniki. Składniki: Kilka liści sałaty lodowej 2 jajka na twardo rzodkiewka szczypiorek i co tam jeszcze znajdziemy w ogrodzie :-) Delikatnie polewamy oliwą. Do tego jem kromkę ciemnego chleba z odrobiną masła. Smacznego
dolcevitainmykitchenSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone a do nich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa. Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie. Też tak macie? Surówka z kapusty pekińskiej
Moje Małe CzarowaniePyszna sałatka.. A może bardziej wariacja na temat Carpaccio? Pieczony burak, wędzony łosoś, pyszny kozi ser, rukola i sos balsamiczny. Uwielbiam to połączenie, z pewnością na stałe zagości w moje kuchni. Dawno nie jadłam tak dobrze uzupełniających się składników. Panowie, może z okazji Dnia Kobiet przygotujecie swoim pięknym Paniom tak smaczne danie na śniadanie? Z pewnością niejedna byłaby zachwycona
Mango Papajapolecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Składniki: ser Camembert (użyłam pół naturalnego i pół z ziołami) kilka suszonych żurawin wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Wykonanie: Camembert pokroić na trójkąty. Na wykałaczkę nadziać najpierw żurawinę, następnie ser. Smacznego! The post Camembert
Kulinarne Przebojekolację podałam sałatkę owocową. Lekką, ale nie powiem, dość sycącą i niebywale pyszną. Składniki ogólnodostępne jesienią. -banany -śliwki -jabłka -Cynamonowy Raj ZIARENKOWO -czarny sezam -chipsy kokosowe naturalne -ulubiony jogurt Ulubione owoce obierz i wyłóż na półmisek. U mnie PORCELANA BOGUCICE Posyp ziarenkami. Zalej jogurtem. Dodaj czarnego sezamu i chipsów kokosowych. Kolacja gotowa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijątakże podawać jako sałatkę. wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym lub tostowanym pieczywie z ogórkiem. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię niż brązowy. Jest smaczną odmianą na talerzu; ma orzechowy, słodki smak. Ajurweda przypisuje temu ryżowi smak słodki i liczne działania prozdrowotne. Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;) Składniki: - 100g ryżu czerwonego
Wegańska kuchnia orientalnawody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytkoperkiem i plasterkiem pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska
Pełny talerzinnym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia
Kuchnia domowa Aniwymieszać. Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki. Zagotować litr wody ze szczyptą soli. Jajko pojedyńczo wbić do miseczki/szklanki, a gdy woda zacznie wrzeć szybkim ruchem wlać kolejno jajka i po ok. 2 min. (jeżeli żółtko ma być płynne) lub po 4 min. (jak żółtko mabyć ścięte) wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć i ułożyć na sałacie. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca