słonecznik - 8260 przepisów (strona:383/551)

Burak, rukola i feta! 157

porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą

bistro mama
Batony energetyczne. 156

czekolady wyczarować pyszną, słodką, nieco zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :)  Składniki na batony energetyczne: 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów)      Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą, ale nie dotykającej wrzątku

Rozpustne gotowanie
Słodko-kwaśnia zupa z młodej kapusty 138

dobrą robotę, a jej przygotowanie zajmuje 20 minut, jak to u mnie zawsze bywa w środku tygodnia. ps. Zupa smakuje również z dodatkiem ryżu, prażonych nasion dyni czy też słonecznika.   Składniki na 4- 6 porcji: główka młodej kapusty 1-1,5 kg pęczek koperku 2 łyżki mąki (u mnie była to ryżowa) 2 łyżki białego octu winnego

greenscarf
Koktajl z rukoli i kiełków 156

buraka Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl z rukoli i kiełków na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy. Składniki na 1-2 porcje: garść rukoli kiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niedziela w kuchni 158

dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta

Kucharzyca
Chipsy z topinamburu 144

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek

Smakowity Blog Kulinarny
Deser z herbatą owocową w roli głównej 185

jednej z nich - owocowej Blood Orange . Jest po prostu obłędna! Niesamowicie pachnie i równie wyjątkowo smakuje. Dlaczego? Bo w składnie ma jabłko, skórkę pomarańczową, hibiskus, płatki dzikiej róży, kwiaty słonecznika i pomarańczy, aromaty naturalne pomarańczy i śmietany. I chociaż nie przepadam za herbatkami z samego hibiskusa, to w tej mieszance komponuje się on fantastycznie z innymi jej składnikami

Czary - gary w kuchni
Sałatka z brokułem i serem feta 148

przez chwilę suszymy cały czas mieszając (inaczej bardzo szybko przypalą się). Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce, lekko mieszamy i schładzamy w lodówce.  Pycha... P.S. Orzechy możecie też zastąpić słonecznikiem

Czary - gary w kuchni
Herbatniki marcepanowe 172

widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej Polewa: 2 łyżki mleka

Czary - gary w kuchni
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 239

24x8cm. Składniki: - 600g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300g mąki żytniej jasnej typ720 (chlebowej, żurkowej) - 25g soli himalajskiej - 50g płatków owsianych - 20g otrębów owsianych - 280g zakwasu żytniego - 80g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego -10g sezamu - 860g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i sezam) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 201

mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki

Passions hobbies life
Olejowe smaki - źródło zdrowia i subtelność smaku 207

zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających klientów. W szerokiej ofercie producenta znajdziecie: olej rzepakowy olej lniany olej z pestek dyni olej z ostropestu olej z czarnuszki olej z pestek słonecznika olej z wiesiołka olej sezamowy olej kokosowy olej konopny Dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania olej rzepakowy i olej kokosowy. Od razu po otwarciu paczki nie mogłam się oprzeć

Słodkie okruszki
Chleb wieloziarnisty 207

widać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500   550 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 5 łyżek otrąb pszennych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu złotego 2 łyżki sezamu czarnego 0,5 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać

Ala piecze i gotuje
Chałwa sezamowa z miodem 151

trochę inaczej, ale niemniej pysznie. Chałwa, bo o niej mowa, to jeden z najstarszych deserów wywodzący się z Turcji. Odmian chałwy jest bardzo dużo. Można ją przygotowywać z sezamu, słonecznika, maku, a także marchwi. Najczęstszym słodzikiem do chałwy jest karmel, a ja dzisiaj proponuję Wam chałwę sezamową z miodem. Jest bardzo słodka, o charakterystycznym lekko ostrym smaku miodu. Nie przyćmiewa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z samych ziaren ! FIT bez mąki ! 147

Żaden kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren !  3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy

dlaSmaQ