stek z antrykotu, pieprz czarny w ziarenkach, kolendra w ziarenkach, kryształki soli. sałatka: 1 garść liści szpinaku, 2 suszone pomidory w oliwie, 1 plasterek żółtego sera, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kłos Pol , 1 łyżeczka oliwy z oliwek, trochę startego sera owczego. Przygotowanie: Stek rozbiłam trochę pięścią. W moździerzu roztarłam pieprz z kolendrą i przyprawiłam mięsko. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju(...)domu :) Sałatka: umyłam i osuszyłam liście szpinaku. Poodrywałam łodygi i trochę je podarłam na mniejsze kawałki. Dodałam pokrojonego suszonego pomidora i kawałki sera. Polałam oliwą z oliwek, posypałam słonecznikiem i startym serem owczym. Stek podałam na Porcelanie Bogucice
Aga w kuchnijajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki rodzynek 1 duże jabłko 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika cukier puder do posypania Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać(...)koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone
O kuchni z uczuciemCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Nie zawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym. Domowa chałwa Składniki: -> 60g słonecznika -> 40g sezamu -> 1-2 łyżeczki miodu -> 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Składniki (duża porcja na kilka osób i parę dni) : 6 większych cebul 3 jabłka ze skórką 3/4 szklanki rodzynek (umytych i namoczonych) 3/4 szklanki słonecznika 2 łyżki sezamu (opcjonalnie) 1/2 kostki masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek do smażenia sól do smaku Przygotowanie (25 minut): - cebulę pokroić w grubą kostkę - jabłka pokroić w 1 cm kawałki - namoczone rodzynki odsączyć - cebulę(...)usmażyć na złoty kolor i dodać jabłka. Całość podsmażyć i dusić 10-15 minut na małym ogniu do połączenia składników - dodać rodzynki, słonecznik i sezam. - poddusić chwilę całość i posolić a następnie zdjąć z ognia - dodać masło i delikatnie mieszać do rozpuszczenia - przełożyć od miseczek i włożyć do lodówki Polecam jeść z kiszonym ogórkiem i świeżym tymiankiem
Pora na pora i pomidoraPotrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań, aby go użyć (tak na prawdę(...)jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy w piekarniku
MamaOskarkaSkładniki: - płatki owsiane - 5 łyżek - mleko 1,5% - 1 szklanka - orzechy nerkowca - 5 sztuk - migdały - 5 sztuk - siemię lniane - 1 łyżka - sezam - 1 łyżeczka - słonecznik łuskany - 1 łyżeczka - suszona żurawina - 6 sztuk - miód (naturalny) - 1 łyżeczka - jabłko - 2 plastry Sposób przygotowania: Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do garnka(...)odstawić na około 7 minut, aby mleko zostało do końca wchłonięte. Owsiankę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plastry jabłka przekrojone na pół, orzechy nerkowca oraz migdały. Posypać sezamem, słonecznikiem i posiekaną suszoną żurawiną. Całość polać miodem. Owsiankę można podawać z dowolnymi świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami itp. Smacznego
Fit-aminasuszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie(...)przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz
vegetanieniż połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka(...)zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na mniejszym - średnim ogniu do zrumienienia. Burgery podałam z kiełkami słonecznika, ogórkiem i ketchupem dyniowym. Smacznego
Plate of Joybył pyszny.. 20 g drożdży 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 100 ml wody gotowanej (letniej) 60 dkg mąki 1 łyżka (płaska) soli 1 łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn
Moje domowe kucharzeniebatony wymyśliłam, z wszystkich rzeczy jakie miałam pod ręką, dodałam płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, nasiona chia i starałam się uzyskać w miarę zwartą i klejącą się masę, wy możecie zmieniać poszczególne składniki i zrobić swoją ulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :) Składniki : - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit(...)secret family - 1/2 szklanki nasion dyni - 100 g słonecznika - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki nasion Chia - 100 g daktyli - 1 banan - 5 łyżek mleka ( roślinnego lub zwykłego) - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka miodu Przygotowanie: Mieszamy składniki do uzyskania zwartej i klejącej się masy, następnie wykładamy na blaszkę, (ja wyłożyłam na kwadratową połowę mniejszą
zdrowa vege kuchnianosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem:). Wegeburgery to alternatywa dla mięsnych burgerów. Są zdrowe i pożywne, wykonane z kaszy jaglanej, marchwi, prażonego słonecznika i aromatycznych dodatków. Szybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem(...)smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii . SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej 3,5 szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi 0,5 szklanki prażonego słonecznika 0,5 szklanki maki ziemniaczanej lub bułki tartej 1/4 oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki siekanej pietruszki sol pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną sparz
Słodko-Słony Świat Ilonychleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę(...)sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik
Delicious Titbitszaszkodzi naszej lekkiej diecie. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 ogórek 1 pęczek szczypioru z cebulką niewielka ilość sałaty lodowej garść słonecznika 1 małe opakowanie sera mozzarella 1 łyżką miodu sól , pieprz, zioła do drobiu 1/2 łyżki oleju Na sos: pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/4 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki musztardy(...)2.Na to układamy kawałki brokułu. 3. Następnie dodajemy pierś z kurczaka 4. Następna warstwa to ogórek pokrojony w pół plastry. 5. Kolejna warstwa to szczypiorek z cebulką i uprażony słonecznik. 6. Wierzch sałatki posypujemy serem pokrojonym w kostkę 7. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. 8.Sałatkę nie polewamy sosem w salaterce , robimy to dopiero na talerzu. Zapraszam
W kuchennym oknie Ewycukru i innych zbędnych dodatków. Domowa zaś roznosi niezwykły aromat podczas pieczenia, a jej składniki możemy dowolnie modyfikować. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100g suszonej żurawiny ½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki fistaszków bez soli 4 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Suche składniki: płatki owsiane, ziarna słonecznika, wiórki i orzechy wymieszać ze sobą. Miód połączyć
Fabryka pomysłówtypu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę. Pomidory, paprykę(...)się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy. WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal, chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć ziarna słonecznika i sezamu. Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal . Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby. Smacznego
IzaGotuje