kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy(...)drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych pieczarek. Dodajemy również jajka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C stopni przez około godzinę
e-PrzepisyKulinarnednia lub na drugie śniadanie do kawki :) Składniki (niestety nie policzyłam ile sztuk wyszło, ale całość ma około 800kcal): 2 białka jaj 40g ksylitolu 80 płatków owsianych 50g słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćformy rynienki) 600 ml ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb(...)dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około
Moje Qulinariaszklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła lub margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół(...)ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki
Tradycyjna Kuchniagram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać
Tradycyjna Kuchniadużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu) garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę(...)słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkulek): mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli 100g sera białego 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;)) sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy(...)pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwrócić do nauki. Składniki (porcja): serek wiejski light 1-2 gotowane jajka garść mixu sałat kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 ogórki małosolne (u mnie domowe, mniam...;)) garść pestek słonecznika Sposób przygotowania: Na spód miski wrzucamy sałatę jajka i pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórka w plastry i wykładamy na sałatę na wszystko wrzucamy serem wiejski pestki słonecznika prażymy na teflonowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćotrębów owsianych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę do wyłożonej folią(...)aluminiową formy wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (choć można też próbować na ciepło;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku." Składniki (porcja): pęczek pietruszki łyżka pestek słonecznika 2 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki "gniazdko" makaronu proteinowego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę myjemy, suszymy, a następnie wrzucamy wraz(...)serem i słonecznikiem do blendera miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie coś na kształt pesto ;) przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i od razu (gorące) wrzucamy do pesto mieszamy, aż pesto oblepi makaron SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu(...)autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym
Weekendy w domu i ogrodziepołączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy. składniki: 2 spore garście porwanej sałaty 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 1 garść słonecznika olej arachidowy Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać- ja wydrążam za pomocą łyżki. Połówki pokroić na paski i ułożyć(...)sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym. Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujeziaren na surowo, np. prosto z paczki, nie wnosi do naszej diety zupełnie nic. No, chyba, że liczymy przyjemność z chrupania. Również obróbka termiczna, czyli słynne prażenie m.in. pestek słonecznika czy nasion dyni niekoniecznie jest dobre. Pod wpływem wysokiej temperatury, jaka wytworzy się na patelni (powyżej 100 stopni Celsjusza) wiele z korzyści zostaje zniwelowanych. Jemy po prostu dla smaku(...)nasion, orzechów czy migdałów? Należy je namoczyć, najlepiej ok. 8-12 godzin, w zależności od stopnia twardości danego produktu. Migdały na pewno będziemy moczyć nieco dłużej aniżeli pestki słonecznika (i mówię tu o migdałach całych, a nie płatkach). Po tym procesie, zawarte składniki odżywcze i mineralne stają się łatwiej dostępne i znacznie lepiej przyswajalne. Jedząc migdały zyskujemy pewność, że znajdujący
W kuchni Karmel-itkiplastry żółtego sera (każdy około 150 g), 60 g pestek słonecznika, 60 g pestek dyni (dynia styryjska), 1 chili, 2 jajka, mąka do oprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
królestwo garówpostała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć(...)ognia. Dodać starte jabłko i odsączone jagody. Podawać skropiony delikatnie oliwą i posypany słonecznikiem. Smacznego
greenscarf