Gotowym ciastem francuskim zachwycam się przy każdym publikowanym przepisie, bo naprawdę uwielbiam je za to, jak przyspiesza wykonanie wielu słodkich i słonych propozycji. Jest to taki tryb speed, bo rozwijasz, robisz z nim co chcesz (smarujesz, zwijasz, kroisz, itp.) i pieczesz! A te faworki francuskie to już totalny hit, który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam(...)tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje, dlatego faworki stają się pięknie puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków ;) ale również teraz, poza karnawałem, będą świetną przekąską na szybko, więc... upiecz sobie takie na przykład do niedzielnej kawy :) polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder (opcjonalnie) Sposób przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, rozcinamy na jednakowej wielkości prostokąty
Kolorowy Przepisownikwsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest prosta i szybka do przygotowania. Orzechy nerkowca są delikatne(...)miękka zielona okrywa podczas dojrzewania odpada, odsłaniając twardą skorupę, pod którą znajduje się nasiono, również o nerkowatym kształcie. Solone lub prażone nerkowce podaje się jako przekąski, świeże przeznacza się np. do sałatek. Jabłka nanerczowe sa bardzo soczyste i słodkokwaśne, przeznaczone do spożycia bezpośredniego i w postaci soku; Składniki odżywcze: tłuszcz (45%), białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi śledziami w oleju to zachęcam do przygotowania śledzi po sułtańsku. Według mnie jest to przepis na najlepsze śledzie - lekko słodkie, a zarazem
UgotowaćZbliża się okres pikników, wyjazdów za miasto i rowerowych wycieczek. Jedni pakują plecaki, a inni koszyk piknikowy pełen pyszności! Dziś mam dla Was pomysł właśnie do
Ostra na SłodkoJak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz
Taste Of My DaySolony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta , dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak
Kuchnia Łukaszawyglądały tegoroczne dania: Odpowiadając więc na pytanie, jak kulinarnie świętuję początek roku, to niezmiennie od 9 lat szykuję menu, a następnie przygotowuję zarówno nowe, jaki i te „zawsze obecne” przekąski urodzinowe, a do tego wielki tort, który chyba jest zawsze największym wyzwaniem i na szczęście do tej pory zawsze się udawał. Dodam jeszcze, że organizacja tego przyjęcia daje mi mnóstwo(...)włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 150 g słonych krakersów • 40 g roztopionego masła • 300 g boczku surowego wędzonego • 1 szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego
W mojej kuchniupieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około
Moja Delicjaupieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około
Moja DelicjaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basimożna oceniać miejsca po wyglądzie. Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz talerz wędlin – kocham takie przekąski. Tatar z tuńczyka podany był z kaparami i kolendrą, która dodawała mu „kopa” i smaku (samo mięso z tuńczyka ma bardzo lekki, delikatny smak). Jednak dla mnie hitem(...)smakowymi. Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem można było się najeść – zobaczcie na zdjęcia czy nie wygląda wspaniale? Mięciutka, dobrze słona co lubię, i odrobinę pikantna – mniam Gruszka gotowana w winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon curd oraz kruszonki zrobiło ten deser ADRES
Kuchnia BazyliiPrzepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujeMała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia, a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki(...)dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipomidory suszone w wiórkach 1/2 jajka - za drugim razem nie dodałam cebulka - za drugim razem zapomniałam o niej * jako obiad czy kolacja to raczej jedna porcja, ale na przekąskę wystarczy dla 2 osób Składniki na ciasto dodawałam po kolei, mieszałam po każdym, a potem zagniotłam w kulę. Przełożyłam do lodówki na 1/2 godziny (za drugim razem nie wkładałam, tylko(...)ostatnie 5 min. już przy wyłączonych grzałkach. Tak jak w tytule, tartę określiłabym jako genialną! Cieniutkie, chrupiące, aromatyczne ciasto i sprężysta cukinia w połączeniu z lekko słonym serem - poezja obiadowa albo kolacyjna, albo na przegryzkę, albo do piwa, albo kiedy i gdzie kto chce - na każdą okazję:) "Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze" William
Zdrowa Kuchnia Sowytartare. Uznajmy jednak, jak to się w Polsce zakorzeniło, że tatar to wszystko to co surowe i posiekane ;) Tatar ze śledzia znakomicie nadaje się jako przystawka, jest też świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi czy rodzinne posiedzenia. Idealnie komponuje się ze świeżą bułką żytnią, na którą przepis wkrótce podam. Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji. Składniki: 4-5 płatów(...)ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone. Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami
Jacob Tastes