słoik - 12348 przepisów (strona:473/824)

Ciasto agrestowe 333

chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
BRZOSKWINIOWA POKUSA 186

słodkiego jedynie mus owocowy, śmietana kremówka( która słodka może być ) i kilka pokruszonych bezików po urodzinach syna...Hmmm.... Tyle wystarczy by przygotować coś słodkiego i pysznego, zobaczcie sami Składniki: słoik powideł brzoskwiniowych bez dodatku cukru Krokus szklanka śmietany kremówki  cukier puder kilka bezików Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dosładzamy do smaku wg upodobań smakowych

Z Majeczką w kuchni
Szybka i pyszna sałatka z czerwoną fasolą 10909

sałatka według przepisu mojej teściowej,jest tylko z 4 składników plus majonez,zrobisz ją błyskawicznie,jest naprawdę pyszna,lekko chrupiąca od fasoli,mniam...-polecam  Składniki: puszka czerwonej fasoli słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: fasolę,kukurydzę i seler odsączamy z wody,(fasolę lekko przelewamy wodą,seler odciskamy

Swojskie jedzonko
Koktajl z acai, siemienia lnianego,grejpfruta,ananasa 176

gładko. Uwaga będzie gęste. I pyszne! Kto stawia na słodycz wyraźnie wyczuwalną, może dosłodzić miodkiem . Ale ananas i banan powinien nam wystarczyć. Przelać do szkła- u mnie genialne słoiki od FRIENDS OF GLASS , które można zakręcić i zabrać ze sobą wszędzie...udekorować jagodami goji ,pamiętając że dzienna dawka dorosłego człowieka to 70 jagód. Smacznego, na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z fasolki konserwowej 182

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki

Pobite gary Barbary
Tapioka z pieczarkami 218

Sprzątam zimowo. Przerzucam szafki w poszukiwaniu nieskończonych opakowań, otwartych pudełek, napoczętych słoików. Zwalniam miejsca i dopisuję do listy. Listy, o której na pewno zapomnę i która czekać będzie w domu na mój powrót ze sklepu. Wśród rzeczy domagających się „dojedzenia” znalazły się tapiokowe perełki. Nie powinnam, bo to przecież niemal sama skrobia. A i ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 198

łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy

Niezły Młynek
JAGLANKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KURCZAKIEM 147

odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec, oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło.   Składniki:  100 g kaszy jaglanej  słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie  1 pierś z kurczaka  garść pestek dyni  garść żurawiny  sól, pierz Sposób przyrządzenia:   Kaszę przed gotowaniem dokładnie wypłukać

pieprzny smaczek
Cukier waniliowy - domowy 231

drobny cukier do wypieków, laskę wanilii i szczelny pojemniczek. Cukier waniliowy - domowy Składniki: ok. 150 - 200 gram drobnego cukru do wypieków 1 - 2 laski wanilii oraz szczelną puszkę lub słoik wekowy Cukier waniliowy - domowy Wykonanie: Cukier wsypujemy do naszego pojemniczka na domowy cukier waniliowy. Laskę wanilii przekrawamy na pół a każdą połówkę nacinamy wzdłuż i okrągłą końcówką noża wyciągamy ziarenka

Pyza i Surówka
Konfitura z czerwonej cebuli 117

Idealny dodatek do mięs, ma lekko kwaskowaty posmak i jest jednocześnie słodkawy. Przepis znalazłam tu .  Cebulkę można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do wędlin lub serów. Składniki 300 g czerwonej cebuli 2,5 łyżki cukru trzcinowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina (może być również półsłodkie jeśli

Piekielna Kuchnia Pati
Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 211

Padał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku są mięciutkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp smażony marynowany 183

karpia w bułce tartej i smażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 154

pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku

Smaki Ewy
PULPECIKI WIEPRZOWE W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM 284

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Jesienią zaszalałem i narobiłem ponad normę słoików z pysznym pomidorowym sosem. Zimą, gdy tylko jest taka potrzeba sięgam do zapasów, by po kilku minutach cieszyć się wspomnieniem lata. Taki sos można zrobić i teraz, ale pomidory nie są tak pachnące i smaczne. Zajrzyjcie do przepisu na SOS POMIDOROWY może się przyda na... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 167

łyżeczki kminku (całego) 150 ml wody Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 22 g miód jasny 50 g marmolady jabłkowej 12 g soli 90 -172 g wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb