słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:65/97)

Dżem truskawkowy 173

chyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :) Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno(...)przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania białego sera na śniadanie :) Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem

Proste Potrawy
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 259

dużo pisać, trzeba spróbować ! Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową.  Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;) Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki(...)żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 222

słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego dla mojego Łasucha (i dla mnie też) przygotowałam małe, słodkie co nieco. Pomysł miałam już od dawna. Nie mam w prawdzie potrzebnych sprzętów, czyli foremek do wykrawania ciastek, ale i tak sobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość! Z opakowania po jogurcie wycięłam(...)czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam

Ratunku obiad
Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 287

Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ...  Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ): 1 szk. mąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka(...)mąki, cukier, soda i sól. W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym. Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny. Piec w 180 stopniach C, przez około 20-25 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 230

działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 191

Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru(...)twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze

sama złodycz
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 175

się tego nazbierało więc szykujcie się na dużą dawkę nowych przepisów. Zacznę do małych ciasteczek, które zrobiłam z silnej potrzeby poprawy sobie humoru. Akurat w domu nie miałam nic słodkiego ale za to znalazłam margarynę, gorzkie kakao i parę innych składników. Nie wiem czy widoczne będzie na zdjęciu ale ciastka mają kształt gwiazdek i małych misiów. Mój łasuch oczywiście(...)sody oczyszczonej 100 g sezamu  Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienko  wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blaszcze i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Ciepłe ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy a wierzch smarujemy sezamem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 214

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka , niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się(...)się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami 333

Najbardziej w muffinach lubię to, że są uniwersalne. Można z nich zrobić zarówno słodkie babeczki, jak i wytrawną przekąskę. Takie muffiny idealnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. A ich przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut.  WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (składniki na 12 babeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszać za pomocą trzepaczki składniki mokre. Dodać składniki mokre do suchych, delikatnie wymieszać po czym dołożyć dodatki. Wymieszać do połączenia się składników, starając się jak najbardziej ograniczyć czas mieszania. Ciasto nałożyć do foremek do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 129

tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki, nadając chlebkowi ciekawy posmak. W środku jest mięciutki, wilgotny a zarazem delikatny. Bardzo Nam smakował i na pewno jest wart polecenia. Składniki: 100 g aktywnego(...)Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni

Made By Mom And Son
CIASTKA ZE SKWARKAMI 277

Swego czasu ten rodzaj ciastek był bardzo popularny. Moja Mama ostatnio odnalazła nasz przepis i upiekła te najlepsze ciastka pod słońcem. Wiele osób może odpychać dodatek skwarek (skwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić(...)albo cukier waniliowy szklanka cukru pudru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany bądź 1/3 kostki masła otarta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto - nie wyrabiaj go długo. 2. Uformuj z ciasta kulę i wstaw ją do lodówki na 1 godzinę. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Dużą blachę natłuść i posyp niewielką

Przepisy Aleksandry
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 209

Maliny. Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie raczą mnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się. Pałaszuję większą część, resztę muszę należycie wykorzystać. Sok już był. Proszę, tutaj można go zobaczyć --- sok malinowy . Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję. Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku(...)cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio

W kuchni Karmel-itki
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 261

Struffoli są bardzo popularną słodkością w słonecznej Italii. Wcale się nie dziwię, ponieważ poprzez ich małą wielkość (na jeden kęs) nie musimy się od razu zapychać, tylko spełnić naszą słodką zachciankę  – są świetną alternatywą dla dużych pączków! Struffoli można  długo przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie stwardniały.. Są chrupiące i mięciutkie w środku - wręcz rozpływają się(...)cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy

Symfonia Smaków
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 255

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie. Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, wlać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem, 1/4 ciasta pozostawić w lodówce, resztą wylepić dno i boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy

Smakołyki Bereniki
Moje nominacje do Liebster Award 187

rozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie  wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami) 11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC))       Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)gotujesz? dla rodziny 9.     Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it

Mia Cucina Sofieta
Tort czekoladowy i gruszki 139

wielkiego niedoczasu. Cały czas przygotowuje coś nowego, robię zdjęcia, które niestety ciągle  tkwią  w aparacie i spisuje na kartkach przetestowane przepisy. Ostatnio dominują  te słodkie, bo co jakiś czas nadarza się  okazja na małe  co nieco.  Dziś proponuje Wam tort czekoladowy z gruszkami, który był ozdobą urodzinowego przyjęcia mojej młodszej Księżniczki. Jednocześnie korzystam(...)wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy

Przysmaki Karolki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 254

widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy) - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić NADZIENIE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać(...)obok nich jest już ścięta) - gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem

Smakołyki Bereniki