Rozpustne,ale zdrowe śniadanie gotowe! W sam raz na jutrzejszy ciężki poniedziałkowy poranek... Składniki: 80gram kaszy jaglanej 2banany 1awokado 1jabłko 150gram jogurtu naturalnego śliwki syrop cynamon Wykonanie: 1. Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie lub mleku a) do rozgrzanego garnka wsyp kaszę b) przez 2-3 minuty praż ją c) zalej wodą lub mlekiem d) gotuj pod przykryciem do miękkości(...)kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu
U Fiolkiłyżki pestek słonecznika · garść orzechów laskowych · 2 garści miękkich, suszonych śliwek · garść rodzynek · 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości · 5-6 łyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego(...)ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś
Calzonella.comzimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany ew. 2 krople ekstraktu waniliowego oraz 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21(...)wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zjadamy. Smacznego
bistro mamatych owoców. Mirabelkowka jeszcze nigdy nie doczekała następnych zbiorów i to chyba znak, że robię jej po prostu zbyt mało. W tym roku też nie zaszaleję bo małych śliwek jest na drzewach bardzo mało. Taki rok, mało owocowy. Ale coś tam udało się zebrać i kilka butelek mirabelkowych pyszności będzie. Polecam Wam tę wersję podrasowaną imbirem, który do śliwek bardzo
Smaczna PyzaMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego
Opowieści z piekarnikadrugie śniadanie najlepsze jest zimne smoothie. Dziś w rolach głównych obok quinoy, renklody z ogrodu rodziców i maliny. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 4-5 śliwek renkloda garść malin 100 ml wody Wykonanie: Śliwki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy
Quinoa Raz!bryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym
Fabryka pomysłówPierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową
Kuchnia Danusipróbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj z miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi(...)śliwkami
wysmienityowoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-) Składniki: arbuz mały 1/4 szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, gruszka 1 szt, śliwka 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, jabłko i gruszkę obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy śliwkę bez pestki, banana oraz arbuza bez skórki. Do owoców dodajemy wodę
kulinarne odsłony patidodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos
KUCHNIA POLSKAboczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku 15 dkg boczku wędzonego zalewa: 4 łyżki soli 2 litry wody Sól rozpuściłam w 1/2 litra gorącej wody(...)szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam
wesoła kuchniamnie taka sałatka na śniadanie. Składniki mix sałat ,wasz ulubiony mini mozzarella u mnie z dodatkiem bazylii szprot podwędzany w oleju sól himalajska drobnoziarnista różowa jagody goji pestki dyni śliwki kalifornijskie glassa z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek Sałatę rozłóż na talerzu, dodaj mozzarellę, szprota oraz posyp jagodami i pestkami dyni. Wkrój śliwkę, dosmacz solą, pokrop oliwą. Przed
Z Kuchni Do Kuchni