śliwkami - 2500 przepisów (strona:53/167)

Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 476

jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania(...)propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Świąteczny gulasz 187

menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie.  Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad. Podoba Ci się ten przepis(...)konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej   50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu

Pobite gary Barbary
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 187

Pieczywo na drożdżach i ciemnym piwie, z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw korzennych , wędzonej śliwki i pachnącej pomarańczy Grudniowa Piekarnia Amber tym razem mierzy się z fińskim chlebkiem bożonarodzeniowym - Ruiskuorinen olutlimppu . Przepis osobiście wypraktykował i podrzucił autor bloga Kuchnia Gucia . Z braku niekt ó rych sk ł adników trochę z przepisem eksperymentowa łam i posiłkowałam si ę zamien nikami , ale efekt(...)bynajmniej mnie nie rozczarował :) Chlebek jest niebywale aromatyczny korzennymi przyprawami oraz obłędnie pachnący pomarańczą i wędzoną śliwką . P iwo porter i ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal

Grunt to przepis!
Keks - najlepszy! 372

przepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo(...)mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 157

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 210

Doskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 186

zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką. PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu   To czytają Saudyjskie Wielbłądy . Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Składniki 140 g mąki gryczanej(...)11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 210

solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną  6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO  1 bagietka  2 czerwone cebule  ⅓ szklanki octu balsamicznego  1 łyżka miodu  5 suszonych śliwek(...)smaku  Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 179

deserowi stać się monotonnie słodkim. 10. deser: jałowiec, plaster miodu, węgierka, pigwa, drożdże i wino Gewurztraminer Feinherb 2011 Jałowcowo piwne lody, krówka z miodu  zawinięta w papier ze śliwki,  plaster miodu, beza,  kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne(...)dominującymi aromatami liczi i rodzynek. . Plaster miodu podkręcony jałowcem i przełamany śliwką węgierką i pigwą współtworzył z korzennym gewuerztraminerem całość idealną. Miodowe nuty wina wtopiły się w miodowe elementy deseru. Kwasowość wina grała ze śliwką i pigwą zapewniając doskonały finał, pozostający długo w pamięci kubków smakowych. Wszystkie dania przygotowane z jedną przyprawą – solą. Mimo to, wszystkie potrawy były idealnie doprawione

królestwo garów
Jesienna sałatka owocowa 136

wierzyć, że będzie to złota polska jesień, taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy(...)dzień. Składniki: • 1 gruszka • 1 jabłko • 1 brzoskwinia • 10 śliwek • garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych • garść ciemnych winogron • 3 łyżki orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Gruszkę, jabłko i brzoskwinię bez gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. • Śliwki pokroić w ćwiartki

To co kocham
Ciasto jaglane z śliwkami i makiem 201

Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki  aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy(...)słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone i obtoczone w mące śliwki. Ponownie miksujemy. Surową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 206

powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze ok. 4-4,5 kg 10 suszonych lub wędzonych śliwek 0,5 l bulionu, najlepiej gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego(...)Natrzeć mieszaniną soli, przypraw i startej skórki z połowy mandarynek i pomarańczy (nie zapomnijcie natrzeć gęsi od środka). Do środka, po natarciu, wkładamy obraną 1 cebulę, 3 mandarynki, połowę śliwek, 2 pomarańcze (upchnąć porządnie) i podroby. W okolicach kuprach gęś ściągnąć wykałaczkami, a najlepiej zaszyć. Ułożyć w głębokiej brytfannie/ naczyniu żaroodpornym, na kratce. Obłożyć drugą pokrojoną cebulą, resztą śliwek

Pociąg Do Kuchni
Chmurka z musem śliwkowym 196

Dziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki(...)łyżki cukru pudru 2 śmietan fix białe 1 śmietan fix o smaku truskawkowym masa śmietanowa z torebki (utwardzacz) 1 opakowanie żelatyny deserowej MUS ŚLIWKOWY 3 galaretki wiśniowe 60 dag śliwek 1 i pół szklanki wody DODATKOWO kilka kostek czekolady BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych

Gotuję Testuję
Pasztet z kaczki z bakaliami 184

Bardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak .  Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)ziaren ziela angielskiego Tradismak 8 ziaren pieprzu Przyprawa  do pasztetu wielkanocnego Tradismak Sól, pieprz Przyprawa Smaczuś Tradismak 2 kajzerki 2 jajka 100 gram suszonej żurawiny 100 gram suszonych śliwek 150 ml. wywaru z gotowanej kaczki Olej do smażenia Foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka

Bajeczna Kuchnia