jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych
ladykitchenŚledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco(...)Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia. * Śledzie przed podaniem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500 ml śmietany 18 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Filety wymoczyłem w zimnej wodzie. W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie). Do ostatniej(...)tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ). W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą. Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby. Do miski wlałem śmietanę
R'n'G Kitchenmoskaliki Będąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego niewielkiego bałtyckiego śledzia. Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś(...)przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów
Miód i pieprzpłaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej(...)godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać
królestwo garówŚledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku(...)ogórki kiszone lub konserwowe, majonez, groszek konserwowy do przybrania, kilka gałązek natki pietruszki, Proporcje dobieramy do smaku... W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1986 roku, tak opisany jest śledź po japońsku: „ Wymoczone śledzie odfiletować (wówczas nie kupowało się gotowych filetów śledzi już w oleju, a jedynie śledzie z beczki), oczyścić z ości i skóry. Połówki ugotowanych na twardo jajek owinąć filetem
królestwo garówŚledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam
potrawyregionalneBardzo lubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny. Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha! Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis) Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj . Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega(...)Polecam ryby. Składniki 500 g śledzia 6 średnich ziemniaków 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemrazem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki(...)Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych smaków śledzia i oliwek. Z jednej strony jest to „zestaw imprezowy” i nadaje się jako zakąska do alkoholu. Jednak jego potencjał zastosowania jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało
Kulinarna PokusaWpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić(...)krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć. Marynowanie: Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy
kuchcikowniaskojarzenie na hasło " kuchnia szwedzka ". Trochę słabo, wiem, ale skoro od zawsze moje podniebienie kierowało się w stronę południa, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny(...)oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego określenia!). Wybierając się na zaproszenie Unity Line na weekendowy rejs do Szwecji miałam nadzieję na kulinarne odkrycia, nie sądziłam jednak, że skończy się to tak namiętną zmianą kierunku. Tak, teraz zdecydowanie moją inspiracją jest północ i kuchnia szwedzka. Duża
KUCHARNIAŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia, sylwester, później karnawał, to świetna okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół -a więc i śledzia nie powinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne(...)dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych
Moja Książka Kucharskakielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek(...)Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka
Kulinarne przygody Gatitymój prawdziwy debiut. Śledzie jem od niedawna. W zasadzie od kiedy się okazało, że mam celiakię i muszę być na diecie, czyli jakieś dwa lata. Ograniczenie żywieniowe sprawiło, że zaczęłam szukać nowych smaków, a tak się złożyło (jako, że jestem dość otwarta na testowanie nowości), że z naszych tradycyjnych i ogólne dostępnych produktów, tylko śledzi nigdy nie kosztowałam. Cóż(...)wprost, obrzydzał mnie ich widok i przeszkadzał mi ich zapach. Pewnego razu stwierdziłam jednak, że skoro surowa ryba w peruwiańskim ceviche bardzo mi smakuje, to może jednak spróbuję tego śledzia. Skubnęłam ociupinkę i okazało się, że wcale nie jest taki straszny jak myślałam, a nawet musiałam przyznać, że jest całkiem niezły ;) Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem
Quinoa Raz!