należy zagotować wodę w garnku z octem, cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada(...)mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawystępuje w biblii kulinarnej, czyli „Larousse Gastronomique” jako danie typowo francuskie. Sama nazwa oznacza stek amerykański podany z sosem tatarskim. Obecnie, pomimo iż nie jest podawany z sosem tatarskim, to jego nazwa została skrócona do steku tatarskiego lub do na dobre zakorzenionego w Polsce tatara. W genezie tatara można pójść krok dalej i dowiedzieć się, że zanim pojawił(...)krudos czy w teoretycznie podobnym niemieckim Mett . Widzimy więc, że każdy ma swojego tradycyjnego tatara. Znając już genezę tej potrawy, łatwo wpaść na to, że nazwa „tatar ze śledzia” nijak się tak naprawdę ma do steak tartare. Uznajmy jednak, jak to się w Polsce zakorzeniło, że tatar to wszystko to co surowe i posiekane ;) Tatar ze śledzia znakomicie
Jacob Tastesnastępnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka(...)buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów); sos kawowy, krem ziemniaczany (z dużą ilością śmietany i masła – tak, ma mnóstwo kalorii... ale jakie dobre), marchewka, ragout z jelenia, do niego sos demi glace z daktylami (tak, dziczyzna lubi się
królestwo garówBondeulle 4 jajka 1 duża lub 2 małe cebule czerwone 1 duża lub 2 małe marchewki 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy kremskiej koperek Przygotowanie: Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki. Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać(...)wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym. Dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawać z ulubionym pieczywem. Rada: można użyć musztardy francuskiej lub swojej ulubionej zamiast cebuli czerwonej można
Ciastka - domowe słodkościPozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo(...)spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :) Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób: 500 g filetu z łososia Pół szklanki sosu Teriyaki
Zawsze głodna!Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera
Kuchnia z widokiem na ogródsię, że to taka którą robimy od zawsze a przecież kiedyś nie było dostępnych luksusowych produktów tylko to, co nam w ogródku urosło. W moim domniemaniu będą to śledzie połączone z gotowanymi warzywami, konserwową papryką, ogórkami z delikatną nutą majonezu. Na bank w każdej kuchni znajdą się te produkty i kiedy lada moment będą goście(...)kukurydzy konserwowa papryka i ogórki czerwona cebula sól, pieprz majonez, jogurt naturalny ( pół na pół) Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i sosem jogurtowo- majonezowym. Udekorować bądź
pieprzny smaczekblendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz(...)razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu do czasu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaZieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko solą i pieprzem, cudnie miękka w środku i wyśmienicie usmażona, aż rozpadała się na widelcu. P roste(...)pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado ś nie pełny p o sytym obiedzie
Grunt to przepis!Dziś przepis na bardzo prostą, szybką i delikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki
magiczna kuchnia KasiWytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet(...)jest ściśle określona i rygorystycznie przestrzegana. Cremant, tak jak Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko
królestwo garówtakże świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon . Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć innymi dodatkami. Nie można(...)przepyszny. Firma Green Spoon w swojej sprzedaży także ma Olej Rydzowy (nie, nie jest on zrobiony z grzybów :))- jest to olej z nasion lnianki, który wspaniale smakuje w towarzystwie śledzi. Natomiast Olej Lniany wspaniale komponuje się z różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi. Składniki: 2 garście liści szpinaku, kilka pomidorków daktylowych, kilka zielonych winogron, kilka małych kulek mozzarelli, 1 plasterek
Aga w kuchniDziś ostatki, kończymy powoli karnawałowe szaleństwa, objadanie się słodyczami. Już jutro na stole zagoszczą śledzie w niezwykle pysznej odsłonie (po przepis zapraszam niebawem). Długi był karnawał w tym roku, wyjątkowo długi. I pomyśleć, że jeszcze luty się nie skończył, choć zostało mu zaledwie kilka godzin;) To chyba nadchodząca wiosna i +14 na termometrze natchnęły mnie do przygotowania na wieczór(...)komponują się ze sobą - kurczak, seler, kukurydza, suszone śliwki. Seler nawet występuje w dwóch wersjach - czyli korzeniowy marynowany oraz seler naciowy. Nie mieszałam jej z majonezem, tylko zrobiłam lżejszy sos, który podałam w osobnym słoiczku, by każdy mógł polać swoją porcję bezpośrednio na talerzu. Zazwyczaj na imprezach sałatki wszelakie mają wzięcie, ta wcale nie będzie wyjątkiem, nawet zaryzykuję stwierdzenie
Obiad gotowyburaka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber(...)też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować
Right Behind The KitchenŚledź lubi nas , a my jego tym bardziej :) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych pół l mleka 2 jabłka szara reneta 2 szt czerwonej cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe wymoczyłem w mleku kilka godzin. Pokroiłem w różne rozmiarowo kawałki. Jabłka(...)usunięciu gniazd nasiennych w kostkę wraz ze skórką. Cebulę pokroiłem w krążki. Majonez wymieszałem z musztardą . Szczypiorek posiekałem dość drobno. Tak przygotowane składniki delikatnie wymieszałem z sosem, cebulą i jabłkiem. Sałatkę posypałem szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchen