 Jesienne menu w VIVIAN 204
Jesienne menu w VIVIAN 204jeśli jest fajnie skomponowany z dodatkami, to potrafi mnie on zachwycić. Tutaj został on potraktowany bardzo świeżo: znajdziemy na talerzu koper, chrzan, gorczycę, czy olej lniany, zaś sam śledź jest bardzo delikatny i wprost rozpływa się w ustach. To naprawdę fajna zakąska. Szczególnie na chłodniejsze dni. Tatar myśliwego Do tatara długo dorastałem, jednak prześcigające się w jego serwowaniu wrocławskie restauracje(...)rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku i mogące zadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser
Food Square Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 212
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 212Karpie i śledzie to żelazny zestaw ryb kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia(...)mułu, woli mocno natlenione obszary wodne o twardym dnie. Nie sprawi też trudności w jedzeniu – mięso sandacza ma naprawdę niewiele ości. Koniecznie spróbujcie w tym roku sandacza w sosie z borowików – to mniej niż 30 minut pracy! SOS Z BOROWIKÓW Mrożone prawdziwki najczęściej kupujemy już odpowiednio pocięte – nie trzeba z nimi nic robić, wystarczy grzyby rozmrozić na sicie i odcisnąć
Karo in the Kitchen MANICOTTI TUNISIEN 181
MANICOTTI TUNISIEN 181różne nazwy, a oznaczają to samo. Od jutra wielki post i coraz bliżej do Wielkiej nocy. Ale to od jutra ;) Dzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne(...)miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie
Kuchnia w opałach Świąteczna terrina z łososiem 267
Świąteczna terrina z łososiem 267naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami , z cytrusam i Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu , ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Były(...)łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis. 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego Winiary świeży koperek i natka pietruszki sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Wigilia Świętego Mikołaja 169
Wigilia Świętego Mikołaja 169brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany(...)stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem
Cztery Fajery Makaron penne z chorizo i jarmużem 242
Makaron penne z chorizo i jarmużem 242aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy). Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem). W tym czasie dokładnie umyj jarmuż, wytnij grube łodygi i porwij na kawałki. Wrzuć na patelnię, zalej winem lub wodą, przemieszaj i przykryj pokrywką (lub kawałkiem folii aluminiowej). Paruj przez(...)się suche, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze minutę lub dwie. Gotowy makaron podawaj posypany startym parmezanem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa Masło śledziowe 245
Masło śledziowe 245Piątek dzisiaj nie jest ale rybkę zawsze warto zaprezentować tym bardziej, że na blogu prezentowana była dosyć dawno temu. Jakoś tak wyszło. Pewien czas temu w
Smaki Ewy Tapas Party. Menu na imprezę. 195
Tapas Party. Menu na imprezę. 195sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki(...)coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa Wigilijna wieczerza. 148
Wigilijna wieczerza. 148Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już(...)jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab
Kuchnia Beaty Ryba po grecku w wersji odchudzonej 233
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 233garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki(...)Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca
Codziennik Kuchenny Korzenny śledź z rodzynkami 185
Korzenny śledź z rodzynkami 185mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny śledź z rodzynkami Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie(...)ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z sosem. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły
Kulinarne przygody Gatity Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 254
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 254właśnie tak, bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez(...)jogurt i paski pity dodaj tuż przed jedzeniem. Paski pity przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (np. w szafce kuchennej). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa #2 – Warmia i Mazury 194
#2 – Warmia i Mazury 194gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz przypraw sprawiają(...)się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko
Życie ze smakiem Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 298
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 298Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko Tiramisu (klasyczne) - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Trumnamisu... deser(...)nadzieję, że za rok uda nam się ponownie spotkać w "wirtualnej kuchni" w czasie drugiej edycji, którą planuję również na wrzesień:) Pozdrawiam, Zuzia *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 223
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 223każdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały(...)kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś sos serowy ( założę się , że kupny z torebki). Za ton piwo było zimne i smaczne, sala dobrze klimatyzowana i obsługa miła. Po atrakcjach nad Odrą wróciliśmy taksówkami ( bo akurat wolnej
Buniabaje w kuchni