śledzie solone - 837 przepisów (strona:21/56)

Śledziowe bliny. 113

mąke oraz ser i dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną piane, dodajemy do sledziowo- gryczanej masy  i delikatnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem ale należy robić to ostrożnie ponieważ sledzie same w sobie sa słone, wiec w łatwy sposób możemy przesolić. Na małej patelce rozpuszczamy odrobine masła i kładziemy małe i cienkie kotleciki. Bliny

Radość kipiąca uśmiechem.
A'la paprykarz ze śledzi (szybki) 143

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Natkę pietruszki siekamy. Do dużej miski przekładamy śledzie wraz z zalewą ,rozgniatamy widelcem. Do śledzi dodajemy ryż i natkę ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ziołową ,słodką papryką i pieprzem. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z żółtym serem + film 165

razem z dodatkiem jabłka i startego żółtego sera, doskonała na imprezę lub świąteczny stół. Błyskawiczna i bardzo prosta w przygotowaniu idealna dla wszystkich miłośników śledzi. składniki na 4 porcje 30 dag  filetów śledziowych solonych 4 małe ogórki korniszony 1 jabłko 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 20 dag żółtego sera 150 g majonezu czarny pieprz sól przepis Wymoczone

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa z awokado i kalarepą 226

oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
śledzie po węgiersku 528

paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Tatar ze śledzia 156

płatów śledzia w oleju pół małej cebuli pół ogórka konserwowego 4-5 oliwek zielonych 1 żółtko szczypta pieprzu kilka rodzynek Przygotowanie: Płaty śledzia pokroić wzdłuż na cienkie paski, a następnie drobno posiekać. Możecie użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju

Jacob Tastes
Sałatka warstwowa ze śledziem 225

ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na plasterki lub połówki. Warstwy sałatki 1 śledź 2 warstwa majonezu 3  usmażone pieczarki 4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach 5 warstwa majonezu 6 oliwki 7 starta

O kuchni z uczuciem
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 202

niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany(...)Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu

KUCHARNIA
Śledzie w sosie czosnkowym. 297

przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 143

śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana 12%, 18% lub 30% Słój pojemności około 1 litra Cebule(...)Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki

Smakowy Raj
OCTOWE ROLMOPSY 154

solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe

Z Majeczką w kuchni
Śledź po "fińsku" 152

moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę.  Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy(...)puder i ugniatamy tak, aby cukier zmiękczył nieco cebulę. Odstawiamy na 15-20 minut. Następnie dodajemy śmietanę, musztardę, majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo cukrem. Na koniec dodajemy groszek oraz śledzia przygotowanego wcześniej w zalewie i pokrojonego na małe kawałki. Całość powinna przynajmniej kilka godzin postać w lodówce, ale śledz jest najlepszy na drugi

Simple Dish
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 161

czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(...)raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy

karmelowy
Miękki ser w typie Topfkase 153

zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska lub tetra -pielucha łyżka cedzakowa Kefir wlewamy do szklanki i odstawiamy na 2 godziny w pomieszczeniu o temperaturze(...)przynajmniej cztery razy ( ostatnie dwa razy już bez chusty ) . Po tym czasie wkładamy ser do solanki i moczymy przez dwie godziny , raz obracając . Solankę przygotowujemy z wrzątku ( 2l ) i soli ( 0,5 kg ) , następnie studzimy -ser ląduje w ostudzonej do temp.pokojowej . Jeśli ktoś lubi mniej słony , można trzymać krócej . Po wyjęciu z solanki ser suszymy , oklepując go ściereczką i odkładamy

Ogrodnik w podróży
POMARAŃCZOWE ŚLEDZIE 149

śledzie w oleju ( choć osobiście je bardzo lubię ) to próbuję nowych połączeń i smaków, którymi zaskakuję swoich bliskich. Dziś moja propozycja to pomarańczowe śledzie. Musicie przygotować i ocenić sami.   Składniki:  40 dag płatów śledziowych solonych 4 duże pomarańcze szklanka dobrej oliwy  z oliwek- ja użyłam hiszpańskiej  INTEROLEO garść całej suszonej żurawiny pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy(...)sokiem wyciśniętym z pozostałej 1 pomarańczy. Dodajemy suszoną żurawinę. Delikatnie oprószamy czarnym pieprzem . Z 1/4 pomarańczy kroimy cienko skórkę ( bez białej skórki spodniej) . Dodajemy do oliwy. Tak przygotowaną zalewamy śledzie

Z Majeczką w kuchni