Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1
Kuchnia domowa Animiseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej aby spędziły w niej całą
Wyprawy kulinarneŚledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 250 g niedużych pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 listki laurowe sól cukier majeranek olej do smażenia Śledzie wymoczyć aby pozbyć się(...)pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeserkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami
bistro mamawymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły
Monia miesza i gotujepoczątek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać z pieprzem.W naczyniu układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem
Moje domowe kucharzenieDomowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku
Tradycyjna KuchniaKoperek Sól Pieprz Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem
VioletoweKucharzeniepamięta z dzieciństwa. Ja za śledziami nie przepadam, ale jak kupiła je moja mama, to postanowiłyśmy mu taką przygotować. Znikła jednego dnia! Na Wigilii będzie u mnie szuba , ale może też znajdzie się miejsce na taką sałatkę z jabłkiem i groszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki(...)nadmiaru wody. Śledzie kroimy w paseczki pod ukosem. Drugą szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą jabłko, ziemniaki, odciśnięte ogórki, szalotkę, odsączony groszek konserwowy i śledzie. Dodajemy majonez, jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Na półmisku układamy sałatkę i buraki naprzemiennie. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem (u mnie tylko na białej warstwie). Post Sałatka śledziowa z burakami pochodzi
Poezja smakuczerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka(...)skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jogurt mieszamy z majonezem (najlepiej ”rózgą” – nie będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły
mojewypiekiinietylkośledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka(...)łyżeczki cukru - sól - pieprz - 2 łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy miodowej albo innej łagodnej Przygotowanie: Śledzie wstawiamy na 1-2 godziny do naczynia z wodą żeby oddały trochę soli. Następnie suszymy je i kroimy na mniejsze kawałki. Kroimy cebule w piórka a cytrynę w półplasterki. Do zamykanego plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego
W poszukiwaniu inspiracjicebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą(...)wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki
R'n'G Kitchenoraz cebulką kroimy w większą kostkę. Na dnie miski układamy kawałki śledzia. Wcześniej pokrojone warzywa i jabłko mieszamy w innej misce ze śmietaną, sokiem z cytryny solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką przykrywamy śledzie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami w mundurkach. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLopcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. The post Paprykarz ze śledzia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolei jest wskazane dla zachowania równowagi przy świątecznym stole ;) Jednak, czy srebrny śledź, dzięki złotemu olejowi rzepakowemu spełni świąteczne życzenie jak złota rybka? Nie wiem, ale śledzie gorąco polecam. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (ok. 6 sztuk) 2 średnie cebule 2 cytryny ekologiczne (niepryskane) 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie wymoczyć
Pełny talerz