Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem 209drodze. Jako że bardzo lubię ten rodzaj przystawek, pomyślałam sobie, że jeśli skoro nie w tym, to może w następnym roku, gdy to tym razem ja będę przygotowywać wigilię i gościć u siebie rodzinę, podejmę zaproszonych smacznym śledzikiem. Tak mi się marzy… Zwykłe płaty śledziowe w oleju wykorzystałam do przygotowanie przekąski na świąteczną nutę. Dodatek żurawiny, cynamonu i gałki(...)oleju 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki octu winnego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ poszatkowanej cebuli (opcjonalnie) Wykonanie W słoiku umieszczamy pokrojone na kawałki śledzie w oleju. Zasypujemy poszatkowana cebulą, cynamonem i żurawiną. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy ocet. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy odrobina oleju, aby zawartość była całkowicie pokryta zalewą. Schładzamy
Raj dla Podniebienia
Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem 228obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste i ciężkostrawne. Po obfitej wigilii rozpoczynamy świętowanie właściwe, czyli bogate w śledzie i wędliny śniadania, a potem suty obiad, koniecznie z wyjątkowym daniem mięsnym w roli głównej. Ja patrzę na […] Artykuł Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną
Wiszniówka
Śledzie w oleju z grzybkami 244śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Życzę smacznego
Kulinarne życie
Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 158syta. Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami
kolorowotorcikowo
OCTOWE ROLMOPSY 212Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli
Z Majeczką w kuchni
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 190słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko
Przepisy i porady kulinarne
"Wytrawne potrawy wigilijne 4." - podsumowanie akcji 253zaakceptowanych przepisów. Znajdziecie w nich propozycje na wigilijne zupy, wszelkiego rodzaju śledzie z dodatkami oraz potrawy z kapustą i grzybami w rolach głównych. Na dole umieściłam przepisy ciut kontrowersyjne. Są postne, więc je zaliczyłam, ale mam dylemat co do tego, czy ktoś rzeczywiście robi kopytka i bigos na Wigilię. Rozumiem kapustę z grzybami (namiastka bigosu) lub kapustę z grochem(...)kapustą i grzybami autorka: babka w formie | blog: babka w formie Pierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta autorka: stokrotka123 | blog: To i owo stokrotki Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka: Życie
Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cytryną 233Kilka dni temu przedstawiałam przepis na śledzie śródziemnomorskie a dziś już następny śledzik wędruje na talerzu. Dziś śledzie z kolorowym pieprzem bardzo aromatyczne i przepyszne, polecam
Moje Małe Czarowanie
Pan Śledź w ziołach 165Wigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź! W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolmopsy. 283Dzisiaj prezentuje Wam mój niezastąpiony przepis na rolmopsy. Kupując śledzie zwróćcie uwagę, by były one grube i mięsiste, gdyż z takich śledzi rolmopsy
Rozpustne gotowanie
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 184właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie
Mango Papaja
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 160Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa
Zrób to smacznie
Śledzik pod pierzynką -inaczej 845Uwielbiam śledzie i na moim blogu znajdziecie ich całkiem sporo-tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis na śledzie pod pierzynką,zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera
Swojskie jedzonko
Śledzie w sosie chrzanowym 504Kolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie Przepis zaczerpnęłam ze strony Domogród - dziękuję za pomysł Składniki:: 5-6
Swojskie jedzonko
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 179Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać
Zrób to smacznie
Śledzie w oleju 185Śledzie w oleju to przepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt. A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i
Passion of Cooking