Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 200 g pieczarek 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka lub seler siekana pietruszka i koperek 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy olej do podsmażenia pieczarek Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. 2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki
Kuchnia domowa Animoja ulubiona wersja obiadowa barszczu. Składniki: 3 średnie buraki 3 skrzydełka drobiowe ziele angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ocet do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18% siekany świeży koperek sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz
Kuchnia domowa Anizabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz szyja i skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki " Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine ," Gordona Ramsay'a składniki(...)drobiowych części ( skrzydełka kurze , korpusy, szyje z kaczki, perliczki) 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 3 -4 łodygi selera naciowego 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku ziele angielskie pieprz cały listki laurowe gałązka tymianku sól opcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej) przygotowanie Skrzydła
Stare Garyłatwiejsze. Używamy ostrego noża do filetowania. Można perliczkę rozciąć od strony pleców ( film 1 ) lub piersi ( film 2 ) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem(...)prostokąta. Mięso z nóżek i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości
Stare Garykiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem . Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka (opcjonalnie) 1 liść laurowy 1/2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)myjemy, a następnie obieramy (obierki i łupinki zostawiamy!). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i odłożone łupinki i obierki, przesmażamy około 3 minut, do uwolnienia aromatu. 2. skrzydełka kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy całą wodę, płuczemy garnek i ponownie umieszczamy w nim kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy
Tajskie smakiwiórki kokosowe i dodajemy nieco barwnika spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto. Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka. Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki
Ciastkozercybabeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin. Z kolorowej masy cukrowej wycinamy trzy łezki - jedną większą na tułów sowy i dwie mniejsze na skrzydełka. Tylką (lub innym okrągłym kuchennym przyborem) odcinamy jedną stronę łezki, tak, żeby powstały małe różki. Okrągłą końcówką szprycy odciskamy wzorek na tułowiu sowy imitujący piórka. Przygotowane elementy odkładamy na papier(...)pieczenia. Dodajemy oczy i przyklejamy skrzydełka - wszystkie elementy można łączyć ze sobą za pomocą odrobiny wody (nie za dużo, bo masa cukrowa zacznie się rozpuszczać!). Wodę można nałożyć małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym. Gotowe dekoracje odkładamy na przynajmniej godzinę, żeby nieco przeschły i stwardniały. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy przestudzone babeczki. Na kremowe różyczki nakładamy cukrowe
Ciastkozercygłowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki(...)laurowe sól pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka masła Wykonanie: Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim
Kulinarne przygody Gatityobiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego... Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :( Składniki: 4 skrzydełka 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek selera naciowego pół szklanki młodego groszku 3 młode ziemniaki 5-6 różyczek kalafiora, natka pietruszki sól i pieprz. Wykonanie(...)garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Walijskie PichcenieJest na blogu już ogórkowa z ziemniakami, jest z ryżem, a dziś kolejna odsłona tej pysznej i chyba lubianej przez wszystkich zupki : z lanymi kluskami :), ugotowana na drobiowych skrzydełkach. Gdybym miała ocenić, która jest Nr 1 - chyba bym nie umiała :) Mimo delikatnej zmiany smaku - wszystkie uwielbiam! Przepis na zupę jest identyczny jak na OGÓRKOWĄ NA WĘDZONYCH(...)ŻEBERKACH , z tą różnicą, że tym razem zupę gotowałam na skrzydełkach drobiowych i zamiast ziemniaków zrobiłam lane kluski. Składniki na lane kluski: 2 jajka 4 łyżki mąki Wykonanie: Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy znów. Masę wlewamy na gotującą się zupę
Walijskie PichcenieSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1 sztuka udko kurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodka lane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda(...)masę, odstawić na 15 minut,a następnie wlewać do gotującej się zupy, rosołu lub owocowej włoszczyznę obraną zmiksować nie za drobno w pojemniku blendera w niewielkiej ilości wody zagotować skrzydełka, udko i wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele, liście laurowe, włoszczyznę zmiksowaną, kucharka i gotować do miękkości mięsa pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chilli
W Mojej Kuchni LubięJeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale
Kulinarny karnet ChristopheraGulasz Karkówka z marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym(...)Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem
Aga w kuchniszaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchnioraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki(...)wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie
Mango Papaja