Często gotuję bulion drobiowy , jako podstawę do zup i sosów. Wykorzystuję do tego 4 skrzydełka. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po takim bulionie to zrobienie sajgonek z farszem drobiowo - warzywnym. Podaję je z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wychodzą bardzo dobre. Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich lub sajgonek z mięsem(...)wieprzowym . Składniki na farsz: 60 g makaronu ryżowego 10 g suszonych grzybów mun 3 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mięso z 4 skrzydełek z gotowania bulionu 3 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny
Smak mojego domukiszonym przesmażonym na klarowanym maśle. To właśnie proces smażenia wydobywa z warzyw wszystkie walory smakowe i zapachowe. Taka zupa nabiera wtedy zdecydowanie bogatszego smaku 😉 Składniki: 4-5 drobiowych skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 średniej wielkości ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych 2-3 ząbki czosnku liść(...)kiszone kroimy dowolnie lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy, razem z posiekanym czosnkiem na klarowanym maśle (około 10 minut). Do garnka z wodą wkładamy kilka skrzydełek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie
Walijskie Pichcenieużyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. Składniki na zupę pieczarkową 3-4 skrzydełka z kurczaka 500 g małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki śmietany 18% 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki 100 g makaronu (świderki lub rurki) masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry), doprowadzić do wrzenia, zszumować. Wrzucić starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć, gotować ok. 10 minut. W tym czasie pieczarki oczyścić
niecodziennikparyWywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz(...)smaku szczypta kardamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Korpus kaczki oraz kości z udek i skrzydełek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C , piec 1 godzinę , w tym czasie można je przewrócić na drugą stronę. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Cebulę obrać, przekroić na pół, podpiec na piecu. Upieczone kości przełożyć do garnka, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy
niecodziennikparyKawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych, pieczone w piekarniku są rewelacyjne. Mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek lub piersi z kurczaka 200 g płatków kukurydzianych ( corn flakes ) sól, przyprawa do kurczaka ziołowa 1 jajko 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki pikantnego ketchupu blaszka wyłożona papierem(...)PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka przecinamy na pół, piersi kroimy w paseczki. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami. W misce mieszamy jajko, ketchup i majonez. Kawałki mięsa maczamy w marynacie i następnie w pogniecionych na małe kawałki płatkach. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Kawałki mięsa podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje Mariolifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nie lada gratka dla miłośników drobiu i odważnych owocowych smaków. Pyszna i prosta kompozycja na pewno Was zadowoli. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 duża pomarańcza 50 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu 50 ml oleju sezamowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy. Z pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z miodem, sosem, olejem i mieloną papryką. Do miski wlewamy marynatę, dodajemy skrzydełka, marynujemy minimum godzinę. Im dłużej tym lepiej. Drób wykładamy na blaszkę, pieczemy 35 min. w 180°C, co jakiś czas podlewamy pozostałą marynatą
R'n'G Kitchennapiszę o super prawie szybkich i bardzo smacznych flaczkach z boczniaka. Składniki: * 500 g boczniaka * 1,5 l bulionu drobiowego ( jeśli nie mamy to gotujemy rosołek z np. 5 skrzydełek i ćwiartki kurczaka) * 1 marchew * 1 nieduża pietruszka * 1/5 kostki masła * 1,5 łyżki mąki * majeranek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka(...)muszkatołowa lub gotowa przyprawa do flaków * koperek Ugotowałam rosołek ze skrzydełek i ćwiartki z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchwi i pietruszki. Odrobinę posoliłam pod koniec gotowania. Boczniaka umyłam, pokroiłam w paski i poddusiłam na łyżeczce masła. Kiedy mięso i warzywa w rosole były miękkie wyciągnęłam je z wywaru a w to miejsce włożyłam boczniaka. Gotowałam ok. 15-20 minut
Pieprzyć z Fantazjąbidi-language:#0400;} Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P Składniki: 1 porcja rosołowa z kaczki wraz ze skrzydełkami 1 udko z kaczki 1 szponder wołowy 300 g łopatki wołowej 300 g łopatki cielęcej 4 skrzydełka kurczaka 400 g marchewki 300 g pietruszki 1 duży seler 1 por 4 cebule
R'n'G Kitchenbidi-language:#0400;} Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka i skrzydełka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (3 cm ponad mięso), dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez
R'n'G Kitchenpozłacanych dodatków do bransoletek. Srebrne lub złote charmsy i zawieszki , to miniaturowe dzieła sztuki, piękna ozdoba dla każdej wyjątkowej kobiety. POLECAM! Ja już wybrałam kilka, a tymi małymi skrzydełkami jestem wprost zachwycona. Drugie, ale już złote, kupię na prezent dla siostrzenicy Zawieszka modułowa srebrna skrzydełka ( klik ) Podsumowanie… Pamiętajcie, że biżuteria nigdy nie wychodzi z mody i jest naprawdę uniwersalnym
Słodkie okruszkiświetnym pomysłem na taką niedzielną ucztę w gronie rodziny. Jest soczysty, rozpływający się w ustach. A jeśli upieczemy razem ziemniaki, to mamy pełne danie za jednym zamachem. To co, skrzydełko czy nóżka??? Pieczony kurczak z jabłkami Składniki: 1 tuszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken) ziemniaki pomidory 2 łyżeczki(...)polać kurczaka. Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii. Po upieczeniu odstawić kurczaka na 5 minut, po tym czasie kroić i podawać. Smacznego
Obiad gotowyrozwiesić, zmywarka czeka na opróżnienie…można toczyć przykłady. Jedzenie też do garnka samo wejść nie chce. W tym przepisie, szybko, prosto i smacznie. Bez zbędnych wygłupów. Składniki: 600 g skrzydełek z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka musztardy imbirowej 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu ponzu 1 łyżka mielonej papryki(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Skrzydełka oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: Oliwę łączymy z miodem, musztardą, startym imbirem, sosem, papryką, brandy, musem kokosowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy 45 minut (termo obieg
R'n'G Kitchenwielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 kg ćwiartek kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 5 kapeluszy suszonych borowików 4 liście laurowe 2 łodygi (z liśćmi) lubczyku 4 ziemniaki średniej wielkości(...)kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min. W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu
R'n'G Kitchenupiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki. Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób(...)można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 brzoskwinie Olej Sos buffalo 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ szklanki sosu marinara (lub 4 łyżki keczupu) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondelku łyżkę masła. Kiedy się zapieni wsyp do niej dwie
Niedzielny kucharzupiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki. Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób(...)można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 brzoskwinie Olej Sos buffalo 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ szklanki sosu marinara (lub 4 łyżki keczupu) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondelku łyżkę masła. Kiedy się zapieni wsyp do niej dwie
Niedzielny kucharz